≫ 

Uhapšen komandant logora Manjača, osumnjičen za ratne zločine. Pljušte burne reakcije

Informaciju o ovom hapšenju objavila je HRT

  • 4

Hrvatska policija uhapsila je na graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo bivšeg komandanta logora Manjača u BiH, Danu Lukaića, koji je navodno osumnjičen za ratne zločine, javlja HRT.

Hrvatska televizija navodi da je Lukaić bio zapovednik srpskog koncentracionog logora Manjača i da je navodno priveden u Zagreb.

Ostaše-U-Hrvatskoj: Katolička crkva u ustaškim simbolima poziva mlade da ne odlaze (FOTO)

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH, rekao je da je informisan o hapšenju Lukaića, dodaje HRT.

- Ovde, kao što znate, nema telefonske veze, ali mi smo pokrenuli neke aktivnosti drugim putem -  rekao je Ivanić, koji je prisustvovao komemoraciji za žrtve ustaškog logora Jadovno.

U organizaciji Udruženja "Jadovno 1941." iz Banja Luke, u Jadovnom i kod Šaranove jame na Velebitu obeleženo je sećanje na stradale u Drugom svetskom ratu, a program je kasnio gotovo dva sata jer je hrvatska policija na graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo uhapsila Danu Lukaića.

Mapa Manjače/ Foto: Wikimedia

Dušan Bastašić, predsednik udruženja "Jadovno 1941.", kazao je da je Hrvatska policija smatrala da Lukaića treba privesti.

- Nemam tačnih informacija o čemu se radi. Znam samo da se radi o čestitom i poštenom čoveku -  rekao je Bastašić.

REAGOVANJA

Organizacija starešina Vojske Republike Srpske najoštrije je osudila hapšenje pukovnika VRS Dane Lukajića, pripadnika Komande Prvog krajiškog korusa VRS, a koji je danas uhapšen u Hrvatskoj pod izgovorom da je bio komandant logora Manjača, što je, tvrde starešine, bez ikakvog osnova.

Traže njegovo puštanje na slobodu i tvrde da je u pitanju zatrašivanje Srba.

- Nacionalističkoj Hrvatskoj smeta obeležavanje stradanja Srba od ustaških vlasti, od strane udruženja srpskog naroda čiji je član pukovnik Dane Lukajić - navode u saopštenju.

Stradanje Srba/ Foto: Profimedia/Corbis

- Treba istaći da je Dane Lukajić u više navrata bio svedok i tužilaštva i odbrane u Haškom tribunalu i Sudu BiH i niko ga do sada nije optuživao za zločine koje sada pokreće Hrvatska - navedeno je u saopštenju.

Međunarodna Komisija za otkrivanje istine o Jasenovcu sa sedištem u Londonu, navela je da ovo nije prvi put da vlasti Hrvatske hapse i privode hodočasnike i učesnike Međunarodnih Konferencija o Jasenovcu, Jadovnom i komemoracija zrtava hrvatskog genocida.

Podsećaju na slučaj Mileta Dakića koji se vraćao iz Banja Luke kao učesnik Međunarodne Konferencije o Jasenovcu i koji je uhapšen u prisustvu akademika Srboljuba Živanovića, predsednika Međunarodne Komisije, koji je potpisao saopštenje dostavljeno medijima.

Dakić je, podsećaju, proveo skoro dve godine u zatvoru odakle je pušten bez ikakvog dokaza o krivici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kolač

    30. jun 2018 | 19:59

    Ako hrvati kažu da da je logor nemoramo i mi isto napisati da je logor, a sve dok mi ne počnemo hapsiti sve koji su srbe mučili i ubijali ovako će nam biti! Samo cutimo i pustimo da prođe!

  • Anci

    30. jun 2018 | 22:12

    A gde je komadant logora Lora iz Hrvatske i Viktor Bubanj iz Bih itd..Ili su oni heroji rata od 91 do 95 god.

  • Cika Velja

    30. jun 2018 | 21:51

    Jos uvek pokusavaju da se predstave kao zrtve,i da izjednace koljace i poklane!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA