≫ 

Dobrodošli u Narodni muzej: Konačno, posle 15 godina, iz podruma na svetlost dana, izvučeno najveće srpsko bogatstvo (FOTO) (VIDEO)

Muzej će biti otvoren cele noći, sve do 22 časa 29. juna

  • 85

Posle 15 godina otvoren je Narodni muzej! Uz Vivaldijevu muziku sa zvučnika na Trgu republike veliki broj Beograđana i njihovih gostiju okupio se da isprati specijalne vizuelne instalacije, koje su se pojavile oko 21 sat na fasadi Narodnog muzeja.

Posle 15 godina, blago Narodnog muzeja danas ponovo pred publikom (FOTO)

Publiku očekuje između tri i četiri hiljade eksponata, od 400.000 koliko poseduje Narodni muzej, koji potiču od 7. veka pre nove ere do polovine 20. veka. "Kićenje neveste" Paje Jovanovića, deo vilice homenina stare 400.000 godina, mozaici iz manastira Svetih Arhangela kod Prizrena... samo su deo umetničkih dela iz riznice Narodnog muzeja, koji će, posle 15 godina, ponovo biti dostupni publici.

Zvanice na otvaranju muzeja Foto: Telegraf

Naredna dva dana, 30. juna i 1. jula, ulaz će biti besplatan, a Muzej će raditi od 10 do 22 sata, dok 3. jula počinje uobičajeno radno vreme.

U Muzej će se, kako je još ranije najavljivano, ulaziti iz Vasine ulice, gde će posetioci prvo ugledati karijatide Ivana Meštrovića, a izlaziće se na Trg Republike.

Kraljevska porodica, diplomatski kor, predstavnici verskih zajednica, ministri i gradonačelnik Beograda na otvaranju muzeja Foto: Telegraf

Eksponati nove stalne postavke Muzeja biće izloženi na tri nivoa, a prizemlje, atrijum sa bočnim prostorijama, rezervisan je za arheološku zbirku, u kojoj najstariji predmet datira od pre 400.000 godina, dok će u nekadašnjim trezorima banke biti predstavljena bogata numizmatička zbirka - od prvog kovanog novca na ovom tlu s kraja 6. veka pre nove ere, do danas.

- Ovo je veliki trenutak za srpsku kulturu i značajan momenat za mlade generacije, koji će imati priliku da se susretnu sa vrhunskom umetnošću - saglasili su se sagovornici Tanjuga, slikar Vladimir Veličković, Tijana Čolak Antić iz Etnografskog muzeja, kao i Kolja Božović iz Muzeja savremene umetnosti.

Aleksandar Karađorđević i Goran Vesić, Foto: Telegraf

Božović je naglasio da će mlade generacije imati veliku šansu da nauče mnogo o umetnosti u Narodnom muzeju. Poznati srpski slikar Veličković kazao je da se jedna avantura završila i da je pred Beograđanima i svim gostima Narodnog muzeja šansa da se upoznaju sa vrhunskim ostvarenjima iz različitih perioda umetnosti.

Video: Ana Brnabić: Muzej sada mogu da posete i mlađi koji tu priliku nisu imali

- Pre godinu dana obećala sam da će vlada ponovo otvoriti Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej. Ove dve najznačajnije ustanove kulture bile su godinama zatvorene i na neki način simbol vremena u kome je kultura bila marginalizovana. To je sada iza nas. Danas pravimo još jedan važan korak ka budućnosti koju stvaramo i u kojoj kao društvo cenimo stvaralaštvo i kreativnost, a kulturu stavljamo na mesto koje joj i pripada - - rekla je premijerka povodom otvaranja Muzeja.

Premijerka je veoma zadovoljna postignutim Foto: Telegraf

Ona je rekla da je beskrajno srećna zbog postignutih rezultata.

- Ponosna sam što smo i Muzej savremene umetnosti, koji je bio zatvoren 10 godina, a sada i Narodni muzej, koji je bio zatvoren 15 godina, završili u prvih godinu dana rada vlade. Da bi smo gradili društvo u kome je kontinuitet važan, moram da napomenem da smo mi samo kraju priveli posao koji je, posle toliko godina nebrige i lošeg upravljanja, dovela u red vlada Aleksandra Vučića - naglasila je ona.

Slogan programa otvaranja Narodnog muzeja jeste "Da li se (pre)poznajemo?", a kako su pokazale pojedine ankete, ima Beograđana koji zgradu Narodnog muzeja ne prepoznaju.

Do 1. jula ulaz u muzej je besplatan, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Muzej je, posle mnogo decenija, temeljno rekonstruisan.

- Sve instalacije su promenjene, ugrađeni su najsavremeniji bezbednosni sistemi, uvedena klimatizacija, te su konačno stvoreni uslovi za adekvatno čuvanje neprocenjivog blaga i bezbedniji rad svih zaposlenih - rekao je kustos Narodnog muzeja, arheolog Adam Crnobrnja.

Muzej će biti otvoren cele noći, sve do 22 časa 29. juna. 

VIDEO: Umetnici, sveštenici i političari došli na otvaranje Narodnog muzeja

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    29. jun 2018 | 07:49

    Muzje je divan, mozemo biti ponisni.

  • SANJA

    29. jun 2018 | 07:42

    Lepo sto je opet otvoren muzej.

  • Kosta

    29. jun 2018 | 07:51

    Divan osećaj stvara otvaranje Narodnog muzeja. Imamo još jedno lepo mesto u Beogradu, mesto gde se čuva umetnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA