Evo ko je Eduard Širokov, čovek koji je hteo da likvidira Mila Đukanovića (FOTO) (VIDEO)

Širokov je jedan od dvojice ruskih državljana za kojim je raspisana međunarodna poternica zbog organizovanja osujećenog državnog udara u Crnoj Gori na dan izbora

  • 6

Ruski državljanin Eduard Širokov (45), negde Eduard Šišmakov iz Čita, osumnjičen je za osujećeni plan likvidacije doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića tokom oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, kako je izjavio prošle godine u januaru specijalni tužilac Veljko Rutović. U nastavku suđenja optuženima za pokušaj terorizma nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici saslušanjem svedoka saradnika Aleksandra Sinđelića koji tvrdi da je odbio zadatak Šimakova da ubije tadašnjeg premijera Mila Ðukanović.

- Istog trenutka kada me je to pitao ja sam znao da nemam mogućnosti da to uradim, jer je bezbednosna situcaija bila loša, ne bavim se kriminalom - kazao je Sinđelić.

Odbio sam DA UBIJEM Mila Đukanovića!

- Širokov je osumnjičen za pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, što je vezano za plan lišavanja života tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića - precizirao je tada Rutović Televiziji Crne Gore.

Širokov je jedan od dvojice ruskih državljana za kojim je raspisana međunarodna poternica zbog organizovanja osujećenog državnog udara u Crnoj Gori na dan izbora, u oktobru prošle godine.

Po informacijama do kojih su došli novinari "Pink M" u novembru, Širokov je glavni organizator kriminalne grupe i zajedno sa tridesetšestogodišnjim Vladimirom Nikolajevičem Popovim (36) pripadnik vojne obaveštajne službe G.R.U. 

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I Širokov i Popov su se predstavljali kao službenici ove obaveštajne agencije, a jedan broj građana Srbije i Crne Gore koji su putovali u Moskvu, Širokov je sačekivao na aerodromu, preko reda uvodio u Rusiju i odvodio na sastanke u sedište ove vojne obavjštajne službe.

Upravo ta vrsta institucionalnog autoriteta koju je prikazivao Širokov je omogućila da organizuje grupe plaćenika, uglavnom srpskih dobrovoljaca sa ratišta iz Ukrajine koji su i sami prethodno uspostavili kontakte sa ministarstvom vojske ruske federacije, preneo je "Pink M".

Širokov i Popov zajedno sa jednom ženom, koja je očigledno služila kao maska, su tokom septembra meseca uglavnom boravili u Beogradu, u odvojenim hotelima, a sastanke sa plaćenicima koje su vrbovali za izvođenje terorističkih akcija u Crnoj Gori obavljali u parkovima i pojedinim restoranima.

Foto: Interpol Foto: Interpol

Širokov nije odustao od namere da izazove krvoproliće ni posle hapšenja jedne od grupa 15. oktobra. Tražio je od kontakata da se krene na izvršenje atentata na Đukanovića, ili bar lomljenja prostorija DF-a kako bi se optužila vlast i onda to iskoristilo kao povod za izlazak na ulice pristalica Fronta i stvaranje uslova za krvoproliće. Iz tih razloga je 17.oktobra iz Beograda poslat Miloš Jovanović, jedan od okrivljenih.

Ipak, hapšenje jednog dela plaćenika, i panika koja je nastala među ostalim grupama, uz strah političkih jataka iz Podgorice, naterali su Širokova da razmišlja o odustajanju od namere da pošto-poto izazove krvoproliće.

Hapšenje Aleksandra Sinđelića od strane bezbednosnih službi Srbije, glavnog saradnika Širokova, i saznanje da su telefonske komunikacije koje je imao dekodirane i dostupne srpskim i crnogorskim službama, naterali su ga da odmah napusti Beograd i odleti za Moskvu, samo 4 dana posle izbora održanih u Crnoj Gori.

ISTI ČOVEK SA DVA PREZIMENA

Da su bivši pomoćnik vojnog atašea ruske ambasade u Poljskoj Eduard Šišmakov, koji je iz te zemlje proteran zbog sumnje da je ruski špijun, i Eduard Širokov jedna ista osoba, osim fotografija iz dva različita pasoša, možda dokazuje još jedan podatak.

Foto: mstu.edu.ru

Tragajući za informacijom o tome ko je Eduard Šišmakov, portal CdM je prvi došao do teksta magazina Meduza iz Letonije, iz kojeg proističe da je proterani ruski špijun Šišmakov ista osoba koju Crna Gora traži preko Interpola.

U maju 2013. godine, dok je Eduard Šišmakov još radio kao pomoćnik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, prisustvovao je komemoraciji povodom 68 godina od pobede saveznika u Drugom svetskom ratu koja je organizovana u Sleziji. Ta informacija i fotografije su objavljene na sajtu Poljske asocijacije ratnih veterana. Meduza piše da pomoćnik ruskog vojnog atašea izgleda isto kao čovek sa Interpolove poternice.

Takođe, čovek sa istim imenom, Eduard Šišmakov, 1993. godine je završio Višu pomorsku školu na Crnom moru (Black Sea Higher Naval School) i to sa pohvalama.

Šišmakov se vidi i na fotografijama koje su 15. avgusta 2014. godine objavljene na sajtu murmanskog državnog tehničkog univerziteta u Gdinju, na severu Poljske, kada je diplomatska delegacija Ruske Federacije obišla jedrenjak "Sedov". On je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, ovom događaju prisustvovao kao vojno-morski ataše ruske ambasade u Varšavi.

Foto: Interpol

Samo posle dva meseca, u novembru 2014. godine, Poljska je proterala zaposlenog u ruskoj ambasadi zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju. Njegovo ime tada nije objavljeno.

Međutim, objavljeno je da je poljski zvaničnik iz Ministarstva odbrane Zbigniew J., sarađivao sa ruskim tajnim službama za šta je i navodno dobio novac, nakon čega je jedan ruski diplomata proglašen za personu non gratu. Poljski vojni zvaničnik Zbigniew J. je u maju 2016. godine osuđen na šest godina zatvora.

Čovek pod imenom Eduard Šišmakov od 24. marta 2015. godine ima nalog na mreži facebot.ru gde piše da on živi u Sankt Peterburgu.

Foto: Sky News

Prethodno je "Skaj njuz" objavio da fotografije iz njegova dva pasoša koje navode na zaključak da mu je Eduard Širokov lažni identitet. Naime, u njegovom starijem pasošu u kom piše da radi za rusku ambasadu u Poljskoj njegovo prezime je Šišmakov.

Međutim, u pasošu koji je izvadio u avgustu 2016. godine, dva meseca pre izbora u Crnoj Gori, kraj fotografije piše da se on preziva Širokov.

Zbog toga glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić smatra da su sa pokušajem terorizma povezani i ruski državni organi, jer kaže da pasoš sa lažnim identitetom može da se izda samo uz pomoć državnih vlasti.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    11. januar 2018 | 13:41

    Montenegrinska propaganda , zli Srbi i Rusi kuju zavjeru protiv milogoraca . A u stvarnosti crnogorski mafijaši napravise klanicu od Srbije.

  • Delija

    11. januar 2018 | 13:57

    Sve namešteno

  • Avramije

    11. januar 2018 | 13:38

    Hahaha ovo naivnije od scenarija za Nemanjice .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA