POBEDA SRBIJE U NATO SKUPŠTINI: Naša delegacije sprečila britanske laži

U prvobitnom predlogu poslanika britanske konzervativne stranke, naša zemlja bila je označena kao glavni krivac za "šumove" na diplomatskim vezama Beograda i Prištine, ali i da je uzročnik krize u ovom delu Evrope

  • 8

Kako je Telegraf.rs pisao početkom maja, Odbor za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a objavio je izveštaj Ričarda Beniona, izvestioca za ekonomiju i bezbednost komiteta o stanju na Balkanu. U tom predlogu poslanika britanske konzervativne stranke, naša zemlja bila je označena kao glavni krivac za "šumove" na diplomatskim vezama Beograda i Prištine, ali i da je uzročnik krize u ovom delu Evrope. Međutim, zahvaljujući reakciji predstavnika Srbije, kako nam je rekao član naše delegacije Vladimir Ðukanović, došlo je izmena tog dokumenta i on bi trebalo da bude usvojena na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Bukureštu, od 7. do 9. oktobra.

Rusi poslali komandanta sa Bajkala da vodi Centar u Nišu

TAJNI SASTANAK U BEOGRADU Trampovog izaslanika i Putinovog pomoćnika: Sudbina ukrajinske krize se rešava u Srbiji

Parlamentarna skupština NATO-a, međuvladina organizacija članica Alijanse i pridruženih zemalja, je telo koje direktno komunicira sa parlamentarnim strukturama nacionalnih vlada država članica. Glavni cilj Parlamentarne skupštine je da stvori političku agendu za Savet NATO, kroz izveštaje svojih pet odbora, koji se predstavlja na godišnjem zasedanju u jesen.

Pred to telo, Benion je hteo da iznese izveštaj, u kojem se navodi da Zapadni Balkan ostaje oblast od posebnog interesa za NATO, koji je trenutno prisutan u regionu, kroz snage na Kosovu (KFOR) i operaciju Althea. Ističe se da samo Srbija i Republika Srpska nisu pokazali interesovanje da postanu deo NATO-a.

Foto: Tanjug/AP

Iako NATO priznaje da je EU bila ključni igrač u održavanju stabilnosti u regionu, takođe smatra da ekonomska kriza "čini da se otvore vrata za anti-EU, populističke i nacionalističke pokrete".

Između ostalog je pisalo da se Kosovo često bavi tenzijama u odnosima sa Srbijom, za koje stoji u izveštaju da su u porastu tokom proteklih godinu dana, otkako je "Beograd poslao voz oslikan sloganom "Kosovo je Srbija". Odnosi su još gori od kada je Priština objavila nameru da se formira regularna vojska.

Britanski konzervativac je u opisu Balkana napisao da je region sa visokom stopom nezaposlenosti, široko rasprostranjenom korupcijom, erozijom stanja demokratije i vladavine prava, često sa ruskim mešanjem u državne poslove.

- Međutim, pravovremenom reakcijom članova delegacije srpskog parlamenta pri NATO, na čelu sa Draganom Šormazom, prihvaćene su naše sugestije i na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Bukureštu, od 7. do 9. oktobra, naći će se uravnotežena rezolucija koja, po mišljenju predstavnika Beograda, na korektan način prikazuje stanje na zapadnom Balkanu - kaže za Telegraf.rs Vladimir Đukanović, član srpske delegacije i poslanik SNS u Skupštini Srbije.

Foto: Promo

- Mi smo na prolećnjem zasedanju PS NATO u Tbilisiju ukazali da je Benionov predlog rezolucije jednostan i skandalozan i da mora biti promenjen. Uložili smo prigovore koji su prihvaćeni i što se tiče Srbije, nama sada ovakav dokument ide u korist, pogotovo poglavlja koja se odnose na ekonomski rast i stanja demokratije u nasoj zemlji - rekao je Ðukanović.

On ističe da su ispravili sve što je bilo jednostrano i da sada delegacija Srbije nema primedbe na novi predlog rezolucije, koji će najverovatnije biti izglasan u subotu, 7. oktobra, na sednici Političkog komiteta NATO. Napominje da će težište rasprave verovatno biti usmereno na Rusku Federaciju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    5. oktobar 2017 | 16:24

    Kvarni britanci, do srži, kao i uvek.

  • Jovan Ktć

    5. oktobar 2017 | 20:46

    Velika Britanija je u prošlosti porobljavala narode širom sveta, a u novije vreme je uz Ameriku bila glavna "udarna pesnica" NATO-a pa i za vreme agresije na Srbiju! Nezaboravimo i bombardovanje Beograda "tepih" bombama na Uskrs 1944.god. Nikada nam nisu bili prijatelji pa kada nam oni kažu da je danas 5. oktobar 2017. treba pogledati u kalendar!

  • Razum

    5. oktobar 2017 | 17:47

    Nacija koja živi kao parazit na drugim narodima.Naučili su da žive od zla i nesteće koju nanose drugima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA