Skakao je hrabro u Neretvu: Mostarska lasta je svetsko čudo, Emir je šampion čuvenog skoka 70 godina (VIDEO)

- Mostarsku lastu skačemo mnogo bolje od Meksikanaca, mestu gde se još jedino skače lasta - priča Emir Balić (83)

  • 7

Emir Balić (83) iz Mostara, već 70 godina najveći je šampion u skoku sa Starog mosta, a lasta je njegov specijalitet.

Mostar je siguran: Požar iznad grada stavljen pod kontrolu!

Ovaj ambasador mostarskih skokova 13 puta je osvojio prvo mesto u skokovima na glavu, o njemu su pisane knjige, snimani filmovi, završio je na poštanskoj markici i simbol jednog grada i veštine o kojoj mnogi drugi mogu samo da sanjaju.

Balić je dalje je aktivan u organizaciji skokova, ponosan je na titulu počasnog predsednika Kluba skakača Mostari, ali je ujedno i zabrinut zbog finansijske konstrukcije.

Najveća legenda mostarskih skokova kaže da su to najstariji skokovi u svetu.

- Zahvaljujući putopiscu Evliji Čelebiji postoje tragovi iz 17. veka. Svetska plivačka organizacija FINA u svojoj enciklopediji navodi da su mostarski skokovi prvi u svetu i da se ovakva mostarska lasta skače još samo u Meksiku, u poznatom Akapulku - objašnjava Balić za Klix.ba.

On je bez sumnje najveći ambasador mostarskih skokova, priča nam o decenijama pronošenja glasa o ovom viteškom sportu, razgovorima s čuvenim skakačkim šampionom Klausom Dibiasiom, učešću u skokovima u organizaciji Fedemara, reprezentaciji Jugoslavije čiji je bio kapiten, brojnim susretima i takmičenjima daleko od Mostara i naše zemlje.

- Mostarsku lastu skačemo mnogo bolje od Meksikanaca, kod nas je to viteška lasta, kad gledate Lorenca Listu kad skače, on ne obara dole, on skoči pola metra iznad mosta i to više nije skok, to je let - priča nam Balić naglašavajući da su mostarski skokovi znali da budu nepravedno potcenjeni kod bodovanja u odnosu na figurativne, posebno jer naši skakači u vodu upadaju na glavu, a figurativci na noge.

Printskrin: Youtube/Feko Mostar

Nikad nije skočio s obnovljenog Starog mosta, govori nam reči Predraga Matvejevića koji mu je savetovao da svoje skokove veže za onaj raniji period, a da ovo posle prepusti generacijama koje dolaze.

Tako je to i bilo na ceremoniji otvaranja gde je Balić skakačima predao baklje, simbolično prenoseći obavezu skakanja i očuvanja tradicije.

Na pitanje kako se skakač oseća u očekivanju velike manifestacije, on tvrdi da mora da oseća neku pozitivnu tremu.

- Skokovi su pogođeni jer u Mostaru sada nema kupača na Neretvi. Plaže su prazne, ako nema kupača, nema ni skakača. Pre bi se ispod Starog mosta kupalo nekoliko hiljada ljudi, čekalo se na red da se s Duradžika skoči. Ja sam znao s Duradžika dnevno po pedeset puta skočiti, tako celi školski raspust, pa takmičenje između Luke, Mahale, Carine, s pećina, Titovog mosta... To su bili samoinicijativni treninzi, a imali smo i svoje trenere - priseća se Balić.

Printskrin: Youtube/Feko Mostar

Priča nam da je prvi put sa Starog mosta skočio sa 15 ili 16 godina i kako to nije dobro prošlo. Trener mu je, gledajući njegovu konstituciju, savetovao da treba da skače lastu. Usledilo je tri godine priprema da bi se priključio takmičenju.

- Sigurno je da današnjim skakačima nedostaje prakse, ponavljam, ako su plaže bez kupača, onda će faliti i skakača. Sad da odšetamo na Bunur nećemo videti nikoga, a to se pre nije moglo zamisliti. Neretva je prljava, kad se završi izgradnja kolektora i uslovi na reci poprave, očekujem povratak ljudi i siguran sam da će se slike mostarskih plaža popraviti. To će se odraziti na sve pa i na skokove - siguran je Emir Balić.

Važna je stvar nesumnjivo i namera da se mostarski skokovi uvrste na listu UNESCO-ove nematerijalne baštine i Balićev doprinos u toj kampanji je veliki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA