≫ 

Brat zapalio kuću bratu, a besni žitelji okolnih oštećenih kuća napali vatrogsce dok su gasili požar

Komšije pričaju da su se braća često svađala oko toga kome treba da pripadne roditeljska kuća

  • 1

Jedna kuća je do temelja izgorela, a dve susedne su teško oštećene u podmetnutom požaru koji je izbio na ulici Ljubojno u naselju Bair u Bitolju, na jugu Makedonije.

Irfan Zejnelovski, čija je kuća izgorela, tvrdi da je kuću, koju su im ostavili roditelji, zapalio njegov brat.

- Bilo je strašno. Plameni jezici bi nas žive progutali. Izgoreli bi smo ko pilići da nas komšija nije probudio. Kada sam izašao napolje, upitao sam brata: „Ti li si mi zapalio kuću“, a on mi je potvrdno odgovorio. Vremena za svađu nije bilo jer sam morao da spašavam bolesnu ženu iz kuće, svedoči Irfan Zejnelovski.

On kaže da pojma nema zašto je njegov brat podmetnuo požar, ali komšije pričaju da su se braća često svađali oko toga kome treba da pripadne roditeljska kuća.

Požar je bio podmetnut, Pritnskrin: TV Sitel

- Ja sam bila ispred vrata kada je Irfanov brat sa kolima prošo tuda. Pozadi je imao dva-tri kanistra. Ušao je u šupu i nešto mrmljajući počeo da rastura. Kada je izašao, počeo je da preti: „Ova kuća će biti državna, ili ću ubiti nekoga, ili neka me ubiju. Ja ovde ne živim, ali ova kuća će biti državna“. Nakon toga je otišao, a kada smo legli, čuli smo da je nešto puklo, a odmah potom sina kako viče: „Izlazite, gore kuće“, uzbuđeno priča komšinica Šazire Hasanovska.

Plameni jezici su zahvatili još dve susedne kuće.

Vatra je zahvatila i dve okolne kuće, Pritnskrin: TV Sitel

- Probudila me je vika komšija. Preko krova sam izneo ženu i decu na drugu stranu ulice. Tamo smo pobegli, a sve mi je izgorelo. Ne znam gde ću sada sa ženom i troje dece - kaže Robert Bajramov, koji je ostao bez krova nad glavom.

Žitelji ove gusto naseljene ulice su se požalili da su vatrogasci prekasno stigli, a da je prilikom intervencije vatrogasno vozilo udarilo jednog čoveka i slomilo mu ruku. Iz teritorijalne protivpožarne jedinice u Bitolju kažu da su stigli čim su dobili poziv, ali je požar već zahvatio kuće. Uprkos nedovoljnog broja ljudi i opreme, vatrogasci su učinili sve što su mogli. Požalili su se da su tokom gašenja vatre sve vreme bili izloženi napadima žitelja naselja Bair.

Vatrogasci su uradili sve šo su mogli, Pritnskrin: TV Sitel

- Kada smo stigli, kuća je već bila u plamenu, a građani koji su bili tamo non – stop su nam se mešali u posao, psovali nas i verbalno napadali. Nije tačno da smo kasnili. Sada su telefoni pametni, pa može da se proveri kada smo primili poziv i kada smo stigli - kaže vatrogasac Joše Vlintovski.

On je objasnio i kako je bio povređen jedan od žitelja ulice u kojoj su gorele kuće.

- Dok je vatrogasno vozilo išlo u rikverc jedan od komšija je otvorio suvozačeva vrata. Zašto i sa kojom namerom, ne znam. U tom trenutku vrata su udarila čoveka i povredila ga. Sve vreme smo gasii vatri pod pritiskom, pretnjama, psovkama i verbalnim napadima. Ja sam vatrogasac 26 godina i ovako nešto nisam doživeo -kaže Joše Vlintovski.

Policija je sinoć privela jedno lice za koje se pretpostavlja da je podmetnulo požar, a protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog izazivanja opšte opasnosti.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA