LDP predložio deklaraciju o obavezi osude ratnih zločinaca

Predlog deklaracije, kako je rekao Jovanović na konferenciji za novinare, je odgovor LDP-a na atmosferu u zemlji i regionu nakon poslednjih odluka Haškog tribunala

  • 19

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović predstavio je danas Predlog deklaracije o osudi rehabilitacije ratnih zločina i zločinaca, kako bi se zaustavilo, kaže on, stvaranje nove nacionalističke politike u zemlji i regionu. Predlog deklaracije, kako je rekao Jovanović na konferenciji za novinare, je odgovor LDP-a na atmosferu u zemlji i regionu nakon poslednjih odluka Haškog tribunala.

KOLINDA, SABERITE SE! Turisti će vam sletati na aerodrom nazvan po RATNOM ZLOČINCU

Prema njegovim rečima, ova deklaracija je jedini put kojim bi naše društvo smelo da se kreće, dodajući da je Predlog deklaracije u skupštinskoj proceduri i da će se o njemu sledeće nedelje glasati kako bi se našao na dnevnom redu.

- Videćmo kako će reagovati vladajuća većina i da li će temu Haga sa naslovnih strana tabloida i političkog nadmudrivanja sa Sarajevom i Zagrebom dovesti do parlamenta - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Jovanović je dodao da se mora zauzeti jasan stav o ličnoj odgovornosti o onome što se dešavalo 90-ih, ali da za takav stav "nema sluha" ni u Beogradu, ni u Zagrebu, ni u Sarajevu.

- Ne vidim u postojećim vladajućim krugovima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu spremnost da se povede politika koja je ovom regionu potrebna, da se govori o budućnosti, a ne osvrtanja preko ramena - ukazao je Jovanović.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako je istakao, o stvaranju nove nacionalističke politike govore i reakcije naših stranaka pri čemu, kako kaže, najmanje misli na Dačića i Vučića i dodaje da je svestan njihovih limita i maksimuma.

Kaže, da su komentari naših stranaka uglavnomu bili "Hag je svetska zavera protiv srpskog naroda, mi nikog nismo napadali, mi smo se samo branili", te dodao da mora da se prihvati odgovornost za ratne zločine.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U tekstu deklaracije piše da je neophodno podizanje svesti o počinjenim zločinima i sprečavanje društva da se ponovo stvori društvena klima koja će omogućiti nesmetano nastajanje i razvijanje nacionalističkih politika koje mogu dovesti do ponovih sukoba i ratova u regionu.

Donošenjem deklaracije, piše u Predlogu, Narodna skupština bi postavila etičke standarde jednog društva kako bi povećala svest o društvenoj odgovornosti i stala u odbranu dostojanstva svih žrtava nastradalih tokom ratova devedesetih godina.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M l

    1. decembar 2017 | 20:32

    Sta prica ovaj sibicar.

  • rikimil

    1. decembar 2017 | 19:40

    Ма ти си своје одрадио , и све на штету Србије.

  • Mukica

    1. decembar 2017 | 19:43

    Covek prica za sve pare,,jednostavno daje sve od sebe! Klasican lobista!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA