Ubija za dve godine: U Makedoniji otkrivena laboratorija za proizvodnju najsmrtonosnije sintetičke droge

Makedonska policija otkrila laboratoriju za proizvodnju najsmrtonosnije sintetičke droge

  • 1

U jednoj kući u skopskom selu Grčec makedonska policija je otkrila improvizovanu laboratoriju za proizvodnju najsmrtonosnije sintetičke droge - kristal met, koja ubija za manje od dve godine.

Kako je pao Milan Zarubica, kralj sintetičkih droga: U zatvoru skovao plan za najsavremeniju laboratoriju, DEA mu osujetila namere

Za vlasnikom kuće, B.M. ( 36 ) iz sela Grčec, u kojoj je otkrivena laboratorija, policija i dalje traga, ali su lisice na ruke uspeli da stave njegovom prijatelju O.K. (58) iz Republike Češke, odakle je B.M. nabavio opremu i supstance za proizvodnju ove sintetičke droge.

- Prilikom pretresa kuće B.M. u selu Grčec, koji nije bio u kući, pronađeno je više vrsta hemijskih supstanci koje su bile čuvane u flašama, kantama i kanisterima. Veštačenjem je utvrđeno da se radi o metamfetaminu, benzil metil ketonu i pseudoefedrinu, kao i drugim sredstvima za proizvodnju sintetičke droge.

Posledice sintetičke droge/Foto: Guliver/Spencer Platt/Getty Images

Metamfetamin je psihotropna supstanca, dok benzil metil keton i pseudoefedrin predstavljaju prekursore za dobijanje psihotropnih supstanci amfetaminskog tipa stimulasa. Češki državljanin O.K. je bio pronađen i priveden i njemu je određen 30 dnevni pritvor, dok se za B.M. i dalje traga, izjavio je Toni Angelovski, portparol MUP.

Iz policije se nadaju da je ova smrtonosna droga otkrivena na vreme, pre nego što se našla na makedonskom ilegalnom narko tržištu.

- Ova droga se najčešće proizvodi u Republici Češkoj, a sada je prvi put registrovana u Makedoniji. Eksperti ističu da je za ovu drogu karakteristično da uništava nervni sistem, a posle svega dve godine upotrebe izaziva i smrt, objašnjava Angelovski.

Laboratorija/Foto-ilustracija: pixabay.com

Kristal met, koji se još naziva pernik ili perventin ima jako psihoaktivno dejstvo, ubrzava organizam i drži ga budnim. Zavisnost se stvara veoma brzo, a oštećenja organizma su nepovratna. Koristi se kao sredstvo koje povećava radni učinak ili "začin" za "lude žurke", ali umesto toga zavisnici ostare preko noći, ostanu bez zuba, porodica i prijatelja.

Kada se prestane sa uzimanjem droge, zavisnik ne može da spava, iako je umoran i ima probleme sa koncentracijom. Tipičan zavisnik od meta ima osećaj da mu po telu gmižu insekti, pa se nekontrolisano češe, dok ne napravi žive rane.

Proces proizvodnje droge je prilično jednostavan i jeftin i lako se može napraviti u kućnim uslovima. Zbog njene niske cene, u Srbiji se, recimo, jedan gram prodaje za manje od 2 evra, ona se naziva i "kokain za siromašne", ali je višestruko opasnija od kokaina i heroina. Njenim korisnicima smrt je zagarantovana.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA