U ovoj državi bivše Juge ima najviše ulica sa Titovim imenom: Nakon 37 godina od smrti, Broz je i dalje goruća tema na Balkanu

Čak su i Prag i Alžir svojevremeno imali ulicu i trg koji su nosili njegovo ime

  • 3

Iako je od smrti Josipa Broza Tita prošlo gotovo 40 godina, on je i dalje jedna od svakodnevnih tema. Tako se Hrvati ponovo bave pitanjem treba li neki trg ili ulica nositi njegovo ili neko drugo.

Kako su Tito i njegovi drugovi Tempo, Stari i Bevc dobili nadimke? (FOTO)

Koliko god male i velike hrvatske političke stranke ovo želele prikazati kao "goruću temu", činjenica je da Hrvatska zapravo ima izuzetno malo ulica i trgova posvećenih Josipu Brozu.

Prema istraživanju Đorđija Komaija, koji je prošle nedelje objavio svoje istraživanje, od gotovo četiri miliona ulica u Hrvatskoj, njih tek dvadesetak nosi Titovo ime, a kao što već znamo, Karlovac, Šibenik, Zadar i odnedavno Zagreb svoje su "titoidne" trgove i ulice zamijenili nekim drugim imenima.

Foto: Wikimedia Suradnik13/Photo Division, Ministry of Information & Broadcasting, Government of India

Komai tvrdi da su "najtitoidniji" u regiji Makedonci i Hrvati s 24 ulice i trga, BiH je na trećem mestu s 19 ulica, a Srbija na četvrtom mestu s 15. Nakon njih slede Slovenci (14) i Crnogorci (7), dok je Kosovo u potpunosti lišeno ulica s Titovim imenom.

U isto vreme, ulice posvećene Titu pronaći ćete u Rusiji, Italiji, Egiptu, Etiopiji, Tunisu, Brazilu, Indiji i Angoli, ali očekivano, najviše ih je na ovim prostorima.

Bacimo li pogled na Wikipediju, raspored je nešto drugačiji. Slovenci ih imaju samo 14, Bosna i Hercegovina 25, Makedonija 23, Crna Gora pet, Hrvatska 28, a Srbija uverljivo dominira s čak 89 ulica i trgova posvećenih Titu.

Čak su i Prag i Alžir svojevremeno imali ulicu i trg koji su nosili njegovo ime, a Republika Gvineja otišla je i korak dalje pa se Josip Broz svojevremeno nalazio i na novčanici od 500 gvinejskih silisa. Inače, radilo se o najvećoj denominaciji.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA