Ruski hor Aleksandrov nastupio sinoć u Beogradu: Ovacije trajale 20 minuta, publiku najviše dirnula pesma "Tamo daleko" (FOTO) (VIDEO)

U prvom delu koncerta hor i orkestar su izvodili popularne ruske numere iz perioda Velikog otadžbinskog rata, a posebna atrakcija bili su plesači i čuveni kozački ples sa zadivljujućim akrobacijama

  • 4

Veličanstveni koncert Akademskog ansambla pesama i igara ruske armije "Aleksandrov" završen je sinoć nakon 20-minutnih ovacija i trećeg bisa, tokom kojeg su članovi ovog čuvenog ruskog muzičkog kolektiva i beogradska publika zajedno pevali jednu od najpoznatijih srpskih tradicionalnih pesama "Tamo daleko".

Ansambl ruske armije "Aleksandrov" dobija park u Beogradu

Ruski hor "Aleksandrov" večeras pred beogradskom publikom, prima ih i Vučić

Bilo je ovo prvo gostovanje hora u Beogradu u novom sastavu, nakon avionske nesreće koja se dogodila 25. decembra prošle godine. U tragediji iznad Sočija život su tada izgubila 92 putnika i člana posade, a među njima 64 člana Hora Crvene armije.

Ansambl je, uprkos nesreći koja ga je pogodila pre gotovo godinu dana, uspeo da se obnovi i da zablista u punom sjaju. Niz izuzetnih solista oduševio je sinoć beogradsku publiku, koja je na nogama i dugim aplauzom posebno pozdravila Valerija Gavu, pevača moćnog basa, koga je prošlogodišnja nesreća mimoišla, jer iz privatnih razloga nije putovao s horom.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

U prvom delu koncerta hor i orkestar su izvodili popularne ruske numere iz perioda Velikog otadžbinskog rata, a posebna atrakcija bili su plesači i čuveni kozački ples sa zadivljujućim akrobacijama, piše Sputnjik.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

U drugom delu koncerta "Aleksandrov" je izvodio popularne ruske narodne pesme i romanse, među kojima su i svima omiljene "Kaljinka", "Kaćuša" i "Podmoskovske večeri". Nastup hora pratile su i plesne numere s akrobatskim okretima koji tradicionalno oduzimaju dah gledaocima.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

Najburnije emocije beogradske publike izazvalo je izvanredno izvođenje srpske pesme "Tamo daleko", koja zauzima posebno mesto u repertoaru ruskog hora. Po završetku koncerta, na treći bis hor je ponovo izveo ovu pesmu, ali ovoga puta uglas s beogradskom publikom, koja je i nakon toga nastavila da aplaudira još nekoliko minuta.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

U prepunoj dvorani Sava centra sinoć su bili i ruski ambasador Aleksandar Čepurin, članovi diplomatskog kora, ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Vladan Vukosavljević, Zorana Mihajlović, zatim predstavnici Srpske pravoslavne crkve i druge javne ličnosti.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

Ruski ambasador je članovima hora na kraju koncerta poklonio cveće, a među buketima koji su se našli na bini nakon ovog nastupa za pamćenje bio je i jedan koji je ansamblu poklonila devedesetogodišnja Mila Javorina Kokotović. Ova starica je u posveti na buketu napisala da je došla "da poslednji put vidi svoje anđele".

Članove hora u petak ujutru je primio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom je u parku između Spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu i Ruskog doma otvorena spomen-tabla u čast ansambla. Ovaj park od sada nosi ime „Aleksandrov“.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

Predstavnici Ambasade Ruske Federacije, Ruskog doma u Beogradu i hora „Aleksandrov“ zahvalili su na inicijativi za postavljanje spomen-table i ukazali na to da je imenovanje parka po tom ansamblu odraz veoma dobrih odnosa dva naroda, piše Sputnjik.

Od svog osnivanja, 12. oktobra 1928. godine, hor je nastupao širom sveta pronoeći duh ruske kulture i pesme, ali i na prvim linijama fronta tokom Drugog svetskog rata. Ansambl je doživeo veliku tragediju kada je pred kraj prošle godine leteo za Siriju, gde je trebalo da održi koncert u ruskoj bazi Hmejmim.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

Ansambl koji naredne godine slavi devet decenija postojanja dolazio je u Srbiju u mnogim teškim trenucima, tokom sankcija i neposredno posle bombardovanja, a pesme na srpskom jeziku su na počasnom mestu u repertoaru ansambla.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

„Aleksandrov“ je u Beogradu gostovao u okviru memorijalne turneje, u organizaciji slovenačkog „Festivala slovenske kulture“. Hor će, pored Srbije, posetiti i Republiku Srpsku, Hrvatsku i Sloveniju.

Foto: Tanjug/Sava Ravovanov

U subotu će hor nastupiti u Bezdanu kod Sombora, u Muzeju batinske bitke, gde će biti otkriven spomenik posvećen ovom događaju iz Drugog svetskog rata, u kojem su učestvovale jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije. U subotu uveče hor će održati koncert u hali „Spens“ u Novom Sadu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubi

    11. novembar 2017 | 09:54

    Svaka cast 🤗💖

  • LILIT

    11. novembar 2017 | 18:56

    To treba da gledaju i deca Srbije, a ne one majmune, narkomane na Pinku, Hepiji i sličnim TV kontejnerima...

  • Vesna

    11. novembar 2017 | 14:39

    Nesto preljepo,samo treba sve to vidjeti i uzivati,ja sam sinoc dozivjela nesto velicanstveno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA