≫ 

Hrvatski branitelji najavili dolazak na protest u Vukovar i zapretili: Pupovac i Sabor da se izjasne o ratu i "Oluji"

Oni traže i izjašnjavanje vlasti o tim pitanjima i poslednjim porukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ako, kako su zapretili, ne žele da se "taj problem preseli na ulicu" i da se, "ne daj Bože, ne bi desilo nešto što mi ne bi hteli"

  • 68

Udruženja veterana proizašlih iz takozvanog Domovinskog rata najavili su da će se odazvati protestu u Vukovaru, koji je najavio gradonačelnik Ivan Penava, zbog nerešenih pitanja ratnih zločina.

Oni takođe zahtevaju od lidera SDS S i poslanika u Saboru, Milorada Pupovca, da se izjasni o poslednjem ratu i vojno-policijskog akciji Oluja.

- Mi smo samo za istinu, i neka pravosuđe to odradi - poručili su hrvatski veterani na konferenciji za novinare.

Kolindina priča o komunizmu i jogurtu uzburkala Hrvatsku: Evo šta su joj na ovu temu odgovorili politički protivnici

Oni traže i izjašnjavanje vlasti o tim pitanjima i poslednjim porukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ako, kako su zapretili, ne žele da se "taj problem preseli na ulicu" i da se, "ne daj Bože, ne bi desilo nešto što mi ne bi hteli".

Veterani traže i tematsku sednicu Sabora na ovu temu, preneo je portala 24sata.hr.

Oni traže da se izjasni i Pupovac Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Iako se premijer Andrej Plenković protivi održavanju vukovarskog protesta, poslanik vladajuće HDZ i predstavnik pripadnika specijalne policije Vinkovci-Vukovar, Stevo Culej, smatra da bi neko trebalo da odgovara za ratne zločine da bi Hrvatska, kako je rekao, mogla da krene napred u budućnost.

On kaže da razume i podržava gradonačelnika Vukovara Penavu da se dođe do istine, te dodao da neprocesuiranjem zločina taj posao ostaje naslednicima kao "seme zla" za neke buduće ratove i sukobe.

Culej je zamerio hrvatskim zvaničnicima i zbog toga što, kako je rekao, samo osluškuju poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za kojeg kaže da je četnik, te da ne reaguju samo zato što, kako kaže, ratni zločini nisu procesuirani, nestali nisu pronađeni, a ratna šteta nije naplaćena.

Hrvatski branitelji Foto: Tanjug/HINA/Daniel Kasap

Njihova je želja, rekao je, da se Milorad Pupovac izjasni na napade na "osnovne odrebe Ustava Republike Hrvatske, da je rat temelj moderne Republike Hrvatske i da se očituje o sporazumu o normalizaciji odnosa sa Hrvatskom iz 1996. godine".

Pupovcu je ponovo zamereno što je na Dan domovinske zahvalnosti boravio u Bačkoj Palanci, gde je Srbija obeležavala Dan sećanja na žrtve u poslednjem ratu.

- Svojim odlaskom tamo je rekao koju politiku vodi, a nakon izjava predsednika Republike Srbije, koji upoređuje bivšeg predsednika s Hitlerom, a nas s nacistima, uputićemo predsedniku Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika dopis da jasno iskažu stav o Domovinskom ratu, da se jasno izjasne o Oluji i da se jasno izjasne o politici Republike Srbije u novije vreme - rekao je Culej.

Video: Hrvatska obeležava "Oluju", najviši državni zvaničnici prisutni u Kninu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    13. septembar 2018 | 21:06

    Opet oni...

  • Klimt-Bec

    13. septembar 2018 | 20:01

    Da se Pupovac izjasni po pitanju oluje???`Jovan Ducic je lepo okarakterisao Hrvate " Da su naj hrabriji Narod ne kao junaci, nego sto se nicega ne stide "... Boli ih poreklo, i sto su im Dedovi prodali Veru za veceru!!!

  • Kaca

    13. septembar 2018 | 22:03

    Tolika mrznja prema nama...uzas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA