Restaurirani "Maratonci" ponovo na velikom platnu

Debitantski igrani film "Teret" srpskog reditelja Ognjena Glavonića biće prikazan na 71. Kanskom festivalu u okviru pratećeg programa "Petnaest dana autora"

  • 1

Da ponovo radi bioskop kada je reč o kultnom srpskom filmu "Maratonci trče počasni krug" potvrdiće premijera restaurirane verzije ostvarenja u okviru programa "VIP Kinoteka". Jedna od zvezda filma autorskog tandema Šijan-Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, tim povodom govorila je za RTS.

Nikada otkrivena tajna "Maratonaca": Najlegendarnija scena nije ni bila u scenariju, evo kako je snimljena! (VIDEO)

Stari Maratonci u novom ruhu, u visokom kvalitetu slike i tona, kako i dolikuje briljantnoj crnohumornoj komediji za sva vremena snimljenoj 1982. u produkciji "Centar filma". Ovo je četvrtri u nizu obnovljenih ostvarenja u ambicioznom poduhvatu Jugoslovenske kinoteke.

- Vidim da je tu selekcija zaista tačna kao švajcarski sat. Ako ne mogu svi da se digitalno urade i da se spasu, onda da bar ti neki briljantni filmovi da ostanu za večita vremena - kaže legendarna glumica.

Debitantski igrani film "Teret" srpskog reditelja Ognjena Glavonića biće prikazan na 71. Kanskom festivalu u okviru pratećeg programa "Petnaest dana autora".

Ta selekcija se u sklopu festivala ove godine održava jubilarni 50 put.

Printskrin: youtube/CircusColorado

Komični citati i dijalozi iz filma Maratonci trče počasni krug, koji pokrivaju mnoge aspekte društva, postale nezaobilazne duhovite opaske.

- Toliko ta priča pripada nama i to mladi ljudi osete fantastično, tako da sam ja najviše ponosna na to što taj film uvek pripada mladima, uvek pripada sledećoj generaciji - ističe Sablićeva.

Printskrin: Youtube

Za antologijsku ulogu jednog od omiljenih likova pijanistkinje Kristine, Jelisaveta Seka Sablić osvojila je Zlatnu arenu u Puli.

- Vrlo sam sigurno ušla u taj film. Šijan je toliko blizak glumcima na neki svoj specifičan način. On je rekao ključnu rečenicu da bi voleo da to bude nešto u maniru "Ateljea 212" kako smo mi igrali. To je bilo sve moje okruženje, ja sam se osećala kao riba u vodi - priseća se glumica.

Premijera restauriranih Maratonaca, u prisustvu autorske ekipe biće održana u petak u Jugoslovenskoj kinoteci.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA