Na slobodu izlaze sa traumama, u ćelijama od 15 kvadrata živi 20 zatvorenika: Najveći makedonski zatvor kao iz najmračnijih horora (FOTO) (VIDEO)

Odavde niko ne može da izađe bez dubokih psiholoških trauma

  • 4

Makedonska javnost bila je šokirana kada je letos, Narodni pravobranilac Idžet Memeti izneo frapantne podatke o uslovima koji vladaju u najvećem makedonskom zatvoru Idrizovo u Skoplju. Makedonski mediji sada su uspeli da uđu u zatvor, zavire u nekoliko ćelija i porazgovaraju sa zatvorenicima. Njihova prva i jedina reakcija je da su uslovi u Idrizovu gori nego što iko može i da zamisli.

Bekstvo iz zatvora, svakodnevica u Mađarskoj: Dva robijaša pobegla za samo pet dana, imali su istu tehniku!

Objekti su ruinirani, bez mogućnosti renoviranja, a u ćelijama od 15 kvadrata, smešteno je i po 20 zatvorenika. Nema nikakve zdravstvene brige o zatvorenicima, a resocijalizacija ne postoji.

- Odavde niko ne može da izađe bez dubokih psiholoških trauma, izjavio je zatvorski lekar. Zatvorenici se žale da žive u katastrofalno lošim uslovima. Na ćelijama nema prozora, pa ih prekrivaju ćebadima i peškirima da bi se bar malo zaštitili od hladnoće.

Foto: Profimedia/AFP

U jezivom stanju su i prijemno odeljenje, ali i zatvorska ambulanta. U prijemnom nema kreveta, a zatvorska ambulanta je ruinirana, puna vlage, buđi i insekata, koji se svuda šetaju, dok bakterija i virusa ima na sve strane.

Nema dovoljno kreveta, pa bolesni osuđenici mogu da biraju - ili da spavaju na podu, ili na federima, jer kreveti nemaju dušeke. Lekova nema dovoljno, a lekarske pomoći još manje.

Printskrin: Youtube/NOVATV MK

- Ja mesec dana molim doktora da mi pomogne, a ona me tera, da me tuku čuvari - kaže jedan osuđenik.

- U zatvoru nas je oko 2.000 ljudi, a ima samo jedan lekar. Umirem zbog zubobolje, a on mi određuje termin tek za mesec dana - žali se drugi.

Printskrin: Youtube/NOVATV MK

- Ja ima kamen u bubregu, ne mogu da mokrim, a niko od doktora mi ne pomaže - kaže njegov zatvorski cimer, dok drugi, sa istom mukom, dodaje:

- U zatvoru sam 14 godina i četiri meseca. Imam bolesne bubrege i svo vreme mokrim krv, a ništa od lekova mi ne daju.

Razgovor novinara sa zatvorenicima je slušao direktor Idrizova, Kerim Mamuti, koji se na toj funkciji nalazi tek mesec dana. I on je bio frapiran onim što je čuo, ali je obećao da će se taj problem rešiti.

Printskrin: Youtube/NOVATV MK

- Sa Ministarstvom zdravlja činimo napore da u zatvoru ima doktora 24 časa, i da im stalno na raspolaganju bude ambulantno vozilo za hitne slučajeve - rekao je Mamuti.

On se nada da će do zime biti postavljeni i prozori na ćelijama, i da će u zatvorskoj kantini biti istaknute cene, jer su se proizvodi do sada prodavali i naplaćivali po nahođenju.

Printskrin: Youtube/NOVATV MK

- Resocijalizacija ovde trenutno ne postoji. Nekada su ovde postojali pogoni za proizvodnju mleka i nameštaja. Toga više nema, sve je otišlo pod stečaj - kaže Kerim Mamuti.

Od 1966 lica koji tamo izdržavaju kaznu zatvora, više od polovine koristi drogu, a samo 221 su na terapiji. Droga se u zatvoru lakše nabavlja i jeftinija je nego napolju.

Printskrin: Youtube/NOVATV MK

U Idrizovu caruju i druge forme korupcije. Novcem se sve može kupiti, a cene se kreću od 100 do 1.000, pa i više evra, u zavisnosti šta se traži, da li cigarete, mobilni telefon, dušek, krevet, droga ili vikend slobodni dani.

Printskrin: Youtube/NOVATV MK

Izneo je još jednu frapantnu činjenicu. U zatvoru je bilo slučajeva predoziranja heroinom, ali nije bilo lekova kojima bi se moglo pomoći onima koji su se predozirali. Sa druge strane, besprekorno funcioniše crno tržište, pa ako se neko predozira ili ako je u teškoj situaciji, lek može da kupi, ne u apoteci, već na crnom tržištu u zatvoru.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    30. septembar 2017 | 23:16

    E to je zatvor!A ne ubijes,silujes,osakatis i odes u zatvor da se lecis za dzabe,jedes,zivis,gledas tv a nekog tamo vise nema i to zbog nekog monstruma koji hoce komfor u tvorza!

  • Suzana

    30. septembar 2017 | 23:28

    Strasno.pa i to su zivi ljudi koji skupo placaju svoje greske.a svi grese.oni koji najvise grese oni setaju slobodni

  • T

    1. oktobar 2017 | 08:09

    Tako i treba! Da mu teze padne robija od kamenoloma, da zazali za svaki dan proveden tu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA