≫ 

Nije ovo 1389, već 2017. godina: Vučić i Erdogan oslovili jedan drugog sa "dragi prijatelju" i najavili još bolje odnose Srbije i Turske (FOTO)

Vučić je zahvalio Erdoganu i Turskoj na brojnim investicijama iz te zemlje

  • 59

Srbija oseća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ocenio da će odnosi dve zemlje u budućnosti biti sve bolji.

Svečani doček za Erdogana ispred Palate Srbija (FOTO)

Saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za stabilnost na Balkanu: Erdoganova poruka uoči dolaska u Beograd

Vučić je ocenio da će odnosi dve zemlje u budućnosti biti sve bolji. Kako je rekao, takva poruka će biti poslata i u Novom Pazaru, kao što se šalje iz Beograda.

- Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Naši odnosi su važni za budućnost Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske, iste večeri kada je u toj zemlji pokušan puč, koji, kako je primetio, smatra u neku ruku najvišim oblikom terorističkog akta.

Vučić je podsetio da su zvanični organi Srbije stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsednika Erdogana, ne zato, naglasio je, što nam je nešto bilo potrebno, već zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti.

Printskrin: RTS

- A ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog faktora - poručio je Vučić i dodao da Srbija uvek izražava svoje protivljenje bilo kakvom nasilju ili čak terotrističkom aktu, kako bi se moglo nazvati ono sto je pokušano u Turskoj pre godinu dana.

On je podsetio i da je Srbija uvek izražavala saosećanje sa žrtvama terorističkih akata i spremnost da se zajednički borimo protiv terorizma.

- U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove s protivnicima legalno izabranih organa u Turskoj, jer saradnju baziramo na saradnji sa vama, sa onima koje je narod izabrao - dodao je predsednik Vučić i naglasio:

- Nemamo ništa ni sa Gulenom, niti bilo kim drugim.

- Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama - rekao je srpski predsednik.

Kao što vi ne date, nastavio je predseddnik obraćajući se Erdoganu, da bilo ko ugrozi nezavisnost Tusrke, tako ni Srbija to ne dozvoljava i insistira na poštovanju njene nezavisnosti i ponosa.

- Zato, nemojte ni da pomislite ili da sumnjate da Srbija može da učestvuje u bilo čemu što je protiv odluka koje su demokartskim putem donete u vašoj zemlji i protiv demokratski izabranih organa - rekao je Vučić i dodao da je uveren da možemo da imamo najbolje moguće odnose.

Naveo je da je potpisana zajednička politička deklaracija i da će svake godine biti održavani sastanci, naizmenično u Srbiji i Turskoj.

Vučić je zahvalio Erdoganu i Turskoj na brojnim investicijama iz te zemlje. On je dodao da će sutra u Novom Pazaru biti potpisana još četiri sporazuma.

- Uveren sam da ćemo u budućnosti graditi sve bolje odnose - kazao je Vučić i dodao da je to "16 sadržinom veoma važnih sporazuma za Srbiju".

Vučić je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o infrastrukturnim projektima, kao i o projektima iz oblasti saobraćaja i turizma.

Naveo je da su Turci "broj jedan turisti u Srbiji", dodajući da broj turskih turista iz godine u godinu raste i da je od početka 2017. godine Srbiju posetilo 71.000 Turaka.

Vučić je zamolio Erdogana da pozove privatnike iz Turske da ulažu u srpske banje i izgrade najmodernije kapacitete, a kao primer naveo je Vranjsku banju i njene pogodnosti.

TURSKI INVESTITOR DOLAZI U KRALJEVO, POSAO ZA 2.500 LJUDI

Predsednik Srbija je najavio je da će sutra biti potpisan Memorandum sa turskom kompanijom "Taip" koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti 2.500 ljudi.

- Čekali smo, a pošto smo bili nedovoljno brižni, pa smo uspeli da uništimo gotovo sve fabrike građene pre 40 godina... Danas smo uspeli da zamolimo i turski investitor dolazi u Kraljevo, gde će zaposliti 2.500 radnika - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da u Kraljevu danas ima 14.380 nezaposlenih.

Printskrin: RTS

ERDOGAN: NOVI PAZAR PREDSTAVLJA MOST U ODNOSIMA TURSKE I SRBIJE

Erdogan je rekao da će biti onih koji kritikuju jačanje prijateljstva dve zemlje, ali da se na to ne treba obazirati.

- Nećemo gledati ko šta govori, šta se komentariše. Posle jednog teškog perioda smo došli tu gde smo sada. Želimo da sa Srbijom, ali i sa čitavim Balkanom, napravimo velike korake kako bi se rešili svi problemi. Zato je potrebno i da se između Sarajeva i Beograda što pre napravi put - rekao je Erdogan istakavši da je potrebno da "zajedno radimo".

Erdogan je rekao i da za njega Novi Pazar predstavlja most u odnosima između dve zemlje.

- Kada sa dragim prijateljem Vučićem odem u Novi Pazar, našoj braći tamo ćemo reći da je i njihova uloga u stvaranju mira između dve zemlje. Želim da istaknem da nikada neću biti za nacionalizam, i to ću ponoviti i tamo - rekao je Erdogan.

On je podsetio da će danas sa Vučićem učestvovati na Poslovnom forumu koji okuplja privrednike dve zemlje i dodao da su privrednici koji su iz Turske takođe u poseti našoj zemlji, došli kako bi u se upoznali sa mogućnostima za nova ulaganja i investicije u Srbiji u narednom periodu.

- Daću da ću im podršku za ulaganje u Srbiju - podvukao je Erdogan.

On je ukazao da je obim trgovinske razmene između dve zemlje sada 800 miliona dolara i nije na nivou na kojem bismo želeli da bude.

- Do kraja godine mogao bi da pređe milijardu dolara, ali ni to nije dovoljno, cilj je da razmenu podignemo na tri, odnosno pet milijardi dolara u što kraćem periodu - naznačio je turski predsednik.

On je podvukao da je Turska posebno radila na polju infrastrukture, izgradnji mostova, tunela i brzih železnica, metroa, i da je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva što je dovelo do povećnja obima transporta.

OSNIVA SE SAVET ZA SARADNJU

Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan potpisali su danas u Beogradu zajedničku deklaraciju o osnivanju Visokog političkog saveta za saradnju Srbije i Turske, a predstavnici dve vlade više sporazuma o saradnji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija i Turska potpisale su više međudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, među kojima je proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini iz 2009. koje su potpisali ministri trgovine Srbije i Turske Rasim Ljajić i Nihat Zajbekči.

Proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini omogućiće Srbiji bescarinski izvoz suncokreta i goveđeg mesa.

Ministar Ljajić i potpredsednik turske vlade Fikri Išik potpisali su memorandum o saradnji vlada na restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad.

Sporazume o saradnji potpisali su i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i Turske Vejsel Eroglu u oblasti šumarstva i voda.

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka građevine Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom Mehmetom Ozhasekijem sporazum o saradnji u urbanizmu.

Potpisani su i pismo o namerama o jačanju saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, program saradnje u oblasti obrazovanja, memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu, kao i parnog kupatila u Beogradu.

Potpisano je i pismo o namerama u oblasti energetike.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

VUČIĆ ERDOGANU: DRAGI PRIJATELJU...

Srbija je iskreni prijatelj Turske, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas, na sastanku delegacija Srbije i Truske u Palati Srbija, na kojem učestvuje i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, i istakao da je prezadovoljan sastankom tet-a-tet sa svojim turskim kolegom.

Vučić i Erdogan su prethodno razgovarali u četiri oka više od sat vremena, a na početku sastanka sa delegacijama, srpski predsednik se Erdoganu obratio sa "dragi prijatelju" i zahvalio što je delegacija te zemlje došla u tolikom broju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rekao je da je i gotovo cela srpska vlada prisutna, i da se nada da su ministri imali dobar razgovor sa turskim kolegama i delegacijom.

Kako je rekao, pre današnjih sastanka bilo je pripremljeno 10 sporazuma, a sada će biti potpisano 12, u Beogradu, i još četiri, koja će biti potpisana u Novom Pazaru.

- Srbija je iskreni prijatelj Turske i, ma kako to nekome čudno zvučalo, tako ćemo se ponašati - poručio je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Srbija je nezavisna i suverena zemlja - podvukao je i dodao da naš odnos prema Turskoj nikada neće zavisiti od odnosa drugih zemalja prema njoj.

Vučić je, u pozdravnoj reči, podsetio na to da je Srbija iste večeri kada je pokušan puč u Turskoj stala na stranu izabranih institucija i podržala demokratske vrednosti.

- To nigde, nikada i nijedne sekunde nismo krili - dodao je Vučić.

- Imamo mnogo zajedničkih interesa u regionu, pre svega mir i stabilnost i oni su od suštinskog značaja i zato vodimo dijalog sa Prištinom, koji za nas nije nimalo lak - podvukao je Vucicć.

- Mislim da smo mnogo toga učinili i da se situacija u BiH stabilizuje - rekao je predsednik Srbije i zaključio da "Srbija nikada nije bila faktor nestabilnosti na Balkanu".

Nakon toga, razgovori su nastavljeni iza zatvorenih vrata.

SUSRET U ČETIRI OKA DUŽE OD SATA

Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas u Palati Srbija nešto duže od jednog sata.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odmah zatim, su nastavili razgovor na plenarnom sastanku sa članovima delegacija dve zemlje. Kako je izgledao svečani doček ispred Palate Srbija, ali i kako je Vučič predstavio Dačića, pročitajte u posebnim vestima.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Emina

    10. oktobar 2017 | 18:02

    Mislim da je danas dugogodisnje prijateljstvo sa Turskom samo potvrdjeno i uzdignuto na jedan visi nivo.

  • Uroš

    10. oktobar 2017 | 18:07

    Ove dve zemlje i treba da imaju dobre odnose i saradnju.

  • PITANJE

    10. oktobar 2017 | 14:07

    Baš me interesuje šta će Erdogan da kaže imaju li pravo muslimani u Sandzaku na otcepljenje od "zločinačke" Srbije i oće li neki novinar to da ga pita a?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA