VELIKA POBEDA MUP-a SRBIJE: Kosovo bez članstva u Interpolu

Zahvaljući diplomatskim naporima, koje su načinili najviši srpski zvaničnici, a pre svega vrhu MUP-a na čelu sa Stefanovićem, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju je jasno stavljeno do znanja da od članstva Kosova u Interpolu nema ništa, te su povukli aplikaciju

  • 13

U Pekingu se održava Generalna skupština Interpola, kojoj prisustvuje i delegacija Srbije predvođena potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Ovogodišnje zasedanja je bilo od izuzetne važnosti za našu zemlju, s obzirom na to da su privremene institucije iz Prištine podnele zahtev za članstvo u ovoj međunarodnoj instituciji. Zahvaljući diplomatskim naporima, koje su načinili najviši srpski zvaničnici, a pre svega vrhu MUP-a na čelu sa Stefanovićem, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju je jasno stavljeno do znanja da od članstva nema ništa, te su povukli aplikaciju.

Stefanović u Pekingu: Samo suverene države i članice UN mogu u Interpol (FOTO)

Stefanović u važnoj poseti Kini: Naglasak na razgovorima o bezbednosti, kao i odnosu dve zemlje

Početom juna ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Nebojša Stefanović i Ivica Dačić održali su sastanak kako bi dogovorili poteze, kojima će sprečiti članstvo tzv. Kosova u Interpolu, što je bio jedan od dva ključna cilja Prištine u ovoj godini, pored zahteva za učlanjenjem u UNESKO.

Zahvaljući diplomatsim naporima našeg najvišeg rukovodstva, čiji je vrhunac bio na nedavnoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je povukao kandidaturu Prištine za članstvo u Interpolu.

Rekao je da to učinjeno u komunikaciji sa njihovim prijateljima, koji su im očito stavili do znanja da nemaju šansu da ispune svoj cilj.

Foto: Tanjug/ MUP SRBIJE

Tome su "kumovali" više nego prijateljski odnosi srpske policije sa policijama Kine i Rusije. Naime, Kina je domaćin ovogodišnjeg zasedanja, a Rusija predsedavajući.

Da je Srbija imala veliku pomoć svojih prijatelja, potvrdio je prvi čovek MUP-a Nebojša Stefanović, koji predvodi našu delegaciju u Pekingu.

Foto: Tanjug/ MUP SRBIJE

- Velika diplomatska pobeda Srbije. Uz pomoć prijatelja, sprečili smo da samoproglašeno Kosovo uđe u Interpol - napisao je Stefanović na Tviteru.

Govoreći o kriterijumima i procesu učlanjenja u Interpol, Stefanović je ukazao na činjenicu, da do sada nijedan geografski entitet koji potpada pod režim međunarodne administracije nije postao član Interpola, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Interpol treba na svaki način da izbegne politizaciju svog rada, što je strogo zabranjeno i Ustavom ove organzacije. Pozivanje na članstvo u Ujedinjenim nacijama predstavlja jedini potpuno siguran način da se utvrdi status države i da se izbegne zamka politizacije - istakao je Stefanović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Detelina

    27. septembar 2017 | 16:53

    Zivela srbija i kosovski junaci od srbskog sina obilica pa sve do junaka sa kosara!

  • Perka

    27. septembar 2017 | 16:43

    Bravo

  • Miša

    27. septembar 2017 | 19:18

    Pa zar nisu sami odustali od članstva? Koliko mi se čini ako si članovi moraju da izručuju sve po poternicama....?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA