≫ 

Ratko Mladić je za Srbe heroj, a za Bošnjake krvnik: Kako mediji u regionu prate presudu u Hagu (FOTO) (VIDEO)

Za zvaničnike i građane Republike Srpske, Mladić je heroj, oficir koji je časno obavljao svoju dužnost

  • 6

Izricanje prvostepen presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu tema je boj jedan pre svega u medijima u BiH, ali i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.

(UŽIVO) PRESUDA RATKU MLADIĆU: Bivši general izbačen iz sudnice, nastavljeno izricanje (LIVESTREAM)

Mediji u BiH su podelji na one federalne i one u Republici Srpskoj pri čemu je za one u Federaciji BiH Mladić "krvnik" i "najveći zločinac", a Bošnjaci muslimani "žrtve", dok je u Srpskoj bivši general "heroj", koji će večno živeti u sećanju srpskog naroda.

Udruženja Majke Srebrenice i veterani tzv. Armije BiH traže za Mladića doživotnu kaznu zatvora, a mnogobrojni pripadnici bošnjačkih udruženja i veterana otputovali su pre dva dana u Hag da bi uživo prisustvovali ovom događaju koji smatraju istorijskim.

Federalni mediji preneli su da Mladić prisustvuju suđenju s obzirom na to da je proteklih dana njegovo prisustvo u suednici bilo pod znakom pitanja zbog, kako su saopštavali njegovi advokati, zdravstvenog stanja.

Foto: Tanjug/AP

Sarajevski portal Klix.ba prenosi da porodice "žrtava genocida" presudu Mladiću prate na mestu zločina u Memorijalnom centru u Potočarima. Portal Dnevnog avaza prenosi izjavu Nataše Kandić koja kaže da će Mladić dobiti i doživotnu robiju, a mi ćemo, tvrdi, biti suočeni s nasleđem "oficira bez časti".

Za zvaničnike i građane Republike Srpske, Mladić je heroj, oficir koji je časno obavljao svoju dužnost. Mediji u RS prenose da će izricanje presude Mladiću biti možda najposećenije u istoriji Tribunala.

Navode da saopštavanje presude prati preko 300 novinara, istraživača, predstavnika nevladinog sektora i pravnika.

Printskrin: ICTY

Inače, haška optužnica Mladića tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, te uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice. Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore "Omarska", "Keraterm", "Manjača" i "Trnopolje".

Izricanje nepravosnažne presude Mladiću u Haškom tribunalu, koji krajem godine završava svoj mandat, je tema i u Hrvatskoj, a Mate Mijić, politički analitičar i savetnik desničarke i evroparlamentarke Ruže Tomašić, kaže da je teško prognozirati kakva će presuda biti "jer smo se već opekli".

Foto: Tanjug/AP

- Za neku budućnost BiH i pomirenje na području bivše Jugoslavije bilo bi dobro da se dokaže zločinački karakter RS i povezanost s Beogradom - rekao je Mijić za zagrebačku N1 tv.

Na konstataciju da je genocid jedna od ključnih reči i hoće li to uticati na isanje istorije, Mijić kaže da to zavidi u kom kontekstu će biti spomenut, potvrđen ili nepotvrđen.

- Međunarodni sud pravde je potvrdio genocid u Srebrenici, ali je na neki način amnestirao Srbiju, kao da je ona kršila samo neke konvencije. Odnose među državama će definisati kako će taj genocid na kraju biti presuđen, je li ga planiralo rukovodstvo RS ili Srbije, odnosno Jugoslavije koliko su bili u to umešani - kaže Mijić.

I u Crnoj Gori i u Makedoniji pojedini mediji direktno prenose izricanje presude Mladiću.

Pogledajte kako je tekla presuda:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    22. novembar 2017 | 20:10

    Ne želim da se identifikujem niti neko moj sa nekim ko je činio zločine.Taj za mene nije heroj.Zašto nam se poturaju zločinci za heroje?Problem je najviše u tome da mnogi koji su počinili zločine i nad Srbima nisu adekvatno i istovetno kažnjeni.A onaj ko je i sa srpske strane počinio zločine nije heroj već zločinac.

  • Dragan

    22. novembar 2017 | 12:29

    Naravno da je heroj,uvek i bice

  • Mistik

    22. novembar 2017 | 12:29

    Naravno da je heroj! Da nije njega bilo, ne bi bilo ni Republike Srpske. Hvala generale za sve, nikad te necemo zaboraviti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA