JAK VUČIĆ- SLABO KOSOVO: Nemačka ambasadorka otkrila čega se najviše plaše albanski političari

Upitana da li Kosovo u ovom slučaju i politički gledano, slabi u ovim pregovorima svoje pozicije još više, ona je odgovorila potvrdno, navodeći i da se još ne ocrtava na kom nivou bi dijalog mogao da bude nastavljen

  • 54

Nemačka ambasadorka u Prištini Angelika Fits izjavila je danas da je dijalog Beograda i Prištine jedan od političkih prioriteta na Kosovu, ali da ne vidi kako će da bude nastavljen. Na pitanje da li je na jednoj strani jaki (Aleksandar) Vučić, a na drugoj slabo Kosovo, Fits za Dojče vele ocenjuje da u ovom trenutku između dve strane postoji velika asimetrija.

Savet bezbednosti raspravlja o Kosovu 16. avgusta

Kosovo tone u još dublju krizu: "Ratna" koalicija neće sutra u Skupštinu

- Na jednoj strani je premijer Vučić, koji je na izborima vrlo ojačan i ima jaku stranku iza sebe, a ovde je vlast podeljena između tri različita tabora i nema nacionalnog konsenzusa o bilo kojoj temi. U takvoj situaciji je nastavak dijaloga teško moguć - smatra ambasadorka.

Upitana da li Kosovo u ovom slučaju i politički gledano, slabi u ovim pregovorima svoje pozicije još više, ona je odgovorila potvrdno, navodeći i da se još ne ocrtava na kom nivou bi dijalog mogao da bude nastavljen.

Printskrin: Youtube/RTVMITROVICA

- Teško je moguće da taj dijalog može da se nastavi, a da u njega ne bude uključen i kosovski parlament - smatra Fits.

Ona navodi i da je dijalog u zastoju od pre godinu dana, kao i da postoje brojni dogovori koji se ne implementiraju, navodeći dogovor o srpskoj zajednici ili energetici.

STRAH OD KRIVIČNOG GONJENJA, AKO IZGUBE VLAST

Fits je ocenila da u ovom trenutku ne vidi mogućnost da stranke koje su se udružile u koaliciju formiraju stabilnu vladu na Kosovu, da je reč o strankama i ličnostima koje se međusobno ne trpe, kao i da se mnogi pribojavaju krivicnog gonjenja u slucaju da ne ostanu na vlasti.

- Verovatno sledi faza nestabilnosti koja će dovesti do potrebe za novim izborima - rekla je Fits za Dojče vele.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Komentairšući političku krizu posle izbora na Kosovu, Fits je rekla da situacija podseća na izbore u junu 2014, ali da je konflikt još stariji i datira iz 1999. ili čak i vremena pre te godine.

- Reč je o strankama, ali i ličnostima koje se međusobno ne trpe. Vrlo je teško smisliti recept za rešenje te situacije. Kriza nije prevaziđena na poslednjim izborima iz 2014. Strankama je najvažnije da očuvaju vlast u rukama, a ličnostima o kojima je reč i to šta će biti sa njima. Mnogi se pribojavaju krivičnog gonjenja u slučaju da ne ostanu na vlasti - istakla je ambasadorka.

Ona je ocenila da su poslednji parlamentarni izbori bili fer i transparentni, ali da je borba za vlast u ovom trenutku obeležena egoizmom.

Foto: Tanjug/AP

Zato kaže i da ne očekuje nikakvo rešenje ni u nastavku skupštinskog zasedanja koje je najavljeno za 10. avgust.

- Čak i kada bi narednih dana ili nedelja bila dobijena većina za formiranje vlade, za šta je potreban 61 glas, 61 ili 62 od ukupno 120 bi doneli nestabilnu vladu, kada znamo da u parlamentu vrlo često nema kvoruma. To znači da ni neki normalan zakon, za čije donošenje je potrebna prosta većina, ne bi mogao da bude donet - rekla je Fits.

Ona kaže i da će se sa implementacijom reformskih programa EU dalje otezati, zbog, kako smatra, još uvek spornog statusnog pitanja za jedan deo svetskog stanovništva.

- Ovdašnju političari znaju da, izmedu ostalog, i zbog onih koji ne žele da priznaju Kosovo, put do EU može biti dug. Zato je teško održati volju za sprovođenjem reformi - ocenila je Fits.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    9. avgust 2017 | 14:56

    Sta li ce EU vec im gace drhte

  • Nikodina

    9. avgust 2017 | 16:14

    Siptari nikada svoje nisu imali oduvek su otimali tudje.

  • Tijana

    9. avgust 2017 | 16:10

    Vlada i predsednik Vučić zalažu se za saradnju sa svima, da bi svim građanima bilo bolje, dok je opozicija puna izdajnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA