≫ 

CELA PORODICA JE MENTALNO OBOLELA OD NATO BOMBI: Potresna priča o Stojanovićima sa Kosova o kojima brine dečak ima srećan kraj (FOTO) (VIDEO)

Živeli su odsečeni od civilizacije u kući sa zemljanim podom i čiji se krov urušava *Nisu imali vodu, lekara, televiziju i živeli su od humanitarne pomoći iz narodnih kuhinja *Ipak, sve se promenilo nakon što su im humani ljudi izgradili novu kuću iz temelja i drastično popravili kvalitet njihvovog života

  • 69

Život šestočlane porodice Stojanović iz sela Straža na Kosovu i Metohiji pretvorio se u pravi horor od 1999. godine, kada su gotovo čitavi njeni članovi mentalno oboleli nakon NATO agresije.

Do tada su Gradimir i Biserka živeli potpuno normalno u svom selu nadomak Gnjilana, sa svoja četiri sina, Igorom (27), Milošem (26), Stefanom (25) i Aleksandrom (17), ali posle bombardovanja više ništa nije bilo isto.

Od tada su im uslovi za život bili toliko pogoršani da su bili ispod svake granice dostojne čoveka...

Usled pretrpljenog straha i trauma tokom rata na Kosovu, oba roditelja su mentalno obolela, a u još gore psihičko stanje došli su njihovi sinovi Miloš i Igor (koji su na slici).

Miloš je tada imao 10, a Igor 9 godina, a njihov život je posle toga pretvoren u puko preživljavanje u nehumanim uslovima...

Foto: Srbi za Srbe, Đorđe Bojović Foto: Srbi za Srbe, Đorđe Bojović

Aviona, bombi, rafala iz pušaka... sećaju se i danas i te slike kod njih ne mogu da izblede. Nažalost, nikada se neće sećati onih stvari kojih se svi sećamo u svom životu - prve ljubavi, druženja sa prijateljima, putovanja, školovanja, prvog posla, braka, dece...

Svakodnevica ove porodice je bila jeziva, a u najtežem stanju je bio Igor, koji do pre neku godinu gotovo da nije ustajao iz kreveta. Danas može malo da prošeta u svoja četiri zida i jedva da progovori koju reč.

ŽIVELI U TROŠNOJ KUĆI KOJA JE IMALA ZEMLJANI POD I PLAFON PRED URUŠAVANJEM

Foto: Srbi za Srbe, Đorđe Bojović Igor Stojanović, teško mentalno oboleo posle NATO agresije 1999. godine; Foto: Srbi za Srbe, Đorđe Bojović

Porodica Stojanović preživljavala je zahvaljujući pomoći Eparhije Raško-prizrenske i organziacije ''Majka devet Jugovića'', koji su im svakog dana donosili obroke iz obližnje narodne kuhinje. Osim toga imaju dve krave i nekoliko koza, a o njima brine najmlađi član porodice, 18-godišnji Aleksandar, koji predstavlja najsvetliju tačku porodice. Upravo on, uz pomoć dobrih ljudi, brine o bolesnoj braći i roditeljima.

Sumorni prizor, koji najbolje dočaravaju fotografije, upotpunjavao je prizor kuća u kojoj žive, a u kojoj ne postoje nikakvi uslovi. Tačnije to su tri sobice u kojima je pod zemljani, a plafon pred urušavanjem. Dodatan problem predstavlja to što ceo taj deo sela nema vodu, nego je donose kilometrima do svojih kuća. Nema lekara, prodavnice, TV kanala na srpskom jeziku... I

Ipak, ni to nije bio najveći problem za ove ljude, već to što su bili zaboravljeni i prepušteni samima sebi u svojoj muci, gde je sav teret na leđima 17-godišnjeg Aleksandra.

POKRENUTA JE HUMANITARNA AKCIJA I IZGRAĐENA IM JE NOVA KUĆA IZ TEMELJA

Printskrin: Youtube/Srbi za Srbe

Porodica Stojanović je tek u nekoliko navrata dobila skromnu pomoć, koju im je dodelila Humanitarna organizacija Srbi za Srbe. Obezbeđeni su im kreveti, sto, stolice, frižider... Ista organizacija ih je prošle godine posetila, a tada su u kući bili samo Igor i Miloš, koji su u teškom psihičkom stanju. Oni jedva i da progovaraju, a detalje o porodici organizaciji je bliže objasnila protinica Svetlana, koja vodi narodne kuhinje i farme koza na Kosovu, koja im svakodnevno pomaže.

Nakon što su na licu mesta uvideli katastrofalnu situaciju u kojoj porodica Stojanović živi, odsečena od civilizacije, Srbi za Srbe su pokrenuli veliku humanitarnu akciju kako bi do prethodnog Božića prikupili 20.000 evra za izgradnju nove kuće, da bi porodica mogla da živi bar u pristojnim uslovima.

Foto: Srbi za Srbe, Đorđe Bojović Foto: Srbi za Srbe, Đorđe Bojović

Pomoć je prikupljena tokom velike božićne akcije Humanitarne organizacije Srbi za Srbe, a tokom proleća im je izgrađena potpuno nova kuća, koja je izgrađena iz temelja.

Ono što je najvažnije, u selo Straža je dovedena i voda, tako da je Stojanovićima život značajno olakšan i sumorna svakodnevica drastično se promenila, što se moglo videti i na njihovim licima prilikom useljenja u novu kuću.

KAKO MOŽE DA SE POMOGNE U DALJIM AKCIJAMA HUMANITARNE ORGANIZACIJE SRBI ZA SRBE?

Iz Srbije je to moguće učiniti slanjem poruke na broj 7763 čime se donira 100 dinara ili uplatom na dinarski račun 160-279491-71.

Iz inostranstva se može uplatiti preko Pay Pal adresa szsaustrija@gmail.com i szsamerika@gmail.com, kao i kroz ovu donatorsku platformu: srbizasrbe.net/donacije

Detaljnije informacije o akciji i o računima za pomoć, pošto je organizacija Srbi za Srbe registrovana u čak 9 zemalja u svetu, možete potražiti na sajtu srbizasrbe.org

Organizacija naglašava da će sve donacije biti javno evidentirane na njihovom sajtu, a nakon završetka akcije biće objavljene fotografije nove kuće zajedno sa skeniranim računima za nabavljenu pomoć.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Velja

    22. decembar 2016 | 17:57

    Nisam strucnjak ali sam siguran da bi geografsko izmestanje ove porodice bila prava pomoc! Svako drvo,cosak,kamen...ih podseca na zlo zbog kog su i oboleli! Pomogla bi i druga prijateljska lica,ali to je moje misljenje,novac odmah sutra saljem!!!

  • Jovana

    22. decembar 2016 | 19:54

    Ja mislim da je PRE SVEGA neophodno obezbediti neuropsihijatra koji bi davanjem terapije, kao i psihoterapijama pomogao ovoj porodici, počevši od najmladjeg, kako bi se sprecilo da i ovo jadno dete klone! LEČITI IZNUTRA, PA TEK ONDA SPOLJA! Jako mi je zao ove porodice, osecam neopisiv gnev!

  • Jovan

    22. decembar 2016 | 17:15

    Covek ostane bez teksta posle ovog clanka,stvarno uzas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA