≫ 

TRAMPOV SPECIJAL PONOVO O SRBIJI: Možete da sedite na dve stolice, ali ovo su posledice

Važno je da ne postoje pokušaji da se zadovolje obe strane, jer će doći do konfuzije

  • 52

- Moguće je sedeti na dve stolice, ali ne istovremeno, ponavlja funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji u intervjuu Radiju Glas Amerike, tokom boravka u Prištini.

Ruska pomoć Srbiji je BEZNAČAJNA u odnosu na američku i evropsku: Hojt Ji tvrdi da smo nedovoljno obavešteni

- Izbor je na Srbiji, koja je suverena država i sama donosi odluke. Ukoliko radi na pridruživanju u EU, Srbija treba da se usredsredi na neophodne reforme kako bi postigla integraciju u EU, odnosno da jasno pokaže svoje prioritete i politiku, kako bi EU razumela njen strateški izbor. - rekao je Ji.

- Ne treba da bude dileme, konfuzije i to je najbrži način. Možes sedeti na dve stolice i doći do odredišta, ali je to sigurno sporiji način - poručio je on.

Prema njegovim rečima, sudeći po procesima kroz koje su prošle ostale zemlje koje su uspele da učine takav korak, kao što su Hrvatska i Slovenija, to je veoma težak proces, skup politički proces, skupe korake treba preduzeti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ukoliko postoje zemlje, strane, organizacije koje su protiv takvog koraka, ukoliko postoje zemlje koje imaju drugačiju viziju za Srbiju, onda je važno da Srbija nema snažne veze sa tim zemljama.

- Važno je da ne postoje pokušaji da se zadovolje obe strane, jer će doći do konfuzije o tome u kom pravcu ide država, i to će usporiti proces - naveo je Ji.

Ukazao je da i SAD imaju veze sa Rusijom, trgovinske veze, političku saradnju, te da Vašington sarađuje sa Moskvom tamo gde su interesi slični, kao što je borba protiv terorizma.

- Želimo da Srbija bude u stanju da sarađuje sa Rusijom, tamo gde su interesi isti. Ali mi takođe verujemo da tamo gde se interesi razlikuju, tamo gde težimo da postignemo različite stvari, tamo gde se naše vizije u velikoj meri razlikuju, onda mi, SAD, moramo da odbranimo naše interese, vrednosti i principe i interese naših saveznika - naglasio je Ji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crno a belo

    27. oktobar 2017 | 00:01

    Već pisah o ovome. Ali ajde sada iz druge perspektive. 1. Ne razmišljamo se mi o SAD već o EU. Ovaj nije izaslanik EU. 2. I mi donosimo nešto. Ne treba samo mi da se prilagođavamo. Možda EU treba nesto i od nas da nauči i prihvati? Jeste, sanjam, ali ako ćemo da bulaznimo, mogu i ja. 3. Ja ne vidim da SAD mnogo dobrog čini Evropi. Naprotiv, čini se da za samu EU Rusija može postati bolji izbor... Jedino što je to iskomplikovano zbog NATO. 4. Ček bre, zar nas niste vi bombardovali bez valjanog razloga, samo iz sopstvenih interesa i pritom ništa niste platili nego samo hoćete još više da uzimate? 5. Ček, šta su to Rusi postigli za nas? Koliko ja vidim, iskorišćavaju našu situaciju za svoje potrebe. Šta god da bude sa nama ide im u prilog u Krimu. 6. Pa SVI koji mogu da sede na više stolica to i rade. To ne samo da je normalno već i poželjno. Tako se gledaju sopstveni interesi. Neka nas neko više privuče ako nas više hoće. 7. Mogla bi Srbija unutar EU upravo da progura saradnju sa Rusijom. Bilo bi dobro i EU, i Rusiji, i Srbiji... Samo nebi bilo dobro za SAD.

  • Krkubulju

    26. oktobar 2017 | 18:26

    Ali covece kineski amerikancu,tvoji interesi su tvoj problem pa neka si Amerika po 100 puta i hiljadu puta veca id Srbije i milion puta jaca!Ako dozvolimo zbog te tvoje sile da ne razmisljamo svojom glavom onda mi i ne postojimo niti treba da postojimo,onda smo mi samo orudje u vasim rukama i to samo jedan skoro ne bitan sraf.Ovako smo vam barem trn u oku pa neka vas makar malo boli i nek vam smeta dok vas neciji tudji interesi ne uniste.

  • Nikola

    26. oktobar 2017 | 17:49

    Neka neko kaze ovom da njegova drzava nije u evropi. Sta vas briga za eu i da li ce Srbija u eu ili ka Rusiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA