"Alahu akbar" odjekivalo hodnicima makedonske osnovne škole: Niko ne zna ko je hodži dao dozvolu za verski obred

Snimak koji je napravljen sinoć posle 19 sati zgrozio je javnost

  • 7

Holom osnovne škole Krste Petkov Misirkov u Radovišu, na jugoistoku Makedonije, odjekivalo je Alahu akbar (Bog je najveći). To je bio glas hodže koji je povodom verskog praznika Ramazana obavljao verski obred pre početka iftarske večere.

Javnost u Makedoniji za ovo ne bi ni saznala da se na socijalnim mrežama, a poptom i na Jutjubu nije pojavio snimak verskog obreda u osnovnoj školi. Roditelji đaka su zabrinuti, javnost ogorčena, a tek nakon njihove reakcije državni prosvetni inspektorat je počeo da češlja rad OŠ Krste Petkov Misirkov u Radovišu

da bi utvrdio ko je i kako dao dozvolu da se u školi obavlja verski obred.

ŠTA ZAISTA ZNAČI - ALAHU AKBAR?! Sve o pokliču uz koji džihadisti pucaju u decu i odsecaju glave (FOTO)

Na snimku sa iftarske večere u holu škole se vidi kako stotinak učenika sede u školskim klupama zajedno sa odraslim ljudima i slušaju molitvu hodže.

Hodža je držao verski obred u holu, Printskrin/Youtube-Сител Телевизија

Direktorka škole Olgica Stojanova nije bila dostupna medijima da objasni kada se održao verski obred u njenoj školi i ko je to dozvolio, a iz ministarstva za obrazovanje i prosvetnog inspektorata su saopštili da su poslali inspekciju da ispita slučaj, nakon čega će izneti svoj stav.

O verskom obredu u osnovnoj školi nije bio upoznat ni gradonačelnik opštine Radoviš, Gerasim Konzulov. On je bio prilično iznenađen kada je video snimak na društvenim mrežama. Izjavio je da će od opštinskih službi zatražiti kompletnu informaciju o dešavanjima u OŠ Krste Petkov Misirkov.

Žitelji ovog gradića na jugoistoku Makedonije su bili iznenađeni i šokirani. Zatražili su da se strogo poštuje zakon kojim se zabranjuje bilo kakvo versko organizovanje i delovanje u školama.

Mediji u Skoplju su neoficijalno saznali da je video snimak napravljen sinoć posle 19 časova, iako je pre nekoliko dana u Radovišu bila organizovana iftarska večera na kojoj su prisustvovali odrasli pripadnici muslimanske veroispovesti.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јован

    2. jun 2018 | 00:36

    Тек ће да се чудите!

  • Dare

    2. jun 2018 | 01:39

    Komsije Makedonci! Sto se cudite? Ne razumem cemu uzrujenje javnosti u Makedoniji povodom ovog? Videli smo da gajite velike simpatije prema njima.

  • Jeretik

    3. jun 2018 | 14:28

    Religiji nije mesto u obrazovnoj ustanovi . Ionako na sve strane nicu raznorazni verski objekti , pa tamo izvolte svi koji zelite .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA