Mozak ISIS-a uhapšen u Sarajevu i izručen Americi: Kandić je jedan od najtraženijih terorista na svetu

- Bio je šef obaveštajne službe ISIS-a - rekao je Dragan Mektić dodajući da je MIrsad Kandić jedan od trenutno najtraženijih terorista na svetu

  • 6

Osumnjičeni za terorizam Mirsad Kandić, kog su vlasti Bosne i Hercegovine pronašle i izručile SAD, veoma je opasna osoba i jedan od ključnih ljudi terorističke organizacije Islamska država u kojoj je bio šef obaveštajne službe, izjavio je danas u Sarajevu ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, piše Hina.

VELIKO HAPŠENJE U TURSKOJ: Svet je za dlaku izbegao novu katastrofu, privedeno 49 pripadnika ID, spremali novi napad!

On je na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da je Kandić dan ranije izručen američkom pravosuđu koje je za njim tragalo još od 2014. godine, a reč je o osobi iz samog vrha strukture zloglasne terorističke organizacije.

- On je bio šef obaveštajne službe ISIL-a - rekao je Mektić dodajući da je Kandić jedan od trenutno najtraženijih terorista na svetu za kojim su godinama bezuspešno tragale brojne obaveštajne službe širom sveta.

Kandić je rođen na Kosovu 1981. godine, a godinama je živeo u SAD i posedovao američku "zelenu kartu". Na popisu je osoba za kojima traga američko ministarstvo pravosuđa od 2014. godine, a dve godine kasnije za njim je izdata međunarodna crvena poternica.

Printskrin: Youtube/Islamika Org Kanal

Za lociranje Kandića, Mektić je najzaslužnijom označio Obaveštajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA).

Koliko je to bila komplikovana operacija ilustrovao je podatkom da je Kandić imao desetak lažnih identiteta i ličnih dokumenata s kojima je nesmetano ulazio i boravio u Nemačkoj, Britaniji i Turskoj, a tamošnje bezbednosne službe nisu uspele da ga otkriju.

U BiH je ušao s falsifikovanom ispravom na ime Ivana Popovića, a po zemlji se kretao pod lažnim identitetom Edina Radončića.

Pokušavao je da zavara trag, pa su ga obaveštajci nekoliko puta locirali, ali i gubili.

Foto: Flickr/Jesper2cv

Na kraju je ipak pronađen u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica gde je i uhapšen 4. jula i od tada je bio u ekstradicionom pritvoru po crvenoj Interpolovoj poternici izdatoj na zahtev američkog pravosuđa 2016.

Mektić tvrdi da je Kandić obavljao najodgovornije zadatke u operacijama ISIS-a, od novačenja terorista preko provere osoba koje je trebalo da izvrše terorističke napade u ime te organizacije, do izrade naprava za takve napade.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- On je bio mozak te terorističke organizacije - kazao je Mektić dodajući kako će tek uslediti objava detaljnih informacija koje će pokazati koliko je Kandić bio opasan.

OTKRIVANJE JATAKA

U BiH se posle njegovog izručenja istraga nastavlja, a cilj je da se utvrdi koje su sve osobe činile sastavni deo mreže koja mu je davala potporu u skrivanju.

Mektić je istakao da je ovaj slučaj jasan dokaz da BiH neće tolerisati nikakve terorističke aktivnosti niti osobe povezane s terorizmom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dee

    2. novembar 2017 | 03:21

    Ma kako je sav šljam ovog sveta dobio zelenu kartu, a mi normalni, intelektualci, pristojni ljudi, nismo mogli ni kod rodbine da odemo? Nije da se radujem njihovoj nesreći, ali karma je čudo - samo se setim nepreglednih redova ispred ambasada svih "zapadnih" zemalja 90-tih i kako su nas kao, stoku tretirali, a mudžahedini, teroristi i svi krimosi, ulazili i ulaze kako hoće.

  • jabucilo

    2. novembar 2017 | 06:11

    ne sme bosanska policija ni da udje u maoču kao ni naša u trnovac...glavna legla terorista i droge

  • Snooker

    2. novembar 2017 | 06:38

    Dok ti mozgovi mozguju, ideali za njih ginu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA