≫ 

Vučić zamolio Austriju: Podržite svaki dogovor Srba i Albanaca

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci

  • 29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas Austriju da podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva "propisana" rešenja.

GARDA I CRVENI TEPIH ZA VUČIĆA U BEČU: Predsednik Srbije na sastanku u Palati Hofburg sa austrijskim kolegom (FOTO)

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih 100 godina.

Vučić je kazao da Austrija treba da podrži poziciju da ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti, i da ne sme da bude kako je neko propisao, već da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane.

On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo vezano za problem Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je "uvezla" prijemom novih članica.

- Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima - poručio je on.

Van der Belen je kazao da veruje da će kroz stalni dijalog Beogarda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.

Predsednik Austrije kazao je da mu je bila velika čast što je danas mogao u Beču da pozdravi dobrog prijatelja Austrije, te obećao da će zvaničan Beč i dalje podržavati Srbiju u pristupnom procesu EU.

Van der Belen je ukazao da je Beč, po broju Srba, kako se često kaže, "četvrti najveći grad Srbije", tako da je Vučić danas, tokom posete, kao na domaćem terenu.

Austrija i Srbija, prema njegovim rečima, neguju odnose, koje je okarakterisao odličnim, dodajući da tako treba i da ostane.

Dve zemlje, istakao je povezuju istorija i veliki broj građana, a ti dobri odnosi se ispoljavaju u ekonomskoj i saradnji u svim drugim oblasgtima.

Foto: Tanjug/AP

Podsetio je da je Austrija najveći direktni investitor u Srbiji, i da se trgovinska razmena dobro razvija.

- Razgovarali smo o aktuelnim izazovima u EU, pristupnom procesu. Srbija dobro napreduje na tom putu i Austrija je u potpunosti podržava na tom putu. Podržavaćemo i posebno ove godine, kada u drugoj polovini predsedavamo EU, jer će to biti jedan od naših prioriteta - najavio je Van der Belen.

Rekao je da nije tajna da su neophodne još neke reforme na srpskoj strani, ali je izrazio uverenje da je moguće ispuniti obaveze u okviru vremenskog roka koji je EK dala do 2025.godine.

- Ukoliko sve strane, a tu mislim i na EU, preduzmu odgovarajuće korake, mislim da je taj rok ostvariv - podvukao je on.

Van der Belen je poručio da se protivi da se od jedne zemlje, koja je u pristupnom procesu, traži nešto više od drugih.

Naglasio je da EU mora da obavi i svoje zadatke, jer prijem Srbije same neće biti problem, ali ako pristupe sve zemlje regiona, onda treba reformisati postojeće institucije Unije.

Predsednik Vučić je preneo da je sa svojim austrijskim kolegom razgovarao otvoreno o svim ključnim pitanjima regiona iz kojeg dolazi i naravno Srbije.

Zahvalio se na nedvosmislenoj podršci koju Austrija prža Srbiji na njenom evropskom putu.

Podvukao je da su mir i stabilnost ključne reči za ceo Zapadni Balkan i da Srbija ulaže mnogo napora i energije da se očuvaju.

- Postoje problemi i nismo bežali od njih ni u razgovorima Beograda i Prištine, koji su jedan od uslova koje je EU stavila pred nas ako želim priključenje do 2025. - objasnio je Vučić.

Foto: Tanjug/AP

Rekao je da se slaže sa austrijskim kolegom da samo spremnošću na kompromis obe strane, i pogledom u budućnost, a ne u prošlost, postoji nada da se taj zamrznuti konflikt reši.

Istovremeno je izrazio nadu da u drugim delovima Zapadnog Balkana neće dolaziti do pravljenja bilo kakvih tenzija, jer su mir i stabilnost uslov za ekonomski napredak, kao i manje stabilnosti, jer samo tako mogu da se dovede više investitora.

Preneo je da su tokom sinoćnjeg sastanka sa austrijskim privrednicima kompanije najavile nove investicije i otavranje radnih mesta, te da traže školovane inženjere.

Vučić je kazao da Srbija ima veliko poverenje u Austriju i da očekuje da će posle Bugarske, koja aktuelno predsedava EU, zvaničan Beč, kao i druge naše komšije, pomoći da se napravi značajan napredak na putu Srbije ka EU.

- Znamo da najveći deo zavisi od nas i šta postignemo sa Prištinom - dodao je Vučić.

On je apelovao na Austriju da još snažnije podrži Srbiju na njenom evropskom putu i pomogne da dalje smanjuje nezaposlenost, jača privredu.

- Nije nam namera da uđemo u EU i budemo tamo najsiromašnija zemlja, već želimo da budemo spremni i dokažemo se radom - podvukao je Vučić podsećajući na uspehe u ekonomskoj oblasti.

Zahvalio se Van der Belenu što je želeo da čuje stavove Srbije, iako Austrija ima drugačiji odnos prema Kosovu, jer je priznala jednostranu proglašenu nezavisnost.

- Zahvalan sam Van der Belenu zbog izgovorene rececnice da, ako želite kompromis i rešenje, ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve. I jedni i drugi moraju da budu pojednako nezadovoljni i zadovoljni kako bi do rešenja došlo - rekao je Vučić i dodao:

- Ako neko bude razumeo da Srbija ima svoje inetrese i da ne može da bude primoravana i naterana da uvek izlazi u susret svima drugima, a da zauzvrat ništa ne dobija, onda postoji mogućnost za solucijom. Kod mene postoji nada i tračak optimizma da možemo doći do rešenja - rekao je i istakao da treba da pokušamo, da budemo hrabri i pitanje Kosova ne ostavljamo našoj deci ili deci naše dece.

- Važno je da pronađemo to rešenje, mnogo važnije nego što to nekome u Srbiji danas izgleda - podvukao je Vučić dodajući da će Srbija dati sve od sebe da do toga dođe.

Za konferencijom za štampu predsednika Van der Belena i Vučića vladalo je veliko medijsko interesovanje.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smokvica

    2. februar 2018 | 18:31

    EU i treba da podrži svaki dogovor Srba i Albanaca

  • smokvica

    2. februar 2018 | 18:30

    Svaki vid podrške je važan Srbiji, naročito kad je reč o ovoj temi

  • smokvica

    2. februar 2018 | 18:31

    Ako budemo razumni jedni i drugi , možda i dođe do dogovora i rešanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA