≫ 

RATKU MLADIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR: Haški sud doneo presudu (VIDEO)

Ratku Mladiću je pred Haškim tribunalom izrečena prvostepena presuda doživotne kazne zatvora. Proglašen je krivim za 11 tačaka optužnice

Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i otimanje “plavih šlemova“ i niz zločina, a nije kriv po tački jedan u kojoj se govori o genocidu u sedam opština BiH.

Tokom izricanja presude Mladiću je pozlilo, a zatim je i izbačen iz sudnice nakon što je vikao da je "sve laž". Izricanje presude obeležila je i duža pauza tokom koje je Mladiću pozlilo, te mu je meren krvni pritisak.

Kako je teklo izricanje presude, ali i prve rekacije možete pročitati i pogledati na portalu Telegraf.rs.

Tribunal presudio više od 1.000 godina robije za Srbe

12.58 - Reakcije na Mladićevu presudu

Ubrzo posle izricanja presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, stigle su i prve reakcije srpskih političara.

12.52 - Mediji u regionu detaljno su pratili izricanje presude Mladiću

Ovako su mediji u regionu preneli vest o doživotnom zatvoru za Ratka Mladića.

12.48 - Povodom presude Mladiću, predsednik Vučić poslao poruku građanima Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom presude bivšem generalu Ratku Mladiću poručio je građanima Srbije da moramo da počnemo da gledamo u budućnost.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

12.37 - U Potočarima jake snage obezbeđenja

Jake snage obezbeđenja raspoređene su u i Memorijalnom centru u Potočarima i oko njega, gde su članovi bošnjačkih udruženja koji su čekali presudu generalu Ratku Mladiću.

U Potočarima su novinarske ekipe, a u Memorijalnom centru je bio televizijski prenos izricanja presude Mladiću.

Haški tribunal je danas osudio Ratka Mladića na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ostalih ratnih zločine počinjene tokom rata u BiH 1992-95. godine.

12.36 - Naser Orić posle presude Mladiću: Sad da odgovara pred srpskim narodom

Naser Orić, bivši ratni komandant tzv. Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, rekao je u izjavi za "Dnevni avaz", a nakon izrečene doživotne kazne bivšem generalu Ratku Mladiću, "da vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom", jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske RS koje je lično vodio u smrt.

12.34 - "Mladiću, da Bog da pelene nosio dok si živ" na jednoj strani Bosne. Na drugoj strani - "Ti si naš heroj"

U Srebrenici i Bratuncu danas su se pojavili plakati podrške haškom osuđeniku Ratku Mladiću kojem je Haški tribunal danas izrekao presudu doživotne robije za ratne zločine.

Foto: Tanjug/AP

12.31 - Palma: Haški tribunal – najveća sramota u istoriji svetskog pravosuđa

- Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina - poručio je Dragan Marković Palma.

12:28 - Presudu Ratku Mladiću donelo je tročlano veće kome je predsedavao holandski sudija Ori

Prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga je teretila za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine, donelo je tročlano veće Haškog tribunala, na čijem je čelu Alfons Ori iz Holandije. Pored njega, u Pretresnom veću su bili i Bakone Džastis Moloto iz Južne Afrike i Kristof Fluge iz Nemačke.

12.26 - Najvažnije godine u Mladićevom životu: Ovih 7 su ključne

Upućeni u Mladićevu biografiju kažu da se njegov život može podeliti na dva dela. Ta podela nije zbog Haškog tribunala, već jednog tragičnog događaja.

Foto: Tanjug/AP

12:02 - Haški tribunal je ovom presudom završio rad

Haški tribunal je prvostepenom presudom Ratku Mladiću završio svoj rad, a njegovu nadležnost preuzima Međunarodni mehanizam.

12:01 - Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Nekadašnji komandant VRS Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Kriv je po 10 od 11 tačaka optužnice.

- Zločini koji su počinjeni spadaju u najstrašnije poznate čovečanstvu - a u njih spadaju i genocid i istrebljenje. Odbrana se pozivala na različite faktore, na njegove dobre namere, dobar karakter, slabo zdravlje, poodmaklo doba, mentalno stanje. Veće smatra da ti faktori imaju malu ili nikakvu težinu - rekao je Ori.

Printskrin: ICTY

12.00 - Mladić nije kriv za jednu tačku

Mladić nije kriv po tački jedan za genocid (sedam opština). Kriv je po tački dva za genocid (Srebrenica). Krvi po svim ostalim tačkama optužnice.

11:59 - Kako mediji u regionu prate presudu u Hagu

Izricanje prvostepen presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu tema je broj jedan pre svega u medijima u BiH, ali i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.

11.50 - Veće: Mladić granatiranjem širio teror među civilima u Sarajevu

Sudsko veće našlo da je optuženi imao nameru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Takođe, veće nalazi da je Mladić nameravao da izrši dela terorisanja, ubistva, protivpravnih napada na civile te da je tu nameru imao tokom celog perioda tokom kod se odnosi optužnica.

Printskrin: ICTY

11.47 - Hrvati veruju u teoriju zavere: Ovo je smišljeni pokušaj odlaganja presude Mladiću

Podsećamo, tokom izricanja presude Ratku Mladiću po optužbama za ratne zločine, napravljena je pauza, tokom koje mu je pozlilo. Hrvatski mediji pišu da je ovo zapravo teorija zavere i smišljeni pokušaj da se odloži presuda generalu Mladiću.

11.45 - Hrvati misle da se Mladić uplašio, pa tražio pauzu

Tokom čitanja presude bivšem generalu Ratku Mladiću je u jednom trenutku pozlilo. Zatražio je pauzu kako bi mogao otići u toalet. Pauza se odužila, a kako hrvatski mediji prenose, s galerije su Mladiću vikali: "Vojvoda se us*ao, neka se us*ao!"

11:35 - Nastavljeno izricanje presude

Veće je posle nepunih sat vremena od paze nastavilo sa čitanjem sažetka.

11:31 - Prekinuto izricanje, Mladić udaljen iz sudnice

Mladić se vratio u sudnicu, ustao je i crven u licu je viknuo da je uzbuđen i da je sve "laž". Nakon opomene nije hteo da sedne, pa je sudija Ori naložio da ga obezbeđenje udalji iz sudnice.

Sproveden je u prostoriju gde postoji kauč, i odakle će moći da prati izricanje presude, naveo je predsedavajući sudija.

Foto: Printskrin RT

11.29 - Mladiću krvni pritisak u crvenom

Lekari i medicinska sestra tri puta merili pritisak Ratku Mladiću. Svaki put bio visok, kako je rekao advokat odbrane, krvni pritisak mu je bio u crvenom. Tražimo od vas da prekinete sa zasedanjem ili da pročitate rezime i iznesete presudu, rekla je odbrana, navodeći da je situacija sa pritiskom opasna po Mladićevo zdravlje. Predsedavajući sudija je rekao da je sudsko veće dobilo od lekara informacije koje su ga navele da ne odustane od čitanja presude.

11:27 - Nastavljeno izricanje presude

Posle 50 minuta pauze, zbog ukazivanja lekarske pomoći i odlaska u toalet Ratka Mladića nastavljeno izricanje presude.

11.22 - Kuburović: Vlada ostaje pri svojim zahtevima

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da, bez obzira kakva presuda bude izrečena Ratku Mladiću, Vlada ostaje pri ranijim zahtevima Haškom tribunalu da ga pregledaju lekari iz Srbije i da i dalje važe garancije za njegovo puštanje na privremenu slobodu, zbog lečenja.

11:12 - Pozlilo Mladiću

Lekarske ekipe pružaju pomoć Ratku Mladiću kome je pozlilo. Zato pauza traje duže.

11.02 - Tajni simbol Ratka Mladića koji nosi na reveru

Natalijinu ramondu na sakou bivšeg komadanta zapazili su svi.

Foto: Tanjug/AP

10.47 - Evo šta je Mladić uradio prvo, kada je ušao u sudnicu

Kad je ušao u sudnicu Ratko Mladić se prvo prekstio, a zatim je publici pokazao podignut palac.

10.41 - Pauza - Mladić morao u toalet

Sudija je odredio petominutnu pauzu jer je Mlarić morao do toaleta.

Foto: Tanjug/AP

10.39 – Nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata

Veće je našlo da dokazi ne idu u prilog zaključku da je bilo Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji je za cilj imao trajno uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata sa teritorija u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

10.38 – Krivično delo uzimanja talaca

Haški sud je našao da je učinjeno krivično delo uzimanja talaca, odnosno uzimanja pripadnika UN kao talaca kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Foto: Tanjug/AP

10.37 - U šest drugih opština nije bilo genocida

Za razliku od Srebrenice, Veće nije utvrdilo za šest opština da je bilo genocida.

10.36 - U Srebrenici izršeno krivično delo genocida

Sudsko veće našlo je da je nad bosanskim muslimanima u Srebrenici izršeno krivično delo genocida.

10.34 - Veliko interesovanje medija

Oko 300 predstavnika medija prati izricanje presude Ratku Mladiću.

10:33 - Mladić odmahuje glavom

Mladić odmahuje glavom tokom Orijevog izlaganja o Srebrenici.

On je uz osmeh odmahnuo glavom kada je veće iznelo tvrdnju da je nakon odluka koje su potpisali Karadžić i Mladić postojala jasna namera bila da se Srebrenica "isprazni" i da se pretvori u srpsku teritoriju.

Printskrin: ICTY

10:31 - Sudsko veće o Srebrenici

Veće razmatra tačku optužnice koja se tiče Srebrenice.

10:29 - Sarajlije bile na nišanu snajpera

Veće podvlači da ustanovljeno da je u Sarajevu bilo neselektivnog gađanja civila, da su građani živeli u stanju neprekidne opasnosti, kao i da su "svaki put kada bi izašli iz kuće, morali da se pitaju da li će biti na nišanu snajpera".

10.27 - Mnoge muslimanke su silovane

U zatočeništvima nije bilo dovoljno hrane i vode, sanitarni uslovi su bili loši, zatočenici su premlaćivani ponekad i gvozdenim boksevima, primoravani su da jednu druge siluju i da međusobno vrše, pod prisilom, druge polne radnje, navodi se u zaključku veća. Kako su istakli, mnoge muslimanske su silovane, od kojih su neke imale tek 12 godina.

Printskrin: ICTY

10.25 - Počinjeno deportacija i prisilno preseljenje

Sudsko veće je konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, pale, prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

10.20 - Veće konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti

Sudsko veće je konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da je pokazivano malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

10.18 - 22 GODINE BORBE HAGA I RATKA MLADIĆA

Današnjim izricanjem presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu započelo je finalno poglavlje procesa dugog više od 22 godine, tokom kojeg on više od 15 godina nije bio dostupan ovom sudu.

Printskrin: ICTY

10:07 - Sudija čita sažetak iz procesa

Sudija Alfons Ori čita sažetak i zaključke iz procesa, koji ne predstavljaju deo presude.

10:01 - Mladić je u sudnici

Printskrin: ICTY

10.00 - Počelo izricanje presude

U sudnici 1 Haškog tribunala počelo je izricanje presude Ratku Mladiću.

09.48 - Kandić: Mladić će dobiti doživotnu robiju

Mislim da će Ratko Mladić biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora i da u njegovom slučaju neće biti iznenađenja, poput onoga kada je Tribunal u Hagu izrekao 40 godina zatvora Radovanu Karadžiću, kazala je Nataša Kandić za Avaz.ba.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Treba imati u vidu da su dva visoka oficira nekadašnje vojske bosanskih Srba Ljubiša Beara i Vujadin Popović osuđeni na doživotnu robiju i nema govora da Mladić dobije manju kaznu od doživotne robije - smatra osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

09.39 - "Delije" pružile podršku Mladiću

Navijači Zvezde se oglasili povodom statusa Ratka Mladića u Hagu. Delije su pružile podršku Ratku Mladiću na utakmici protiv Rada.

Foto: youtube.com

09.38 - U Banjaluci mirno

U Banjaluci nema nikakvih najavljenih okupljanja niti bilo kakvih drugih aktivnosti zbog prvostepene presude Ratku Mladiću. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS već je saopšteno da ne očekuju narušavanje javnog reda i mira, ne samo u Banjaluci, već na području celog entiteta, ali da je policija spremna i da će, ukoliko bude potrebno, reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima.

09.34 - Mladić dolazi na izricanje presude

Advokat Ratka Mladića, kome se danas pred Haškim tribunalom izriče prvostepena presuda za ratne zločine, izjavio da će optuženi doći na izricanje presude.

Podsetimo, prethodnih dana spekulisalo se da li će ratni komandant Vojske Republike Srpske doći u sudnicu Haškog tribunala zbog lošeg zdravstvenog stanja.

- On će doći i želi da dođe - rekao je Mladićev advokat Branko Lukić za RTS. Jedino je neizvesno koliko će on moći da odsedi u sudnici, budući da se očekuje da će samo čitanje presude trajati oko dva sata.

Ranije su srpski lekari upozorili da zbog Mladićevog zdravlja "svaki oblik stresa, uključujući sudski proces, može povećati šanse da dobije infarkt, srčani udar ili da umre".

Foto: Wikimedia/ICTY staff

09.32 - Incident ispred sudnice

Naime, neimenovani muškarac je ispred sudnice došao sa zastavom Srbije gde su već stajali brojni članovi udruženja iz BiH koja prate izricanje presude.

Reagovala je Bakira Hasečić, predsednica Udruženja "Žena-žrtva rata", koja je pokušala da otme zastavu. Intervenisala je obližnja policija koja je smirila situaciju.

- Idi odavde i ne provociraj - kazala je Hasečić neimenovanom muškarcu.

Foto: Tanjug/AP

General Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Foto: Tanjug

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

U završnoj reči, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da general Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

Branioci su tvrdili da nijedna tačka optužnice nije bila dokazana i zatražili da Tribunal generala Mladića oslobodi krivice.

Zahtevajući da Mladić bude oslobođen krivice, odbrana je tvrdila da su Sarajevo, Srebrenica i druga mesta, kao "branjeni gradovi", bili legitimna vojna meta.

Foto: Tanjug/AP/ICTY

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uneo da se optuženi ne oseća krivim. Haški tribunal izreći će danas prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    22. novembar 2017 | 11:40

    Nije bivši general nego SRPSKI ĐENERAL I PONOS NAŠ💪

  • Vukasin

    22. novembar 2017 | 10:29

    Generale slava ti. U nasim ocima ti i ostali generali uvek ce te biti ponos pravog srbina i srpkinje. Da vas nije bilo sigurno ne bi bilo ni nas. Zna se prava istina a ovi sto od lazi prave istinu nece dugo. Stiglo i do njihovih vrata. Generale uz tebe smo.

  • Pa rek'o sam

    22. novembar 2017 | 12:05

    Svako ko je ubijao neduzne civile,zene,decu ,ma koje nacije bio i veroispovesti,zasluzuje najgoru kaznu na ovom ,a i na onom vecnom svetu.Onaj ko misli da je neko ko je ubijao civile heroj,gori je od onoga koji je ubijao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA