≫ 

Poginuli radnik na gradilištu u Kneza Miloša radio na crno, u firmi bio prijavljen kao čistač

Građevinac nije bio uredno prijavljen, a Inspektorat rada zatražio je od Građevinske inspekcije Grada Beograda informacije o izdavanju građevinske dozvole za rad na lokaciji

  • 24

Inspekcija rada je utvrdila da radnik N.T, koji je jutros stradao na gradilištu stambeno-poslovnog objekta u Beogradu, nije ima ugovor o radu niti prijavu na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Navedeno je da je inspekcija, odmah po prijavi da je zatrpan radnik na gradilištu između ulica Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske, na mestu gde je bila zgrada ambasade SAD, izašla na teren i započela nadzor koji još traje.

Pokušao da golim rukama zaustavi padajući zid: Radnik koji je poginuo na gradilištu u Kneza Miloša preživeo Košare (VIDEO)

Utvrđeno je da je prilikom obrušavanja zida zatrpan radnik T. N. (58), koji je preminuo usled zadobijenih povreda.

Da li je sve zaista bilo toliko čisto? Foto: Marko Jovanović

Poslodavac nastradalom radniku bila je firma Anker bau iz Boljevaca, čija je delatnost usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme, a koju je izvođač radova, Energo grupa, angažovao kao podizvođača.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva rada, posle rušenja zgrade bivše ambasade SAD prethodnih godinu dana nisu se izvodili radovi, a inspekciji rada su 14, 15. i 24. avgusta ove godine prijave o početku radova dostavile firme KMG development, Energo grupa i Cantire grupa.

Prema zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, investitor radova je dužan da podnese nadležnoj inspekciji rada prijavu početka građevinskih radova najkasnije 15 dana pre početka radova, dok je poslodavac koji izvodi radove obavezan da izvesti nadležnu inspekciju rada o početku svog rada na gradilištu najkasnije osam dana pre početka izvođenja radova.

Radnik nije bio prijavljen, utvrdila je inspekcija Foto: Marko Jovanović

Inspektorat rada zatražio je od Građevinske inspekcije Grada Beograda informacije o izdavanju građevinske dozvole za rad na lokaciji u centru grada i o kontrolama izvođenja radova.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apelovalo je na građane da prijave rad na crno i sve nepravilnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, u cilju apsolutne zaštite svih zaposlenih i poslodavaca.

U okviru projekta tog ministarstva "Reci NE radu na crno" otvorena je besplatna telefonska linija 0800 300 307 putem koje se mogu prijaviti osim rada na crno i ostale nepravilnosti iz oblasti rada i bezbednosti i zdravlja na radu.

VIDEO: Odneto telo nastradalog radnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kontrolor

    29. avgust 2018 | 15:53

    Da je neko kontrolisao šta se i kako radi čovek bi bio živ,ovako neka mu je laka zemlja koja ga je i ubila,krivce i ne moraju da kazne.

  • Prc

    29. avgust 2018 | 17:01

    Dali ste vi normalni bio prijavljen ili ne to nije važno njega više nema

  • Banjo

    29. avgust 2018 | 17:56

    Treba da se nagradi debelo svako ko prijavi rad na crno, nepravilnosti u poslovanju i utaje poreza, neka drzava odredi iznos za prijavu, i videcete koliko ce ostati firmi u srbiji da radi, nece ni 10%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA