≫ 

POŽAR NE STAJE: U toku evakuacija Bigove i Luštice (FOTO)

Kako je nezvanično saznala RTCG, kotorska policija je iz Bigove preventivno izvela strane državljane

  • 1

Veliki požar koji je jutros i oko 9:00 sati izbio na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor, gase pripadnici vatrogasnih službi iz više gradova, dobrovoljci i meštani, javlja RTCG.

Crna Gora u plamenu: Bukti požar između Tivta i Kotora, svi nemoćni zbog jakog vetra (FOTO)

Gori šuma kod Tivta: Vetar se pojačava, vatra sve više divlja (FOTO) (VIDEO)

Iz Direktorata za vanredne situacije saopštavaju da, za sada, požar ne ugrožava kuće i stanovništvo Bigove.

Iako je bilo takvih informacija, do evakucije stanovnika nije došlo jer su vatrogasci održavali požar na bezbednoj udaljenosti od Bigove.

Kako je nezvanično saznala RTCG, kotorska policija je iz Bigove preventivno izvela strane državljane.

Foto: Wikipedia/Tiia Monto

Taman kada se oko 10 sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

- Situacija je teška... Selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili delimičnu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar. Najave su da će biti olujni vjetar, pa je moguće da vatra preskoči dio puta i da nastavi napredovanje prema kućama - kazao je za RTCG načelnik Službe zaštite Kotor, Maksim Mandić.

On je rekao da za sada nema mesta panici i dao upustva kako da se građani ponašaju u slučaju evakuacije.

- Treba da sa sobom ponesu amo najosnovnije i da poštuju naređenja zbog svoje bezbednosti - kazao je Mandić.

Foto: Wikipedia/Brian Dell

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Tivat Zoran Barbić, kazao je oko 11.00 sati da se požar širi munjevitom brzinom, ide prema plaži i Bigovi.

- Aktivirao se ponovo i požar kod Rosa. Situacija je alarmantna nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vjetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu neka izađu na teren - pozivao je preko Radija Jadran Barbić.

Požar na potezu od Grabovca ka Bigovi izbio je oko 9.00 sati, javlio je Radio Tivat.

Tivatski vatrogasci odmah su se uputili na mjesto požara sa četiri protivpožarna vozila. U gašenju požara učestvuju i kotorski vatrogasci. Otežavajuća okolnost je jak severni vetar koji duva prema vatrogascima.

Foto: Wikipedia/Rasho~commonswiki

- Vetar je promenjivog pravca pa ne mogu sa preciznošću reći kada će vatra stići do pristupačnog dela terena za gašenje. Ovim tempom veoma brzo - kazao je Skala radiju Maksim Mandić, komandir kotorskih vatrogasaca.

Sva operativa kotorske službe zaštite i spašavanja je na terenu zajedno sa DVD iz Perasta.

- Za sada svaka prognoza nije u skladu sa strukom i ni avioni nam ne mogu pomoći, jer duva jaka bura pa smo prepušteni sami sebi - rekao je Mandić.

On je naveo da na pojedinim mjestima plamen doseže i do 30 metara visine, pa ako bude trebalo moraće se evakuisati.

Foto: Tanjug/AP

U pomoć vatrogascima su pritekli meštani Bigove i okolnih sela, ali i turisti. Vatrgosasci se i dalje bore sa požarom na poluostrvu Luštica, gde je zahvaćeno više od stotinu hiljada metara kvadratnih. Objekti nisu ugroženi, rečeno je RTCG iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja.

Vatra je ugašena na delu iznad Potkopa, dok je u toku gašenje požara koji se širi prema bivšoj kasarni u Klincima i ka plaži Dobreč. Bura koja od juče duva otežava posao vatrogascima.

Radio Jadran prenosi da je vatra neverovatnom brzinom, za svega 15-ak minuta, potpomognuta jakim severoistočnim vetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.

Odmah su u akciju gašenja krenuli najbliži iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, pa Služba zaštite i spasavanja Tivta, a iz Herceg Novog su upućena dva vatrogasna vozila i osam pripadnika Službe zaštite.

Foto: Hons084 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Požar u Katunskoj nahiji, na području cetinjske opštine, koji bukti već 10. dan, pod kontrolom je. Iz Službe zaštite i spasavanja apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom, jer, kako navode, požar je sigurno izazvan ljudskim faktorom.

Cetinjski vatrogasci gase vatruu na nekoliko lokacija, uz požare kod Njeguša i na potezu ka Lastvi Čevskoj, u toku je intervencija u Rijeci Crnojevića, prenosi Cetinjski list.

Stanje na Njegušima, kako kaže rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Aleksandar Zuber i dalje je ozbiljno, ali je najvažnije da nema ugroženih objekata. U Rijeci Crnojevića u toku je gašenje požara koji je zahvatio lokaciju nedaleko od "Ribarstva".

Foto: Telegraf

Iz Službe zaštite i spašavanja kažu kako će taj požar brzo biti ugašen.

Najnoviji požar izbio je u mestu Trešnjevo, gde se već zaputila ekipa Službe zaštite i spašavanja, a gde u gašenju učestvuju meštani.

Vatrogasci su u međuvremenu intervenisali i u Češljarima, a dobra vest je da je ugašen požar na planini Garač, koji je proteklih dana bio aktivan na području danilovgradske i cetinjske opštine.

- U Podgorici je tokom noći i jutros izbilo nekoliko požara, a trenutno su aktivna dva - u Piperima i na Marezi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA