Ulica crvenih fenjera u Skoplju: Prolaznici satima, otvorenih usta, posmatrali brutalno seksi devojke (FOTO)

Svaka je imala svoj izlog, ali i drugačiji scenski nastup po primeru seksualnih radnica iz bordela u Amsterdamu

  • 1

U Skoplju je večeras otvorena ulica "crvenih fenjera", ali samo na par sati. Šest seksi i provokativno obučenih devojaka, stajale su u izlogu jednog objekta u Bulevaru Svetog Klimenta Ohridskog, nudeći preko stakla Skopljancima svoje seksualne usluge.

Neverovatne fotografije Skoplja koje se guši u zagađenosti! Balkan ovo ne pamti

Svaka je imala svoj izlog, ali i drugačiji scenski nastup po primeru seksualnih radnica iz bordela u ulici crvenih fenjera u Amsterdamu.

Devojke su u svoje "radne prostorije" ušle oko 17 časova, a policija je pre toga, da ne bi došlo do saobraćajnog meteža i karambola, zatvorila celu ulicu.

"Lepotice noći", kako ih je nazvao jedan od organizatora ovog performansa iz građanske inicijative za zaštitu i unapređenje prava seksualnih radnika Star-Star, prvi je primetio ambasador iz jedne strane zemlje, koji ga je sav ushićen upitao da li je bordel počeo da radi, misleći da je u pitanju svečano otvaranje.

Foto: D. Joksic

I slučajni prolaznici su bili oduševljenim prizorom koji se pojavio pred njihovim očima, a neki, pogotovo stariji ljudi su otvorenih usta, ne trepčući satima stajali ispred izloga sa seksualnim radnicama.

Devojke u izlogu, su u rukama držale velike table sa pitanjima koje su one sročile, a posmatrači su iza stakla, sa ulice mimikom i gestikulacijom odgovarali na njihova pitanja.

"Da li im smeta takav pogled?", "Da li one treba da se uklone sa ulica?", "Da li će im nedostajati?", "Da li Skoplju fali ovo?", Da li imamo ista prava?".

Foto: D. Joksic

- Namera ovog performansa je oslikavanje šarma ulice crvenih fenjera bordela u Amsterdamu sa ciljem da se javnosti pokaže da i u Makedoniji ima seksualnih radnica, ali su one sakrivene, stigmatizovane i trpe neviđeno nasilje koje ne mogu da prijave - izjavio nam je Borče Božinov, predsednik nevladine organizacije Star-Star.

On objašnjava da se oni ne zalažu za legalizaciju prostitucije, već da se seksualni rad prepozna kao posao, i da bude prihvaćen kao i sve druge profesije, a to ne znači legalizacija prostitucije. To znači da se seksualni rad stavi u pravne okvire koji su prihvatljivi pre svega za seksualne radnice.

Foto: D. Joksic

- I mi, kao aktivisti, koji se borimo za prava seksualnih radnica, iz drugog ugla otvaramo osetljiva pitanja, pre svega socijalna. Cilj nam je da pokažemo da seksualni rad nema nikakvih dodirnih tačaka sa trgovinom ljudima. Da bi one dobile veća prava, institucije treba da prepoznaju da su one tu među nama.

- Institucije odbijaju da priznaju da u Makedoniji postoje seksualne radnice iako je njihov broj prilično veliki. Zato treba nešto preduzeti da se one zaštite od svakodnevnog nasilja, a one su obeshrabrene da prijavljuju nasilje, pre svega zbog samostigmatizacije koja postoji među njima, jer i kada prijave nasilje, u policiji dobijaju odgovor da one zaslužuju da budu malteretirane i tučene - kaže Božinov.

Foto: D. Joksic

Niko tačno ne zna koliko ima prostitutki u Makedoniji. Spekuliše se da njihov broj kreće od tri do pet hiljada, iako je on, kaže Božinov, daleko veći.

One nemaju unficirane cene svojih usluga, one to same određuju u zavisnosti da li rade na ulici ili u određenim prostorijama.

- Postoji široka paleta cena u zavisnosti od usluga koje traže klijenti, ali ne znam u kojim se okvirima one kreću, jer se u poslednje vreme traže "modernije" usluge, a tu su i cene veće - kaže Božinov.

Daljinac

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA