Vučić i Tači večeras u Briselu o DVE TEME: EU ima jasna očekivanja

Maja Kocijančić kaže da u ovom trenutku ne može da iznosi konkrete detalje o budućem tekstu sporazuma o normalizaciji odnosa, jer je rad na tome još u toku.

  • 57

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem razgovarati o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine kao i o implemetaciji dogovora koji su već postignuti u dijalogu, ali još nisu implementirani.

Srbi i Albanci okupirali Brisel: Šta će se dešavati ove nedelje

- Konkretni rezultati ove rasprave biće jasni večeras. Ono što mi želimo da vidimo jeste celovita normalizacijia odnosa u kontestu toga što stoji u Strategiji za Zapadni Balkan. To je nešto što je vrlo važno za EU, ali i za Beogrrad i Prištinu u kontekstu njihovog napretka na evropskom putu - rekla je Kocijančić novinarima u Briselu.

Ona kaže da u ovom trenutku ne može da iznosi konkrete detalje o budućem tekstu sporazuma o normalizaciji odnosa, jer je rad na tome još u toku.

Kada su rokovi za postizanje dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u pitanju, Kocijančić je podsetila na to kakakv je plan koji je predstavila Komisija u Strategiji, ali i plan u kontekstu koga da i jedna i druga strane žele i moraju da napreduju ka EU.

- Ako pak govorimo o implementaciji toga što je već dogovoreno u dijalogu, tu smo vrlo jasni da dogovori koji su već postignuti moraju da budu implementirai što je pre moguće - kaže Kocijančić.

Printskrin: SensServis Agencija

Iako tokom razgovora na tehničkom nivou ove nedelje nije bilo napretka Kocijančić kaže da su očekivanja EU jasna.

- Poziv sa naše strane je jasan i obaveza je jasna. Obaveza preuzeta od strane predsednika i Vučića i Tačija je jasna. Jasno je u kom pravcu moramo da idemo i sad na tome i radimo - izjavila je Kocijančić.

Ona je dodala da iako je ovo prvi zvanični sastanak dvojice predsednikau okviru Briselskog dijaloga u ovoj godini, kontakti su bili dosta intenzivni.

- Mi verujemo da je ova godina u smislu prilike za konkretan i brz napredak Zapadnog Balkna ka EU vrlo važna i u tom smislu intenziviramo rad - zaključila je Kocijančić.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laza

    23. mart 2018 | 18:20

    Vucic se zalaze za normalizaciju odnosa

  • mila

    23. mart 2018 | 18:38

    Vucic je dosledan i otvoren za pregovore ali Taci igra prljavu igru!

  • milos

    23. mart 2018 | 19:31

    narod je uz predsednika sta god bude bilo.Nema predaje i stajanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA