≫ 

"Ne trebaju nam reči, nama treba oružje": Tuđman tražio naoružanje od Austrije još pre početka rata u Hrvatskoj

"Jugoslavija je mrtva. Svako ko kaže da Jugoslavija ima budućnost, taj laže" govorio je hrvatski predsednik

  • 10

Austrijski političar Andreas Kol sada je u penziji, ali je decenijama bio jedna od ključnih figura austrijske politike, neko vreme i predsednik tamošnjeg Parlamenta. Pre toga Kol je dugi niz godina bio zastupnik konzervativne Narodne stranke, koji se između ostalog bavio spoljnom politikom obavljao i funkciju portparola svoje stranke za spoljnu politiku.

TUĐMAN ZLOČINAC, A MILOŠEVIĆ NIJE: Hrvati su se ove odluke Haga najviše plašili! Zašto je to važno za Srbiju?

Kol je tokom svoje duge političke karijere vodio i politički dnevnik, u koji je zapisivao razne upečatljive anegdote kojima je svedočio ili u kojima je učestvovao dok se aktivno bavio politikom, a nedavno je novinaru nemačkog nedeljnika Die Zeit dozvolio da prelista te zanimljive beležnice. Tako je nastao članak o "Blagu anegdota dr. Kola", u kojima je za hrvatske čitaoce naročito relevantno to što je Kol pisao o svojim iskustvima s prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Kol se bavio pokušajem uspostavljanja Pentagonale, kako se krajem 1980-ih nazivao pokušaj da se poboljša saradnja i koordinacija između Austrije, Italije, Mađarske, Čehoslovačke i Jugoslavije, a u tom procesu imao je priliku da susretne i Tuđmana. U svom dnevniku Kol je tako zapisao dojmove sa susreta predstavnika tih pet država u Dubrovniku, u vreme kada je "Jugoslavija već brojila svoje poslednje dane". Kol je u Dubrovnik doputovao u društvu tadašnjeg austrijskog kancelara Franca Vranickog i ministra spoljnih poslova Alojza Mocka, a ugostili su ih tadašnji jugoslavenski premijer Ante Marković i novoizabrani hrvatski predsednik Franjo Tuđman, kojeg Kol pogrešno opisuje kao hrvatskog premijera.

Foto: Wikimedia/Arslan Arie

Na zajedničkoj večeri okupljenim gostima iz inostranstva prvi se obratio Marković koji je pozitivno govorio o Jugoslaviji. Nakon toga je Franjo Tuđman trebalo da pozdravi strane goste, ali on je ustao i rekao: "Jugoslavija je mrtva. Svako ko kaže da Jugoslavija ima budućnost, taj laže.".

Kol se priseća da su svi bili šokirani tim rečima, naročito time što je Tuđman to izgovorio u prisustvu Markovića. Kasnije su strani gosti otišli u dubrovačko pozorište, u kojem se Tuđman nije odvajao od Mocka, stalno mu ponavljajući: "Ne trebaju nam reči, nama treba oružje, nama treba oružje, nama treba oružje!". Mock je bio zaprepašćen Tuđmanovim stavom i rekao mu je da "bude tiši" i da je "Austrija neutralna zemlja".

Nakon toga započeo je rat u Hrvatskoj, a Kol je sa skupinom austrijskih parlamentaraca doputovao u Zagreb u posetu Tuđmanu, koji ih je primio u Banskim dvorima. U jednom trenutku Tuđman je otvorio vrata susedne prostorije, u kojoj se videla velika rupa u zidu od eksplozije bombe. "To je bio pozdrav od Miloševića", rekao je Tuđman Austrijancima. Rupa je nastala nakon što je JNA raketirala Banske dvore.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deni

    8. septembar 2018 | 19:51

    2-3 godine prije rata se hodali po Kanadi Australiji i skupljale pare za rat i rasturanje Yuge. Fasisti su to radili cio zivot u izbjeglistvu, sad imaju drzavice, opljackane, u kreditima koje niko nikad nece moc vratit, narod masovno napusta zemljice, za sebe su dobro uradili a narod umire od gladi, suicide vrse, napraviki su divlji zapad.

  • Nikolas

    8. septembar 2018 | 19:24

    ODMAH POSLE SMRTI JOSKE BROZA FERDINANDA ZA HRVATE I SLOVENCE NIJE POSTOJALA GRANICA -MASOVNO SU NA ZAPADU KUPOVALI ORUZJE I SPREMALI SU SE ZA RAT I ODCEPLJENJE !! NASIMA U BEOGRADU JE TO PRENOSENO ALI ONI NISU VEROVALI VEC SU VEROVALI U SNAGU NASE JNA I BRATSTVO I JEDINSTVO!! CAK SU NASI LJUDI ISLI I U MARSALAT I SAMO STO NISU BILI HAPSENI A BILI SU ISPITIVANI!!

  • Pers Kojot

    8. septembar 2018 | 19:27

    Zna se odavno da Srbi nisu zapoceli rat, za sve je hrvatska kriva na celu da tudjmanom koji je bio uvek ustasa! Svet ce saznati istinu za 1000 godina sto nece vise nista vredeti! Taj svet nezna ni svoju istoriju a kamoli nekog zlikovca negde!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA