Letnja NATO ofanziva na Srbiju: Generali kao na traci dolaze u Beograd

U samo tri nedelje u srpskoj prestonici sa najvišim našim zvaničnicima su razgovarala dvojica NATO generala, direktor Fronteksa i delegacija sastavljena od čak 21 američkog generala

  • 9

Najviši srpski zvaničnici, pre svega predsednik Republike Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić jasno ističu da je naša zemlja vojno neutralna i da će to i ostati. Međutim, stiče se utisak da je za NATO generale Beograd najpoželjnija letnja destinacija, jer su u samo tri nedelje u srpskoj prestonici sa našim državnim vrhom razgovarala dvojica NATO generala, direktor Fronteksa i delegacija sastavljena od čak 21 američkog generala. Šta se krije iza učestalih poseta najviših zvaničnika Alijanse Beogradu?

Nije nam uvek zgodno da slušamo šta NATO govori: Dačić o samitu u Podgorici

SVE VEĆI PRITISCI NA SRBIJU Vučić: Čuvaćemo nezavinost i suverenost u odlukama

Srbija ima jasno definisanu politiku vojne neutralnosti, koja je utemeljena i u rezoluciji Skupštine Srbije. Istovremeno, naše vojne snage održavaju žive kontakte i vežbe i sa pripadnicima NATO i ruskih snaga, što nas čini jedinstvenim primerom u Evropi.

Istovremeno, predsednik Aleksandar Vučić je više puta naglasio da Srbija neće bit član nijednog vojnog saveza.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Imamo svoju vojsku, koja jača i koja će biti sve snažnija. Prekinite sa svih strana da vodite politiku Srbije. Nećemo u NATO, hvala. Nećemo u ODKB, hvala - poručio je Vučić poslednjeg dana jula u Nišu, gradu je jako interesantan kako zapadnim silama, tako i Rusima.

Sa tim u vezi, treba da gledati i globalne odnose dveju sila. Sukobi oko Sirije, Ukrajine, međusobne sankcije, ali i borba za uticaj na Balkanu, gde osim Srbije su sve zemlje gotovo listom za članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi.

Foto: tanjug/ AP/ Visar Kryeziu

Na samitu, koji je juče održan u Podgorici, čuli su se izrazi iz vremena gvozdene zavese kao što su Zapad i Istok, iako komunistčkog Istoka više nema, ukazao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Čuli smo da zemlje Zapadnog Balkana treba da se opredele za Zapad. O kakvom sada Zapadu pričamo kada je pala "zavesa"? Gde je taj istok? Njega više nema. Ovde je pitanje Rusije, sve se gleda kroz odnos prema Rusiji - napominje Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Zato sam rekao da je skup koristan a Srbija učestvuje relaksirano jer nema želju da bude clanica NATO-a, niti nekog drugog bloka koji više ne postoji. Ta podela se ponovo vraća i od zemalja se traži da se opredele. Srbija nije ni za Istok ni za Zapad, ona je za sebe - navodi Dačić.

No, ovaj stav najviših srpskih zvaničnika nije smetnja da NATO zvaničnici tokom ovog leta često dolaze u Beograd.

Koliko juče predsednik Vučić primio je delegaciju oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, u kojoj su bili dvadeset jedan brigadni general i kontra-admiral, koji su nedavno unapređeni u generalske činove, a koju je predvodio penzionisani general Filip Bridlav, prethodni komandant snaga NATO u Evropi.

Foto: Vlada Srbije

Kako je saopšteno iz predsednikove službe za odnose sa medijima, tokom razgovora je razmotrena i situacija u regionu, a predsednik Vučić je rekao da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i ekonomski napredak zemlje, prioriteti politike Srbije.

Pre ovog susreta, šef države je razgovarao sa aktuelnim vrhovnim komandantom snaga NATO u Evropi i komandantom američkih snaga u Evropi Kurtisom Skaparotijem.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

General Skaparoti je tada izrazio zadovoljstvo što je u proteklom periodu između Srbije i NATO intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz poštovanje pozicije Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je dodao da postoji mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje NATO sa Vojskom Srbije.

Sličnu poruku ministru odbrane Aleksandru Vulinu prošle srede prenela je i admiral Mišel Hauard, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

Ona je potvrdila značaj stalnog političkog dijaloga i razmene informacija, naročito kada je reč o bezbednosnim izazovima kao što su terorizam, organizovani kriminal ili migratorna kriza, sa kojom se suočava region zapadnog Balkana, ali i cela Evropa.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Telegraf.rs kaže da je očigledno da sada neki "drugi vetrovi duvaju sa Zapada" i da je u Vašingtonu i Briselu preovladao stav da moraju da budu preduzimljiviji kada je u pitanju borba za uticaj na Balkanu.

- Mislim da tome prethodi jedan period u kome je Zapad podrazumevao prozapadnu orijentaciju Balkana. Bili smo zapostavljeni u odnosu na druge regione kada je u pitanju interesovanje Zapada - rekao je Radić.

Printskrin: Telegraf

Ovaj analitičar nam je rekao da antiruske krugove na Zapadu brine uticaj koji Moskva ostvarila na Balkanu, upravo koristeći prostor koji joj je ustupio Zapad, ali i da ne sme da se potceni uticaj Turske, kao i zainteresovanost Saudijske Arabije.

- Na Zapadu je ojačala ideja da moraju da aktivno deluju i da je prirodno bilo očekivati da iako je leto jako vruće ove godine da će mnogi ljudi u odelima i sa kravatama leteti po Balkanu - ukazao je Radić.

Sa njim je saglasan i politički analitičar Branko Radun. On za Telegraf.rs kaže da očigledno postoji pojačana zainteresovanost velikih svetskih sila za Srbiju.

- U novim odnosima snaga u svetu, ponovo Balkana postaje interesantan. Interesovanje pokazuje i nova Trampova administracija, Rusija, Kina, ali regionalna sila - Turska - ukazao je Radun.

Foto: Medija centar Beograd

On smatra da Balkan ima svoju značajnu ulogu kod svetskih sila i da mi često potcenjujemo svoj značaj.

- Sve te česte posete pokazuju da se Alijansa, ali drugi svetski faktori bore da pridobije Srbiju. Međutim, sve dok je Srbija neutralna biće zanimljiva svima, a kada bi recimo ušla u NATO, tu ne bi više bilo velike dileme i izgubili bismo na atraktivnosti i značaju - rekao je Radun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    9. avgust 2017 | 09:51

    Nato se plaši Rusa koji su uNišu i koji mogu da prate ,prisluskuju i ometaju rad vojnih baza na kosovu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA