≫ 

U prvom redu Tompson i neonacisti, govor držao Tuđmanov sin: Završena komemoracija ratnog zločinca Praljka, proglasili ga "ljudinom" (FOTO) (VIDEO)

U okviru tih presuda nekadašnji državni vrh na čelu sa Franjom Tuđmanom označen je kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata na delu teritorije BiH u proteklom ratu

  • 23

U odsustvu hrvatske predsednice i premijera, a u organizaciji Hrvatskog generalnog zbora, u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski danas je održana komemoracija generalu Slobodanu Praljku, kojem je osuđujućom presudom haškog tribunala potvrđena zatvorska kazna za ratni zločin počinjen u delu BiH.

Komemoracija ratnom zločincu: Zagreb odaje počast Slobodanu Praljku

Komemoracija je održana u dvorani Lisinski, a misa u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

General Praljak je izvršio samoubistvo u sudnici hašog tribunala ispijanjem otrova, kako je utvrđeno cijanid, a nakon toga je preminuo u obližnoj bolnici. Praljak je otrov popio nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna od 20 godina za ratne zločine u samoproglašenoj reublici Herceg Bosni. Kazne su potvrđene još petorici njegovih kolega u slučaju koji se pred tim sudom zvao pod nazivom "Prlić i ostali"

U okviru tih presuda nekadašnji državni vrh na čelu sa Franjom Tuđmanom označen je kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata na delu teritorije BiH u proteklom ratu.

Printskrin: Index.hr

Hrvatski državni vrh tu presudu smatra nepravičnom i najavio je da će ispitati sve političke i pravne mehanizme za pokretanje njenog opoziva.

Zbog velikih gužvi, Zagrebačka policija je preduzela posebne mere bezbednosti i organizacije prevoza svih učesnika ovog događaja.

Pojedine zagrebačke ulice su bile zatvorene od jutarnjih do kasnih popodnevnih sati, a svi učesnici komemoracije, pozvani su da vozila parkiraju na određenim za to posebno priređenim mestima.

Iako je bilo najavljivano da u Lisinski neće doći niko od državnih zvaničnika, u kafiću u okviru dvorane se pojavio ministar branitelja Tomo Medved i Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske privredne komore, inače, optuženi da je da je iz te institucije ilegalno izvukao najmanje 39 miliona kuna, javio je portal Index.hr.

Portal Dnevnik je preneo da su u Lisinskom bili i Vladimir Šeks, Luka Bebić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Željko Sačić, Pero Kovačević, Josip Lucić...

U Lisinskom se pojavio i Marko Perković Tompson. U neposrednoj blizini Tompsona pojavio se i neonacista i osuđeni narkodiler koji je navodno plaćao prostitutke kokainoim, Velimir Bujanec, piše Index.hr.

Printskrin: Index.hr

Komemoraciji su prisustvovala i dva takođe osuđenika za ratni zločin Mirko Norac i Dario Kordić.

Na zagrebački Velesajam stiglo je desetak autobusa iz BiH i Hrvatske, a ZET-ovi autobusi besplatno su odvozili ljude do Lisinskog. Autobusi su došli iz Splita, Šibenika, Imotskog, Tomislavgrada i Siska.

Komemoraciju je organizovao Hrvatski generalski zbor, a predsednik tog zbora Pavao Miljavac je rekao za Hrvatski radio da će program trajati oko 40 minuta.

Na komemoraciji je govorio i Miroslav Tuđman, a Zlatko Vitez recitiraće Šekspira.

Najoštriji govor na komemoraciji održao je Tuđmanov sin, saborski zastupnik HDZ-a. Tuđman je u svom govoru Praljka nazvao "ljudinom kojoj niko nije ravan, a haško suđenje na kojem je Praljak osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine nazvao je "teatrom apsurda".

- Ljudini poput Praljka niko nije ravan. Ni u jednom trenutku nije hteo da živi kao ratni zločinac, jer to nije bio. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu - rekao je on.

Foto: Tanjug / AP

On je u svom govoru u nekoliko navrata poručio da je presuda bila nepravedna, a suđenje "izrežirano". Kraj Tuđmanovog govora popraćen je gromoglasnim i dugim aplauzom.

General Marinko Krešić, sekretar Generalnog zbora je za N1 tv oceno da je njihovo odsustvo poruka narodu.

- To je poruka narodu, to je poruka braniteljima. Oni kako se ponašaju, kazniće ih birači - kazao je.

Inače, prve izjave najviših zvaničnika Hrvatske da je presuda hercegovačkoj šestorki neprihvatljiva osudili su i predtavnici međunarodne zajednice i deo hrvatske javnosti, komemoracija je upriličena, a na njoj je Praljak praktično proglašen "mučenikom".

Brkić, međutim, za Večernji list kaže da je na komemoraciju došao svom saborcu.

- Svojim činom general Praljak izdigao se iznad vlastite slobode jer mu je istina bila draža - rekao je.

Inače, komemoracija je započela recitovanjem Gundulićeve himne slobodi.

Printskrin: Index.hr

Dvorana Lisinski je bila prepuna obožavatelja i simpatizera generala Praljka, osuđenika za ratni zločin, koji su se pre komemoracije upisali u knjigu žalosti otvorenu tim povodom.

U predvorju dvorane je postavljen videobim za one koji nisu mogli da uđu u salu.

U delu hrvatskih medija postavlja se pitanje održavanja ove komemoracije i učešća države u organizovanju ovog događaja s obzirom na to da ju je organizovalo jedno nevladino udruženje, a da je istovremeno za njegovo obezbeđenje angažovan veliki broj pripadnika policije.

Pedsednica Kolinda Grabar Kitarović je danas u Bjelovaru, a premijer u Parizu, pa oni nisu prisustvovali ovom događaju.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dil

    11. decembar 2017 | 17:52

    A kad ce ovi zivi generali odgovarati za zlocine nad Srbima koji su bili ubijani i zlostavljani u tim istim logorima kao i Muslimani.

  • Pa Mila Rosic

    11. decembar 2017 | 17:39

    Od zlikovaca nista ne iznenadjuje.

  • Petar M

    11. decembar 2017 | 15:38

    Cega se pametan stidi, budala se sa time hvali. Stara izreka, a vazi I danas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA