Ima 20 godina, slep je i svira harmoniku, a Plejstejšn kida: Obožava Čkalju i voli da ga imitira (FOTO) (VIDEO)

Pavao sa ocem i majkom vozi bicikl, imitira komičara Čkalju, a zbog lepog glasa zovu ga "Čovek od sevdaha"

  • 2

Pavao Anić (20) rođen je bez vida, ali ovog nadarenog mladića iz Mošćenice kraj Siska to nije sprečilo da se aktivno bavi muzikom i prijavi na zabavni šou "Supertalenat".

Ivanu su rekli da je promašio zanimanje, ali on nije odustao od cilja da postane LOGOPED KOJI MUCA (VIDEO)

- Ja zapravo živim sevdah. Primetio sam da je dosta redak u Hrvatskoj, pa sam odlučio da se prijavim na "Supertalenat" kako bih predstavio sevdah kao umetnost i vrstu bosanskog bluza - kaže Pavao.

Za nastup u šou pripremio je pesmu Zekerijaha Đezića "Vječni sevdah", uz koju je zasvirao harmoniku.

- Pevati sevdah sam počeo sa sedam godina, a svirati harmoniku sa deset. Iako sam išao pet godina u muzičku školu i svirao klavir, prevladala je ljubav prema harmonici - kaže Anić.

Dodaje kako je instrument sam naučio da svira, a pomoglo mu je i to što njegovi roditelji, otac Jurica i majka Natalija, isto sviraju harmoniku. Mladi Siščanin ima i svoju pesmu "Mostar grade", za koju je napravio muziku i osvojio nagradu na Festivalu narodne muzike "Ilidža 2017".

- Moj idol je svakako Safet Isović. Strašno mi je žao što ga nisam imao prilike da ga upoznam - kaže slepi muzičar i dodaje kako je na dosadašnjim festivalima, na kojima je nastupao, upoznao Halida Bešlića, Hanku Paldum, Nedžada Salkovića, Seju Pitića, Almu Subašić, Zanina Berbića i brojne druge izvođače sevdalinki.

Pavao se bavi i humanitarnim radom, a ove godine će imati četvrti koncert u Petrinji za udruženje slepih, kojima pomaže da sakupe novac, piše 24sata.hr.

Mladi Siščanin je završio jezičku gimnaziju, a studije je pauzirao zbog obuke orijentacije i kretanja. Želja mu je da završi pedagogiju.

- U gimnaziji sam bio jedina slepa osoba, ali bilo mi je odlično. Imao sam elektronsku svesku, a bio sam najbolji učenik u razredu - smeje se Pavao.

Siščanin se rodio slep zbog komplikacija pri rođenju i dugog boravka u inkubatoru, a njegova majka tvrdi da može raspoznati samo razliku svetla i mraka.

Uprkos toj nesreći slepi muzičar Pavao kaže da je srećan i zadovoljan životom. Ovih je dana s instruktorom na obuci hodanja sa štapom po Sisku, a nakon toga bi voleo da ima obučenog psa za slepe, a od opštine je dobio specijalan bicikl sa dva sedišta, koji rado vozi sa ocem. U slobodno vreme se druži sa prijateljima, vežba harmoniku i igra videoigre na Plejstejšnu.

- To su zapravo normalne igre, ali ja se orjentišem po zvuku. Mogu da igram samo borilačke igre tipa "Mortal Kombat" i "Injustice". To je borba jedan na jedan. Imam mnogo onlajn prijatelja koji mi često ne veruju kad im kažem da sam slep - kaže on i dodaje da mu oko čitanja komentara i vođenja Fejsbuk stranice pomažu prijatelji i roditelji, a samostalno koristi i mobilni telefon.

- Iako ne vidim, i ja uvek kažem gledao sam film. Ili vidimo se. Nemam problem s tim kad se ljudi zbune. Inače, najviše volim stare jugoslovenske filmove tipa "Kamiondžije" i "Žikina dinastija". Humoristične poput mene - kaže Pavao.

Od glumaca najviše voli Miodraga Petrovića Čkalju, kojeg voli da imitira i zasmejava ljude.

Daljinac

(Telegraf.rs/ 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA