≫ 

Gradi se nova veza dve zemlje preko Save: Kako će izgledati most koji spaja Hrvatsku i BiH (VIDEO)

U most Gradiška ugradiće se 4.600 tona čelika, a rok za izgradnju mosta je 30 meseci

  • 4

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić kazao je da je 2012. godine potpisan međudržavni sporazum između Hrvatske i BiH o izgradnji mosta preko reke Save kod Bosanske Gradiške.

- Nažalost, godine iza nas donele su takvu situaciju da most nije realizovan, a čak ni započet. Nakon niza aktivnosti u koje smo uložili veliki trud rezultat tog rada je vidljiv na način da je juče objavljen tender za odabir radova za izgradnju mosta kod Gradiške - rekao je Pejić.

Kako kaže, tender je objavljen u Službenom listu Republike Hrvatske i on se prema zakonima EU zbog svoje vrednost (221 miliona kuna ili oko 29,5 miliona evra) mora objaviti i u Evropskom glasniku javne nabavke. 

Najveći most na Koridoru 10 zasijaće u bojama srpske zastave (FOTO)

Rok za predaju ponude je 20. novembra 2018. godine, odnosno do 12 časova. Ponude se predaju Hrvatskim cestama, a investitori su Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH, kazao je Pejić.

Pojasnio je da se projekt odnosi na izgradnju samog mosta i dve pristupne ceste, što podrazumeva ulazno-silazne rampe. Sa bh. strane radi se o rampi dužine 400 metara, a s hrvatske oko 60 metara.

Kako kaže, u most Gradiška ugradiće se 4.600 tona čelika, a rok za izgradnju mosta je 30 meseci. 

S bh. strane reke Save izgrađen je auto-put koja vodi od Bosanske Gradiške sve do Banje Luke, a dovršena je i izgradnja graničnog prelaza koji će biti namenjen i za teretni saobraćaj. S hrvatske strane potrebno je izgraditi prilazni put auto-putu i granični prelaz.

VIDEO: Vučić i Han otvorili Žeželjev most

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    7. oktobar 2018 | 11:43

    Srbija dobila tender za izgradnju,Bosnjaci i Hrvati rekli:"Neka hvala,vi ne mozete"! Albanski recept,ako prodje nekaznjeno,ce do ovog i dovesti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA