≫ 

KO JE JAČI? Haradinaj odgovorio Erdoganu, danas rasplet oko najavljenih ostavki

Ministar policije Flamur Sefaj podneo ostavku i da će o tom javnost obavestiti pismom tokom dana, dok je šef kosovske tajne službe Driton Gaši i dalje na funkciju i ne namerava da podnese ostavku

  • 7

Rasplet u vezi sa smenom ministra unutrašnjih poslova i šefa kosovske tajne službe očekuje se danas, usled ostavki koje je ranije zatražio premijer Ramuš Haradinaj, a zbog njihove umešanosti u hapšenje i deportaciju šestorice turskih državljana pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski lider u egzilu Fetulah Gulen.

Erdoganove marionete na Kosovu: Koga turski predsednik hvali, a koga smenjuje?

Portal Koha piše da je u međuvremenu ministar policije Flamur Sefaj podneo ostavku i da će o tom javnost obavestiti pismom tokom dana, dok je šef kosovske tajne službe i dalje na funkciju i ne namerava da podnese ostavku.

Printskrin: Driton Gaši, Dailymotion

Portal navodi da Gaši neće da otići, jer se sa tim ne slaže predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.

Haradinaj je ostavku Sefaja i Gašija zatražio u petak sa obrazloženjem da su u saradnji sa turskom tajnom službom u tajnosti uhapsili i deportovali šestoricu turskih državljana.

Printskrin: Youtube/Kohavision

Sefaj je, inače, član Alijanse za novo Kosovo, čiji je lider zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koja se ne slaže sa smenom člana kosovske vlade iz njihovih redova.

Pacoli je zapretio da će u slučaju da Sefaj bude razrešen napustiti Haradinajevu vladu, koja već nema podršku većine nakon što su iz nje se povukli poslanici Srpske liste.

Poslanici Srpske liste uskratili su podršku Haradinajevoj vladi zbog skandaloznog hapšenja šefa vladine kancelarije, Marka Ðurića, prošlog ponedeljka u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Tanjug/AP

Ovaj slučaj prouzrokovao je i da premijer Kosova Ramuš Haradinaj reaguje na izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, navodeći da "mu neće dozvoliti mešanje u unutrašnja pitanja Kosova".

Kako prenosi RTK, Haradinaj je, nakon što ga je turski predsednik prozvao zbog smene ministra policije Kosova i osude da "brani one koji su pokušali puč u Turskoj", poručio da "Albanci nemaju običaj da se mešaju u tuđe poslove".

- Nikada se nisam mešao u unutrašnje poslove Turske. Za rešavanje poslova u našoj kući nikoga nismo pitali, to radimo kad mi želimo. Neka to bude svima jasno - rekao je Haradinaj.

Predsednik Turske kritikovao je u subotu kosovskog premijera zbog toga što je osudio deportaciju s Kosova šest turskih državljana za koje Ankara tvrdi da su pristalice navodnog organizatora neuspelog državnog udara Fetulaha Gulena (gulenisti).

Erdogan je rekao da je "tužan" zbog toga što je Haradinaj smenio ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i šefa obaveštajne službe Dritona Gašija, zbog deportacije bez njegove dozvole.

- Od kada ste počeli da štitite one koji rade na organizovanju državnog udara protiv Turske - upitao je Erdogan i dodao da će Haradinaj "platiti" zbog toga.

U sred nestabilnosti na Kosovu, kao zbog hapšenja Marka Đurića tako i zbog sukoba Haradinaj- Erdogan, u Pećkoj patrijaršiji se desilo nešto što će olakšati život monaštva VIDEO:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vernik

    3. april 2018 | 11:33

    NEKA SE SMENJUJU KOLIKO HOCE. ALI JADE KOJE SU POCINILI, NA JADNOM I NEDUŽNIM SRBIMA KOJI ŽIVE TAMO. TAKO ISTO SU PORUČILI MNOGE CRKVE I MANASTIRE, SVE CE IM BOG NAPLATITI. SA VEROM U BOGA!!!!!

  • Johan

    3. april 2018 | 11:59

    Igraju zajedničku igru i rade nas na foru a mi naivni.Njima je zajedničko cilj zelena transverzala do Turske, zato bi mi morali da gledamo šire a ne da se pecamo da su oni u nekoj svađi i da ćemo mi od toga izvući korist.

  • Cika Velja

    3. april 2018 | 11:08

    Ne ide to bas kako Sultan misli da moze,a Haradinaj je u pravu kad je smenio ovu dvojicu jer su prekrsili sve norme i zakone oko deportacije,pa i uradili po Tachijevom naredjenju koje je u suprotnosti i sa ustavom!!! Ali,kod Turaka,poturica i Arnauta,zakon je kolac,i dan danas?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA