≫ 

3 MOGUĆA RASPLETA U FINALU "SENKI": Šta sve može da se desi na kraju? Treba li očekivati to jedno neočekivano? (FOTO) (VIDEO)

Na kraju devete epizode se čini da je Tane naložio i da nadgleda kovanje kopije Longinovog koplja. Od toga kome će dati original, i da li Maja iskreno ili neiskreno pristupa Društvu Tule, zavisi sve ostalo

  • 1

Emitovana je repriza 9. epizode serije "Senke nad Balkanom", i sada nas čeka poslednja u prvoj sezoni u kojoj ćemo videti rasplet svih tih silnih i složenih zbivanja koja su nas zaokupljala poslednjih meseci. Pustolovine inspektora Andre Tanasijevića i Stanka Pletikosića, Mustafe Golubića, Društva Tule, Maje Davidović, Kaluđera, Krojača, ruskih kozaka, generala Živkovića, i drugih, konačno će kulminirati na malim ekranima.

Nadamo se, u velikom stilu. Doduše, sve što smo do sada videli ide u prilog tome da nas 10. epizoda neće razočarati, ali hajde da ne trčimo pred rudu. Ili, da ipak samo malo potrčimo i da se pozabavimo pitanjem o mogućim pravcima raspleta koji samo što nije.

Šta znamo da mora da se desi? Alimpije Mirić (skorojević kojeg izvrsno tumači Gordan Kičić) bi trebalo da "privede" makedonsku teroristkinju Jovanu (igra je makedonska glumica Jana Stojanovska), ona bi trebalo da se skine, ali da li će mu poći za rukom da sa njom vodi ljubav ili ne, nismo sigurni. Iz trejlera za poslednju epizodu, priloženog ispod, po svemu sudeći, ne.

Sigurni smo, međutim, da Hadži-Damjan Arsov neće dići ruke od svoje revolucije i namere da izvrši atentat na kralja Aleksandra. To je u direktnoj vezi sa Mirićem i Jovanom u krevetu. Verovatno mu neće prići ni blizu, a iz trejlera znamo i da će doći do obračuna između kozaka i "Makedosa" u Kaluđerovoj "tvrđavi samoće", odnosno onom bivšem manastiru iz kojeg vodi operacije.

Iz istog trejlera smo saznali i da je Maja Davidović poljubila Gabrijela Mahta u automobilu, naočigled Taneta koji je sve to gledao iz prikrajka. Iskreno ili ne? Saznali smo takođe i da će Krojača Makedosi da drže na kolenima i sa uperenom puškom u leđa. Izgleda da će i Mustafa Golubić krenuti stazom osvete zbog ubistva svoje voljene ljubavnice, supruge dr Avakumovića, da će izgleda mobilisati svu tajnu silu Sovjetskog Saveza zbog lične pizme.

Uglavnom, dati su nam delići, taman toliko da nas zainteresuje i zagolica a da nam ništa ne otkrije. Zbog toga, hajde da vidimo koji su mogući pravci raspleta glavnog dela radnje, jer baviti se svim segmentima njenim, zbog složenosti — nemoguće je.

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

PRVI SCENARIO

Na kraju devete epizode videli smo (ili barem tako deluje) da je inspektor Tane naložio i da nadgleda kovanje kopije Longinovog koplja, "koplja sudbine" kojim je rimski legionar Longin proburazio rebra raspetog Isusa Hrista da bi proverio da li je mrtav, mada u seriji kažu da mu je tako prekratio muke; uglavnom, Novi zavet kaže da je Hrist već bio mrtav, a iz tako nastale rane je potekla krv i voda.

Dakle, Tane će sada imati na raspolaganju dva koplja, pravo i lažno. Od toga kome će dati koje, zavisi sve ostalo. Recimo da original da svom starom prijatelju i saborcu, "najopasnijem čoveku na Balkanu", nekada mladobosancu i crnorukcu a sada majoru i budućem generalu NKVD-a, Mustafi Golubiću. To je nešto čemu se iskreno i nadamo, jer niko ne želi da vidi da Tane pokuša da prevari Mustafu, kojeg tako izvanredno tumači hrvatski glumac Goran Bogdan, rodom baš iz Hercegovine.

U tom slučaju, kopija ide Maji Davidović koja treba da je prosledi Društvu Tule. Međutim, Maja Davidović u ovom scenariju ne zna da je u njenim šakama lažnjak, što može imati teške posledice po njenu bezbednost. Takođe, Maja u ovom scenariju, zbog uspomene na svoj pokojnog oca, zdušno pristupa ovom tajnom udruženju iz čijeg je šinjela desetak godina pre zbivanja u "Senkama" nastala Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija.

Foto: Printskrin RTS

DRUGI SCENARIO

Postoji mogućnost da je Maja Davidović Društvu Tule pristupila zaverenički, u dosluhu sa Tanetom, da bi iznutra uništila tu zlikovačku organizaciju koja po našem lepom Beogradu odseca glave nedužnim ljudima. U tom slučaju, ona zna da je u njenim rukama kopija Longinovog koplja, i svesna je opasnosti.

Što se tiče pomenutih teških posledica po njenu bezbednost, s tim je možda u vezi ona izjava dr Avakumovića koju smo čuli u trejleru, "znači, i njoj će da leti glava". Otuda, takođe, možda i onaj poljubac sa Mahtom: ne dodvorava li se i ne pokušava li da se umili Maja time vrhuški Tule? Nije li to dokaz da ona zna pravo poreklo konkretnog predmeta koji je predala tulistima?

Znaju Bjelogrlić, Marija Bergam, autori serije, i ostali glumci, a možda čak ni svi među njima nisu do kraja upoznati sa raspletom. Uglavnom, ovo je scenario kojem se svi nadaju: da Golubić dobije original, da Maja ne postane izdajnica i da na kraju završi u pravom ljubavnoj vezi sa inspektorom Tanasijevićem. Naravno, što je babi milo to joj se i snilo. "Senke" do sada nisu ostavile utisak da će imati "happy end".

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

I prvi i drugi scenario vode ka konačnom obračunu između tulista, i onih koji se budu borili rame uz rame sa Tanetom; na osnovu događaja iz devete epizode pretpostavka je da su to Mustafa i jugoslovenski komunisti (u prilog tome ide i razgovor između njih dvojice koji smo čuli u trejleru), kao i Krojačevi pajtaši koji su promenili stranu zbog one slike Mirića sa mrtvim Tankosićem, slike o kojoj smo već pisali, i što vam predlažemo da pročitate ako niste.

TREĆI SCENARIO

Ovo je rasplet koji nam se lično ne dopada, ali jednako je verovatan kao i svi ostali. Naime, gospodin Andra Tanasijević bi mogao original Koplja sudbine predati Društvu Tule, a Golubić-Mustafi tek puku kopiju. Logika iza takvog toka zbivanja nam izmiče, ali, kao što rekosmo, "Senke" nas neprestano iznenađuju svojom nepredvidljivom radnjom.

Ako Mustafa izvali da je dobio lažnjak, on i njegovi se okreću protiv Taneta. Nejasno je ko će se onda sa Tanetom boriti protiv tulista. Kozaci, koji u trejleru napadaju sedište Kaluđerovo, i koji se tuku s Makedoncima? Možda će njima dati neko koplje? Ako Mustafa ne izvali, onda će u Moskvu biti poslat lažnjak i Tane će imati svog saveznika u borbi protiv sila zla. Doduše, nas će razočarati, ali šta sad da se radi.

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Postoji, ipak, još jedna interesantna mogućnost, koju ne treba odbaciti. Ako kopija koplja bude na golo oko toliko dobra, moglo bi se desiti da dođe do zabune i da Tane i sam dođe u situaciju da više ne zna koje je pravo a koje je lažno. To onda otvara čitav spektar novih mogućnosti i različitih varijacija pojedinih elemenata ova tri navedena osnovna scenarija.

Možda Maja neiskreno pristupa Tuli sa ciljem da ih prevari, ali greškom im daje pravo koplje? To onda u praksi dovodi do fuzije drugog i trećeg scenarija. Možda Maja iskreno pristupa Tuli, ali im Tanetovom greškom daje lažno koplje? Time bi došlo do fuzije prva dva scenarija. Ako bude iskreno ušla u tu organizaciju, a Tanetovom greškom im preda pravo koplje, onda se spajaju prvi i treći scenario.

Konačno, šta će se desiti sa Alimpijem Mirićem? Hoće li mu glave doći Makedosi ili Krojač? Ili mu glave neće doći niko? Takvi likovi znaju da se izmigolje, zato i jesu tu gde su, i to ne treba zaboraviti. Gde je tu general Živković? I koliko daleko će uspeti da odu VMRO-ovci? Pored toga, šta ako smo prevideli mogućnost da Tane original zadrži za sebe, a da samo kopiju da Mustafi ili Maji? Ništa nije nemoguće! 

Ali sve što smo naveli ima isti kraj: Tane i Stanko odnose pobedu nad ovim silama zla, nad tim senkama koje su se nadvile nad naše lepo poluostrvo. Ali, šta ako grešimo? Šta ako pobede baš te sile zla? To što znamo da će biti snimljene još dve sezone "Senki", da će barem Tane ostati u životu, ne govori nam ništa o ishodu trenutnih zbivanja. Uskoro ćemo saznati.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA