≫ 

Film iz 1975. predvideo kako će izgledati svet i sport 2018: Čija su pravila igre? (VIDEO)

Svetom budućnosti vladaju korporacije. Države su izgubile smisao, za novac i moć granice su besmislene. Pravila "igre" su u rukama elite, njihova da menjaju, drugima da vladaju... zvuči poznato?

  • 0

Rolerboul film iz 1975. godine, iako za današnje standarde hiper produkcije i nefiltriranog nasilja, pomalo naivnog izgleda, je ipak ostavio neizbrisiv trag u domenu naučne fantastike.

Paranoidni politički triler, medijska satira, eksploatacija ultra nasilja, sve su začini ovog, u neku ruku remek dela kinematografije čije "ponovno" gledanje u današnje vreme se nekako podrazumeva.

LAŽNA SIGURNOST

Poslednji veliki rat je samo bledo sećanje i svet je uljuljkan u lažni osećaj sigurnosti, heroja više nema. Individue koje su inspirisale generacije zamenili su komfor, i neprekidan niz slika na ekranima.

Informacije su dostupne svuda, i svima, ali više niko ne postavlja prava pitanja, a i zašto bi? Ne pravi "talase", neko je ta pitanja već postavio i na iste odgovorio, zašto bi se bilo ko isticao kada je sve tu samo na "pritisak dugmeta daleko"... zvuči poznato?

Ne baš sjajna vizija "budućnosti" kroz šokantnu prizmu ekstremnog sporta nije toliko daleko od sveta kakvog danas poznajemo. Skrivena poruka iza krvi i brutalnosti govori više nama, nego dobu u kojem je Rolerboul nastao i sve se čini kao da je vizija filma, naša realnost.

KOLIKO SI SPREMAN DA IZGUBIŠ, DA BI NASTAVIO

Rolerboul arena postaje poprište surovog obračuna Printskrin: YouTube/Movieclips Classic Trailers

Teško je ne primetiti sličnosti koje filmu daju skoro pa proročki status. Više od trideset godina je prošlo od kada je "ratna zona" Rolerboula prvi put otvorena, na filmskom platnu, tada samo kao vizija, danas možda i više od toga. Vizija ili realnost vremena gde korporacije kontrolišu svet, kontrolišu "igru" i njena pravila, a ona se menjaju stalno, po njihovom nahođenju. Rolerboul je "igra", krvava i brutalna, timska igra, nema mesta za individue. Niko ne sme biti veći od same "igre", biti heroj jer oni inspirišu druge.

Individualnosti nema mesta u ovom svetu, gde su novac, moć i komfor zamenili osnovnu potrebu svakog čoveka da bude gospodar sopstvene sudbine.

"Igra" je brutalna, krvava, i pravila skoro da i nema. Takmičari, ti moderni gladijatori, snažni su samo koliko i njihov tim, strogo je zabranjeno isticati se, pričati o pravilima i postavljati pitanja. Njihovo je da ćute, i krvare.

Pravila kreiraju drugi, moćniji, i njihove odluke postoje da unište i poslednju nadu u heroja, individuu, inspiraciju. Džonatan E. koga maestralno glumi čuveni Džejms Kan, je taj heroj, ta inspiracija svetu preko potrebna. Džonatan E. uvek ispraćen klicanjem oduševljene mase suvereno vlada Rolerboul ringom, šampion je igre u kojoj pobednika ne sme biti, koja nije stvorena za heroje i individue.

Pravila skoro da i nema, nestaju jedna za drugom kako linija između života i igre postaje sve nejasnija, sve do momenta kada sve drugo gubi svoj smisao i ostaje samo odgovor na pitanje: "Koliko si spreman da izgubiš, samo da bi nastavio"?

Ime igre je Rolerboul, ime "igre" je život, i ma koliko sebe smatrao velikim, pravila će uvek donositi drugi.

VIDEO Da li je Treći svetski rat neizbežan?

(S. Morić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA