≫ 

Debeo minus i sneg paralisali Balkan: Građani sede u kućama, sve je pusto. Na Jadranu olujna bura, mole se za zračak sunca (FOTO) (VIDEO)

Narednih dana temperature u regionu će se kretati između -16 i 6 stepeni

  • 2

Srbija je jutros osvanula pod snegom u debelom minusu, a takva situacija je i u zemljama regiona, gde sneg, led i niske temperature prave probleme na mnogim putnim pravcima.

Region paralizovan zbog ogromne količine snega: Čiste ga traktorima, u Bosni učenici nastavu imali u podrumima (FOTO) (VIDEO)

Foto Tanjug/HINA/Miljenko Klepac

HRVATSKA

U Zagrebu je jutros izmereno -10 stepeni, a slično je i u drugim gradovima u unutrašnjosti zemlje. U Bjelovaru je bilo -11, u Delnicama -13, u Sisku -10. Slično je u Karlovcu, Ogulinu, Ðakovu i više manje svim drugim gradovima u unutrašnjosti, uz razliku temperature od jednog do dva stepena.

U minusu su bili i gradovi na Jadranu.  Tek na krajnjem jugu i na nekim ostrvima temperature su jutros bile neznatno u plusu.

Sneg je prekrio unutrašnjost još pre par dana, a najavljuju se i nove padavine. U Delnicama je jutros visina snežnog pokrivača iznosila 162 centimetra, a na Plitvičkim jezerima 118.

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je preporuke za zaštitu od velikih hladnoća kojim se građanima preporučuje da ne izlaze u ranim jutarnjim satima i da se ne zadržvaju predugo na otvorenom.

Hladno vreme zadržaće se i narednih dana. Biće pretežno oblačno, povremeno sa snegom, posebno u planinskim predelima, Slavoniji i Dalmaciji.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas se prognozira umeren i jak severni i sevroistočni vetar, na planinama olujne jačine. Na Jadranu bura, a u podnžju Velebita i sa orkanskim udarima.

Foto Tanjug/FENA/Almir Ražić

SIBIRSKA HLADNOĆA ZAHVATILA BiH

U većem delu Bosne i Hercegovine pada sneg, a u pojedinim delovima jutros je izmeren -21 stepen. Kako je saopštio Federalni hidrometeorološki zavod, danas će preovladavati oblačno vreme sa snegom.

U Krajini, severnim i zapadnim područjima Bosne mogući su i jaki udari vetra brzine do 50 kilometara na sat, a temperatura vazduha uglavnom će se kretati između -10 i -4, na jugu BiH između -3 i 1 stepena.

Ugaženi sneg, led, odroni, prouzrokovali su danas zastoje i kolone na mnogim putnim pravcima u BiH. U višim predelima u zapadnim, severozapadnim i centralnim krajevima zemlje saobraćaj je otežan i usporen.

Ekipe za održavanje puteva su na terenu, ali zbog izuzetno niskih temperatura usporeno je delovanje posipanog materijala.

Na Bjelašnici je jutros izmeren -21 stepen, a visina snežnog pokrivača iznosi 190 santimetara.

I narednih dana u Bosni će biti oblačno sa snegom sa temperaturama u minusu, dok se u Hercegovini na jugu i jugoistoku očekuje razvedravanje. Temperature će se spuštati i do -16 stepeni.

SNEG I NA CRNOGORSKOM PRIMORJU

Sneg se juče zabeleo i u Baru, ali se nije dugo zadržao. U Crnoj Gori danas će biti umereno do potpuno oblačno, povremeno sa snegom, a na primorju tokom dana i sa susnežicom i slabom kišom.

Na Žabljaku je trenutno 97 centimetara snega, a zabeleli su se i Podgorica i Cetinje.

Najviša dnevna temperatura kretaće se između -7 i 6 stepeni.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Crnogorski meteorolozi za naredne dane najavili su nagli pad temperatura i izuzetno hladno vreme praćeno mećavama i snegom.

BELE SE I SLOVENIJA I MAKEDONIJA

Sibirska hladnoća nije zaobišla ni Sloveniju gde je jutros najniža temperatura od -27 stepeni zabeležena na Kredarici.

Izuzetno niske temperature i sneg izazvali su probleme u saobraćaju, a zbog jake bure zatvorena je luka Kopar.

Jak vetar na zapadu i severozapadu Slovenije pravi probleme u saobraćaju, a zbog nanosa snega i smanjene vidljivosti na vozače se apeluje da budu pažljiviji za volanom. Na više pravaca ograničen je saobraćaj teretnih vozila, posebno hladnjača, a zatvoren je i tunel Kastelec prema Ljubljani.

Iste prilike zadržaće se i narednih dana, tako da će i na prmorju temperature ostati ispod ili oko nule. Udari vetra na primorju dostizaće brzinu i do 100 km na čas, a hladno vreme zadržaće se do četvrtka, kada se mogu očekivati temperature i do -20 stepeni.

U većini delova Slovenije srednja dnevna temperatura će biti ispod -7  stepeni, što je za oko 10 stepeni manje od proseka za ovo doba godine.

Hitne medicinske službe poslednjih dana beleže više nezgoda zbog snega i poledice, a zdravstvene službe preporučuju starijim osobama i onima koji imaju problema sa zdravljem da ne izlaze iz kuće bez preke potrebe.

I Makedonija je jutros osvanula prekrivena snegom, sa temperaturama u minusu. Najviše snega ima u Mavrovu, gde visina snežnog pokrivača iznosi 78 cm.

Hladno vreme i snežne padavine očekuju se i danas u celoj zemlji. Temperature će se kretati između -4 i -1 stepena.

A kako voziti po snegu pogledajte u našem videu:

(Telegraf.rs/M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    26. februar 2018 | 16:45

    Zima zima epa staje akoj zima nije lav zima zima pa neka je

  • Cugalunga

    26. februar 2018 | 16:10

    Ljudi sve ce crnje i gore da bude. Vreme ce totalno da se izokrene...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA