≫ 

Erdoganove marionete na Kosovu: Koga turski predsednik hvali, a koga smenjuje?

- Na Kosovu ćemo uraditi i druge slične operacije uz pomoć predsednika Kosova - rekao je Erdogan nakon hapšenja šestorice turskih državljana

  • 2

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo je pretio kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju i javno pohvalio predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija, za pomoć u hapšenju i deportaciji šestorice turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa Fetulah Gulen.

Haradinaj smenio ministra policije i šefa tajne službe

U video snimku Erdoganovog obraćanja pristalicama njegove partije, objavljenom na prištinskom portalu GazetaExpres, šef turske države javno je zahvalio Tačiju na saradnji i najavio da će ona biti nastavljena i ubuduće.

Za nas je FETA isto što i OVK na Kosovu i Metohiji: Marković u Ankari razgovarao sa turskim zvaničnicima (FOTO)

- Premijer (Ramuš Haradinaj) je nitkov koji je smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe. U međuvremenu, želim da se zahvalim predsedniku Kosova, koji je bio veoma dobar saradnik. Na Kosovu ćemo uraditi i druge slične operacije uz pomoć predsednika Kosova - rekao je, između ostalog, Erdogan.

Na osnovu ovih reči šefa turske države, Expres konstatuje da je Tači javno lagao građane Kosova kada je rekao da nije bio upoznat sa otmicom i deportacijom turskih nastavnika sa Kosova.

Foto: Tanjug/AP

Portal dodaje i da se na ovaj način, predsednik, kako se navodi, "druge države meša flagrantno u unutrašnja pitanja Kosova i preti da može da obori vladu i premijera".

Gazeta očekuje reakciju Haradinaja, jer je to, podseća se, druga javna pretnja Erdogana upućena premijeru, dok Tačija hvali i zahvaljuje mu na dobroj saradnji.

Umešanost predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, u hapšenju i deportaciji šest turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, Fetulaha Gulena na KiM, obelodanio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, piše prištinski portal GazetaExpres i dodaje da sada ostaje samo da se vidi da li je on to uradio iz lojalnosti prema šefu turske države ili je "dobio ponudu koja se ne odbija".

Mogućnost da je Erdogan platio za hapšenje i deportaciju šestorice Gulenista na Kosovu otvorio je analitičar Naim Rašiti na svom Fesjbuk profilu u petak.

- Neko je bio korumpiran u ovoj priči sa Turcima - napisao je Rašiti.

Portal, naime, podseća da je Erdogan, komentarišući hapšenje i deportaciju Gulenista sa Kosova, rekao je da će verski vođa pokreta Gulen, biti isporučen iz SAD u Tursku na način na koji su izručena i šestorica turskih državljana sa Kosova.

Erdogan je, piše Expreš, pokušao prošle godine da sa zvaničnicima Bele kuće napravi "dil" da mu isporuče Gulena za 15 miliona dolara, ali je taj plan propao.

Pitanje je sada da li je Erdogan platio Tačiju i kosovskoj obaveštajnoj službi da uhapse Guleniste na Kosovu, pita portal GazetaExpreš.

- Lako će se znati šta se desilo sa otmicom šest Turaka. Pored toga što je veliki skandal u koji je uključen određen broj učesnika koji su pomogli u ovoj akciji, državi će biti pooštrena liberalizaciju viznog režima... - naveo je Rašiti i dodao:

"Zemlje EU i Evropski parlament uskoro će imati neke poruke za nas ... ".

Foto: Profimedia/AFP

Priština je prva na Balkanu koja je isporučila Guleniste Erdoganu.

Tvrdi se i da je ambasador Turske u Prištini, Kivilcim Kilič, bio uključen u operaciju na Kosovu, te da je "šestorka" odmah po hapšenju privedena u Ambasadu Turske sa vezanim rukama, gde su i fotografisani.

Ministarstvo inostranih poslova Turske juče je reagovalo na ove izveštaje, istakavši da su te tvrdnje neosnovane i zatražilo od kosovskih vlasti da brane tursku ambasadu u skladu s međunarodnim normama.

Expres piše i da je slučaj proterivanja Gulenista izazvao zemljotres u odnosima Ankare i Prištine, te da je Erdogan zbog smene kosovskog ministra policije i šefa tajne službe žestoko kritikovao premijera Ramuša Haradinaja, za koga je rekao da mu je karijera završena i pozao građane da protestuju protiv njega.

Inače, glavni kosovski tužilac, Aleksandar Ljumezi, predvodiće tim za pokretanje istrage o ovom slučaju.

Ljumezi tim povodom kaže da će biti beskompromisan protiv svih koji imaju umešane prste u hapšenje šest profesora, državljana Turske, uključujući i predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija.

Tužilac je rekao da će istragu početi već sutra, prikupljanjem dokaza o tom slučaju.

Printsrkin: Youtube/Drejtesia ne Kosove

Šest Gulenista je uhapšeno i specijalnim avionom turske tajne službe deportovano u Ankaru u sredu.

- Zvanično, još uvek nismo primili zahtev za sprovođenje istrage zbog praznika. Mi ćemo raditi na utvrđivanju postojanja krivičnog dela, a na osnovu prikupljeih informacija, videćemo da li su i državni funkcioneri odgovorni za proterivanje turskih državljana - rekao je Ljumezi.

Komentarišući smenu ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja i direktora AKI Dritona Gashija, tužilac smatra da to nije dovoljno, jer tek treba utvrditi da li su počinili krivično delo.

- Za nas je indikacija da su počinili krivično delo. Tada se postupa po zakonu i ako se utvrdi da jesu počinili krivično delo, u skladu s tim će se postupati - rekao je Ljumezi.

Dodao je da će prvo početi sa prikupljanjem dokaza u kosovskoj tajnoj službi.

- Za sada, od KIA nema podataka da su uhapšeni ugrožavali državnu bezbednost, a ako se ispostavi da jesu onda je svakako prvo trebalo obavestiti državnog tužioca i započetiti postupak pred kosovskim pravosuđem - precizan je Ljumezi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA