Obama je pogrešio što je ignorisao Balkan, nadam se da će Tramp doći u Beograd: Kongresmen Po o saradnji SAD i Srbije

Po kaže da će preneti poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Trampu i formalno i neformalno, i da će ga podstaći da poseti Srbiju

  • 3

Sjedinjene Američke Države treba da izgrade još snažniji odnos sa Srbijom i nađu načine za promovisanje partnerstva radi stabilnosti celog regiona Balkana, ocenio je američki kongresmen Ted Po, kopredsedavajući srpskog kokusa po povratku iz posete Srbiji.

OVO JE PRAVA ISTINA: Koliko srpski vojnici vežbaju sa NATO, a koliko sa Rusima

Vučić jasno poručio Gotemeler: Srbija ostaje vojno neutralna zemlja (FOTO)

Po kaže da će preneti poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Trampu i formalno i neformalno, i da će ga podstaći da poseti Srbiju.

- Mislim da će ako ode tamo Tramp ustanoviti da se Srbima, baš kao i Amerikancima, veoma dopada on i njegov nekonvencionalan način liderstva. Ta poseta bi bila dobra za Srbiju i SAD, nadam se da će otići - kaže Po u intervjuu za Glas Amerike.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Govoreći o pismu koje je potpisao, zajedno sa još 13 clanova Kongresa, i koje je upućeno državnom sekretaru Reksu Tilersonu, Po kaže da je razlog što su članovi Kongresa uputili pismo bio " da državnom sekretaru objasnimo naše stanovište da nam je potreban pozitivniji odnos sa Srbijom".

- To je dobro ne samo za SAD vec i za Srbiju, da razgovaramo o tome kako da budemo bolji partneri. To je ne samo dobro za bilateralne odnose vec i pomaže stabilnosti u regionu. Ako je Srbija stabilna u regionu, po mom mišljenju i druge zemlje regiona biće stabilnije. Naš cilj je stabilnost u regionu kao i da imamo demokratsku vladu u Srbiji sa kojim SAD mogu da nastave partnerstvo - navodi Po.

On je istakao i da SAD podržavaju demokratske reforme, navodeći i da je sloboda štampe jedna od njih.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Po ocenjuje i da je prethodna administracija, ignorisala Balkan i da je to bila greška.

- Nadam se da ova administracija neće ignorisati Balkan, nijednu od zemalja Balkana - kaže Po.

Kada je reč o odnosu prema NATO, on kaže da razume zašto Srbija ne želi da bude u NATO-u, ali želi da bude u Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Svakako bih podržao Srbiju u želji da uđe u NATO, ali razumem da ona želi da bude neutralna zemlja i neću ulaziti u rasprave oko toga - rekao je Po, koji ocenjuje i da je za dugoročnu stabilnost Evrope važno da se shvati da se "Rusija nije promenila od vremena Sovjetskog Saveza".

Po navodi i da mu je želja da Srbija bude dobro mesto za americke kompanije i obrnuto.

- Zemlje koje imaju dobru ekonomsku saradnju su zajedno jače i podsticanje američkih investicija u Srbiju je jedan od mojih ciljeva, želimo da osiguramo da Srbija bude privlacna za americke poslovne ljude a stabilnost je veoma važna. Kada je zemlja stabilna lakše je ubediti investitore da dođu. Potpuno se zalažem za američke investicije, bilo koje vrste ako će pomoci Srbiji - kaže američki zvaničnik.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Komentarišući rad srpskog kokusa, Po navodi da on znacajno napreduje i da ima sve više članova i aktivnosti.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чикa Јова

    13. oktobar 2017 | 12:13

    Од 1988. сви су грешни, пардон грешили. Ни убудуће неће бити боље.

  • Teslina naslednica

    13. oktobar 2017 | 18:17

    Nastavite da nas ignorisete i bicemo vam zahvalni!!!!

  • Ђорђе

    13. oktobar 2017 | 13:46

    Долазе само кад им нешто треба.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA