≫ 

Cipras i Zaev u Davosu o novom imenu Makedonije: Menja se naziv aerodroma "Aleksandar Veliki" u Skoplju, kao i auto-put (FOTO)

Zaev je dodao da on i Cipras osećaju odgovornost da reše 25 godina dugi spor oko imena Makedonije, koji utiče na odnose dve zemlje

  • 3

Premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev saopštili su da će započeti s primenom niza mera za izgradnju poverenja, a Zaev je obećao da će preimenovati aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, kao i auto-put.

„Zovi me i krčag, ali nemoj da me razbiješ“: Da li je na pomolu rešenje decenijskog spora sa Grčkom oko imena Makedonije i šta kaže narod?

Cipars i Zaev razgovarali su juče skoro tri sata na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, što je prvi sastanak lidera dve zemlje za više od sedam godina, primećuje AP.

Zaev je dodao da on i Cipras osećaju odgovornost da reše 25 godina dugi spor oko imena Makedonije, koji utiče na odnose dve zemlje, i naglasio da će to otvoriti put Makedoniji za članstvo u NATO i EU.

Foto: Tanjug / AP

Zaev je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ciprasom, posle sastanka na marginama Svetskog ekonomskog forima u Davosu, rekao da krajnje rešenje o sporu oko imena mora biti prihvatljivo za obe strane i mora da uzme u obzir "nacionalno dostojanstvo" oba naroda, prenosi ANA. On je dodao da makedonska vlada ostaje posvećena proceduri Ujedinjenih nacija i njihovom posredniku Metjuu Nimicu ističući da pregovori ulaze u intenzivniju fazu.

Zaev je rekao da je na sastanku izražena dobra volja i spremnost Makedonije da pokaže želju za rešavanjem spora oko imena, prenosi MIA. U tom smislu, dodao je, makedonska vlada će preminovati aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, kao i autoput. Kako prensi MIA, autoput će od sada nositi ime "Prijateljstvo".

Cipras, s druge strane, očekuje će, nakon rešavanja dugogodišnjeg spora, njegova zemlja povući veto na članstvo Makedonije u NATO i EU. Cipras je naglasio da postoji volja da se reši spor oko imena na "pragmatičan način" i uz osećaj odgovornosti, dodaje MIA.

Foto: AP/Tanjug

Han: Veoma dobra vest sastanak Ciprasa i Zaeva

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da je sastanak premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva u Davosu "veoma dobra vest".

- Pokazuje hrabrost, viziju i državništvo. Rešavanje ovog dugogodišnjeg pitanja biće dobro za te zemlje, region i Evropu - poručio je sinoć Han na svom nalogu na Tviteru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@@

    25. januar 2018 | 09:52

    Verovatno ce da ga promene u Hasim Taci

  • Isko

    25. januar 2018 | 09:45

    Priznanje albanskog kao službenog jezika. Menjanje politike prema suverenitetu drastično... Pa braćo Makedonci, želim vam sve najbolje u ovoj avanturi. Da ne bude posle, dali sve, za ništa.

  • Dia

    25. januar 2018 | 19:05

    Sviđa mi se Cipras, Baš je zgodan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA