Šta čeka Srbe na Kosovu 20. aprila? Sami uzimaju sudbinu u svoje ruke ili će Priština konačno ispuniti dogovor

Kako i posle pet godina Priština nije načinila gotovo nijedan korak ka formiranju ZSO, Srbi sa KiM su krenuli sami u taj proces i najavili za 20. april završetak tog procesa

  • 42

U danu, kada je u brutalnoj akciji kosovskih specijalaca uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, predsednik privremenih organa u Prištini Hašim Tači dao je nalog da se krene u izradu statuta Zajednice srpskih opština. On je tim povodom održao i sastanak sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem, koji po sopstvenom svedočenju, pet godina od postizanja Briselskog sporazuma, čija je gotovo glavna tačka formiranje ZSO, nije pročitao ni slovo tog istog sporazuma. Kako i posle pet godina Priština nije načinila gotovo nijedan korak ka formiranju ZSO, Srbi sa KiM su krenuli sami u taj proces i najavili za 20. april završetak tog procesa.

Gaši izričit: Zajednica srpskih opština bez izvršnih ovlašćenja!

Pre pet godina, tačnije 19. aprila 2013. godiune, potpis na Briselski sporazum stavili su tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači. Uprkos svim naporima Beograda, taj dokument je u pogledu formiranja ZSO ostao mrtvo slovo na papiru, iako je iza njega stala Evropska unija, pod čijim pokroviteljstvom se i vodi dijalog.

Foto: Tanjug/Savet Evrope

Deo Briselskog sporazuma, koji se odnosi na ZSO:

Prva tačka predviđa uspostavljanje Zajednice/asocijacije srpskih većinskih opština na Kosovu (ZSO), a članstvo je otvoreno i za druge opštine uz saglasnost članica.

U drugoj tački navodi se da će Zajednica imati osnivački statut. Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Pravne garancije će biti odgovarajući zakoni i Ustavni zakon (uključujući donošenje odluka dvotrećinskom većinom).

U trećoj tački se navodi da će struktura Zajednice biti zasnovana na istim osnovama na kojima počiva Statut asocijacije kosovskih opština, odnosno imaće predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće.

U četvrtoj tački se navodi da će opštine članice, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima imati pravo da sarađuju u sprovođenju svojih ovlašćenja kolektivno preko zajednice. Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

U petoj tački se navodi da zajednica/asocijacija ima i dodatne nadležnosti, koje na nju mogu da prenesu centralne vlasti u Prištini.

U šestoj tački se navodi da će Zajednica imati predstvničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu. Kako bi se navedeno sprovelo, predviđa se funkcija monitoringa.

U devetoj tački se navodi  da će četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom (Severna Mitovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić) na severu Kosova dobiti regionalnog komandanta policije. Komandant treba da bude kosovski Srbin, kojeg će imenovati MUP, a na osnovu predloga koji će dostaviti predsednici četiri opštine u ime zajednice. Sastav policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva ove četiri opštine. (Biće još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica, Vučitrn). Regionalni komandant četiri severne opštine sarađivaće sa drugim regionalnim komandantima.

Pripadnici kosovske policije ispred spomenika Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Albanci hoće da menjaju Briselski sporazum, tako što bi da oduzmu izvršne nadležnosti ZSO, pozivajući se na odluku Ustavnog suda i jednostavno pokušavaju da odugovlače sa implementiranjem, podsetio je u izjavi za Telegraf.rs, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

- Ispod žita hoće da promene ključne dogovore koji su postignuti u Briselu, a odnose se na ZSO. Da joj umanje nadležnosti i da je pretvore potpuno u marginalnu organizaciju koja neće ništa bitno odlučivati kada je položaj srpskog naroda na Kosmetu - kazao je Drecun.

Printskrin: Telegraf

Prema njegovim rečima, suština je da postoji briselski dogovor koji je definisao organizacionu strukturu ZSO i izvršnu nadležnost, finansiranje, upravljački tim, i taj implementacioni deo.

- Izrada nacrta Statuta i formiranje radne grupe je već dogovor o načinu implementacije Zajednice, o koracima koji treba da budu preduzeti i tu već počinju razlike. Srbi hoće da formiraju ZSO na osnovu Briselskog sporazuma, a Albanci hoće da menjaju sporazum, tako što bi da oduzmu izvršaj nadležnosti, pozivajući se na odluku Ustavnog suda i jednosstavno pokušavaju da odugovlače sa implementiranjem, da oni kao rade Statut - pojasnio je "taktiku Prištine" predsednik Odbora za KiM i napomenuo:

- Tu su razmimoilaženja, mi tražimo da se radi onako kako je dogovoreno u Briselu i tu nema mesta za bilo kakva proizvoljna tumačenja, tačno se zna šta je dogovoreno tamo. Priština se očigledno ne drži tog dogovora, Srbi su prinuđeni da, ako Priština neće da krene sa formiranjem Zajednice u dogovoru sa Srpskom listom, sazovu tu osnivačku sednicu i da je konstituišu, usvoje Statut i jednostavno da formiraju svoju ZSO, organe i sve ostalo.

U međuvremenu, Priština nastavlja sa svojom taktikom odugovlačenja.

Pacoli uverava: Radimo na formiranju ZSO!

U privremenim pokrajinskim institucijam tvrde da će uskoro započeti izradu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), što je obaveza preuzeta Briselskim sporazumom, potpisanim pre gotovo pet godina. To je prištinskom Zeriju rečeno iz kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Zeri podseća da su se trojica političkih lidera, predsednik privremnih kosovskih institucija, Hašim Tači, predsedavajući parlamenta Kadri Veseselji i premijer Ramuš Haradinaj nedavno dogovorili formiranje radne grupe za izradu Statuta ZSO.

Foto: president-ksgov.net

Trojica političkih lidera su se o tome dogovorili 26. marta, na dan kada je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen šef vladine kancelarije za KiM, Marko Ðurić.

Zbog brutalnog hapšenja Ðurića na skupu, koji je u Kosovskoj Mitrovici sazvan u okviru unutrašnjeg dijaloga za iznalaženje rešenja pitanja KiM, poslanici Srpske liste su odlučili da uskrate podršku Haradinajevoj vladi, a potom su zajedno sa predstavnici 10 srpskih opština na KiM održali sednicu na kojoj je zaključeno da, ukoliko vlasti Prištine ne formiraju ZSO u roku od tri nedelje, odnosno do 20. aprila, oni će to učiniti sami.

Zeri ističe da izrada nacrta Statuta ZSO još nije ni započeta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neda

    4. april 2018 | 16:49

    Buduci da Pristina nikad nije bila za saradnju,sumnjam da ce se sad nesto promeniti!

  • Anja

    4. april 2018 | 23:10

    Bilo bi fer i korektno da Albanci ispostuju dogovor.

  • Sejo

    4. april 2018 | 20:23

    Idealna prilika da se pokaze ko postuje sporazume a ko ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA