TAČI IMA PLAN "B" ZA FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA: Kako će reagovati Srpska lista

U roku od tri meseca predsednik Kosova Hašim Tači će u skupštinsku proceduru ponovo uputiti zakon o izmenama i dopunama zakona o bezbednosnoj snazi Kosova, kojim će misija BSK biti transformisana u oružane snage Kosova

  • 8

Ako Srpska lista odbije donošenje ustavnih promena koje bi značile stvaranje vojske Kosova, Hašim Tači će formiranje armije tražiti kroz zakon o bezbednosnoj snazi, piše „Koha ditore“. U Srpskoj listi za Telegraf.rs kažu da ostaju pri stanovištu da je KFOR po Rezoluciji SB UN 1244 jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije koja je 1999. godine došla uz saglasnost Beograda.

Mesić ponovo zabada nož u leđa Srbima, a Haradinaj priznao da im je pomogao tokom rata i proglašenja nezavisnosti

NOVI PRITISAK DA SE UGASI UNMIK I PRIZNA NEZAVISNOST KOSOVA: Koordinisani nastup Tirane i Prištine u Ujedinjenim nacijama

U roku od tri meseca predsednik Kosova Hašim Tači će u skupštinsku proceduru ponovo uputiti zakon o izmenama i dopunama zakona o bezbednosnoj snazi Kosova, kojim će misija BSK biti transformisana u oružane snage Kosova.

Podsećamo, Tači je tokom marta skupštini Kosova dostavio predlog zakona, ali je to naišlo na protivljenje strateških saveznika Kosova, posebno SAD, EU i NATO.

Foto: Profimedia/Abaca

Oni nisu protiv stvaranja vojske Kosova, ali traže da se transformacija obavi donošenjem izmena ustava Kosova i sugerisali su široku raspravu sa svim zajednicama, posebno sa Srbima kako bi i oni podržali stvaranje vojske Kosova.

Predlog zakona podrazumeva samo promenu misije i ovlašćenja Bezbednosnih snaga Kosova, a samo ime ne bi bilo menjano.

Prema kosovskom zakonodavstvu te promene bi se ostvarile bez menjanja ustava Kosova. Poslanici Srpske liste se i u ovom sazivu skupštine snažno protive transformaciji BSK u oružane snage Kosova.

- Bilo kakve promene BSK mimo važeg Ustava neće naići na podršku srpske zajednice, ali ni međunarodnih predstaavnika na Kosovu i u Briselu. Oni su više puta istakli, da ukoliko Priština želi da ide u pravcu formiranja vojske neophodne su promene u okviru samog Ustava. Za te promene su potrebni glasovi Srba, a Srpska lista ih neće dati - kaže za Telegraf.rs Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste.

Foto: Tanjug/Boki

On kaže da Srpska lista smatra da je "Vojska Kosova" nepotrebna Kosovu, dok je na snazi rezolucija 1244, po kojoj je jedina oružana snaga KFOR.

Formiranje "Vojske Kosova" kažu upućenu u Prištini nije ni u albanskom interesu. Naime, za njeno formiranje potrebno je od 150 do 190 miliona evra ulaganja. U trenutku kada Kosovo nema održiv ni zdravstveni, ni penzioni sistem, a nezaposlenost je rekordna, Priština nema taj luksuz da izdvoji novac u druge svrhe.

S tim u vezi, kažu da je najava formiranja "Vojske Kosova" populistička mera.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KiM

    26. septembar 2017 | 12:21

    Bitno je to da Tači ima vojsku spremnu a sad kada i kako će se zvanično priznat je manje bitno.

  • Realno

    26. septembar 2017 | 13:55

    Sta moze srbska lista? Treba da reaguje Srbija

  • Lale

    26. septembar 2017 | 12:42

    Nema Thaqi, nego ameri, u njegovo ime sastavili plan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA