Ekonomist pitao Brnabić: Vi ste gej, da li ste se već videli sa Putinom?

Londonski "Ekonomist" predsednicu Vlade predstavio je kao prvu ženu premijera, koja se otvoreno izjasnila po pitanju homoseksualne orijentacije, zbog čega ih je posebno zainteresovalo da li se već videla sa Vladimirom Putinom

  • 0

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je za rubriku "Ekonomist pita" britanskog lista, a u centru pažnje našlo se pitanje posvećeno predsedniku Rusije koji otvoreno zagovara antigej politiku!

Imamo istorijsku šansu u 2018. godini: Brnabić o prilici koja se pruža Balkanu da promeni imidž (FOTO)

Londonski "Ekonomist" predsednicu Vlade predstavio je kao prvu ženu premijera, koja se otvoreno izjasnila po pitanju homoseksualne orijentacije, zbog čega ih je posebno zainteresovalo da li se već videla sa Vladimirom Putinom.

- Odlično pitanje. Ne znam, razmislila bih o tome kad bih ga srela. Ne znam ni da li bismo uopšte pričali o tome. Ali, ne zaboravite da ima i EU zemalja koje nemaju baš pozitivan stav prema manjinama i koje ne postupaju dobro sa manjinama - rekla je srpska premijerka, koja se ipak složila sa novinarkom u vezi  konstatacije da ipak nema mnogo EU zemalja (tačnije nijedna) čiji lideri pričaju o gej osobama kao što to čini ruski lider.

Foto: Tanjug / AP

Za one koji su autovanje premijerke u javnosti ocenili kao dobar PR, Branabićeva je rekla da je lako tako nešto reći.

- Da biste to stvarno uradili u Srbiji, da biste bili dovoljno hrabri da kažete da to možda može da funkcioniše i da će se narod u Srbiji možda okrenuti protiv mene, mislim da je to bio hrabar potez. Danas je lako to kritikovati kao čist PR poduhvat - navela je ona na pitanje da li je njeno seksualno opredeljenje "veoma koristilo vladajućoj partiji, jer je doprinela stvaranju utiska o kosmopolitizmu i liberalnim stavovima u većoj meri nego što su oni zaista postojali".

Na konstataciju "Ekonomista" da je liberalnija od Aleksandra Vučića, ona je rekla da to tako izgleda spolja, ali i da nije za poređenje, između ostalog zato što "nema tu moć koju on ima".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Nemam jaku političku partiju iza sebe. Imam njihovu podršku u parlamentu, ali nisam član partije. Ako mogu tako da kažem, meni je lakše da budem liberalnija. S druge strane, on je pokrenuo sve liberalne stvari u Srbiji. Briselski sporazum, bilo je teško potpisati taj dokument. Na kraju, on je stao iza toga, a u Srbiji se zbog toga našao na udaru kritika. U poslednjoj predsedničkoj kampanji zbog toga su ga čak kritikovali tzv. prodemokratski i proliberalni kandidati. On je sproveo u delo mere fiskalne konsolidacije, veoma, veoma nepopularne, ali neophodne, i u tom smislu, založio se za veoma liberalni stav. On je taj koji je podržao Zakon o radu, veoma liberalan, koji je rezultirao veoma fleksibilnim tržištem rada i zapošljavanjem. Založio se za imenovanje prve žene premijera, koja se izjašnjava kao homoseksualka - odgovorila je premijerka.

Ona je kao svoju jedinu brigu po stupanju na visoku državnu funkciju istakla da se plašila da nije dovoljno iskusna i da li će moći da obavlja taj posao.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Verovala sam u sebe. Takođe sam verovala da ću imati podršku predsednika koji je bio premijer u poslednje tri godine, i u stvarima koje mi nisu najjača strana, npr. odnosi sa inostranstvom. Mislim da brzo učim, mnogo se trudim, učim svakodnevno. Trudim se da promovišem i predstavljam Srbiju na najbolji mogući način i mislim da smo predsednik i ja vrlo dobar tim. Vrlo dobro prepoznajemo nedostatke kod onog drugog - navela je ona.

U toku intervjua dotakli su se i tema medijskih sloboda, odnosa sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, odnosa Srbije prema Rusiji i EU, Haškom tribunalu...

Čitav intervju pronađite OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA