Celu noć se Skopljem širila panika: Mislili su da je bačen otrovni gas, a sada je otkriven pravi razlog opšte pometnje (FOTO)

Desetak minuta kasnije bio je poznat razlog zagušujućeg mirisa, a njega je zabrinutim stanarima i novinarima saopštio gradonačelnik Skoplja, Petre Šilegov

  • 0

Razlog zbog koga su se sinoć na noge digle sve bezbednosne i inspekcijske službe nakon dojave stanara da se u njihovoj zgradi širi neprijatan miris koji peče oči, štipa grlo i tera na povraćanje, bio je više ne go banalan.

Gomila pelena za odrasle sa izmetom i mokraćom u jednom stanu, i preko 100 plastičnih flaša punih mokraće u podrumu naterao je vatrogasce i policijske specijalce da sa gas maskama evakuišu sve stanare zgrade broj 15 na bulevaru Kuzman Josifovski – Pitu u skopskom naselju Aerodrom.

Panika u Skoplju: Otrovni gas bačen u zgradu, stanari sa maskama na licu hitno evakuisani

Šest sati nakon evakuacije u zgradu je ušla specijalna vojna jedinica za atomsku, biološku i hemijsku odbranu (ABHO) koja je sa njihovom opremom i maskama počela da češlja hodnike i stan na drugom spratu iz koga je, rekli su im stanari, dolazio neprijatni miris.

Desetak minuta kasnije bio je poznat razlog zagušujućeg mirisa, a njega je zabrinutim stanarima i novinarima saopštio gradonačelnik Skoplja, Petre Šilegov.

Stanari zgrade su se uznemirili; Foto: G. Konev sdk.mk

- Verovatno znate da je tokom popodnevnih sati u ulazu broj 1 prijavljen neprijatan miris koji je terao na kašalj. Ulaz zgrade je bio evakuisan. Obezbedili smo prostor, a morali smo da pozovemo i posebnu jedinicu da ispita nivo toksičnosti. U stanu broj 11 otkrivena je prostorija prepuna iskorišćenih pelena za odrasle iz kojih se širio oštar miris amonijaka, koji nije štetan za ljudsko zdravlje. Stan broj 11 i cela zgrada će biti dezinfikovana. Pozvani su i stručnjaci Centra za socijalnu brigu koji treba da porazgovaraju sa stanarima iz stana broj 11 u kome žive dve starije žene, a jednoj je 90 godina, izjavio je Šilegov.

Skopski gradonačelnik je stanarima rekao da slobodno mogu da se vrate u svoje domove. Oni nisu poverovali u njegovu priču o pelenama, pa je morao da im pokaže video snimak kako bi ih uverio da je upravo to bio razlog neprijatnog i ošrog mirisa koji je doveo do evakuacije cele zgrade.

Stanari zgrade su se uznemirili; Foto: G. Konev sdk.mk

Sa žiteljima stana broj 11 stanari su imali problema i pre dvadesetak godina, kada su morali da interenišu vatrogasci, koji su u stanu tada otkrili kazan za pečenje rakije.

- U tom stanu žive majka i ćerka. Majka ima oko 90 godina, a ćerka 60. Problem sa higijenom u njihovom stanu oduvek je postojao, ali niko nije verovao da će do ovoga doći. Ovo nije prvi put da vatrogasci intervenišu u njihovom stanu. Pre dvadesetak godina pozvali smo vatrogasce jer je iz stana izlazio dim, pa smo mislili da je izbio požar. Kada su ušli unutra, vatrogasci su ugledali muža ćerke, koji je sada pokojni, kako na sred sobe u kazanu peče rakiju, izjavili su žitelji zgrade za skopski potal sdk.mk.

Stanari ističu da žene ne plaćaju za održavanje higijene u zgradi, niti sa nekim razgovaraju, pa ih je retko ko i video.

Intervenisali su i vatrogasci; Foto: kanal5 tv

Dopunski problem stanarima zadaje i jedan beskućnik koji živi u podrumu zgrade. Sinoć, kada su vatrogasci i inspetkori došli da ispitaju uzrok oštrog i neprijatnog mirisa, na sugestiju stanara sišli su u podrum i tamo našli 100 plastičnih flaša punih mokraće.

Zgrada broj 15 na bulevaru Kuzman Josifovski – Pitu u naselju Aerodrom, u kojoj su stanari osetili oštar miris, bila je evakuisana juče oko 18 časova. Miris je pre toga, oko 15 časova bio slabiji. Mirisalo je na beli luk, pa na ljutu papriku, da bi posle nekoliko sati postao nepodnošljiv izazivajući strah i paniku među stanarima.

Stanari zgrade su se uznemirili; Foto: a1on

Nakon evakuacije stanara ni vatrogasci, ni policija nije mogla da utvrdi izvor mirisa jer su u zgradu ulazili bez zaštitnih maski i brzo izlazili. Tek oko ponoći, kada je došla specijalna vojna ABHO jedinica utvrđeno je odakle dolazi miris.

Ovaj tragikomičan slučaj je izazvao lavinu reakcija na socijalnim mrežama, a sve bi se moglo svesti pod komentar Mimoze Vujošević.

- Ko se i da li se neko brinuo o higijeni u zgradi ? Kuda su prolazili stanari kada su izlazili iz svojih stanova ? Ubiće nas otuđenost. Zatvaramo se u svoje domove, i sa druge strane vrata ništa nas ne interesuje, napisala je ona na svom Fjesbuku.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA