Pred nama je godina odluke, sledeći rat bi bio kraj naše zemlje i naroda! Dušan Kovačević iskreno o sudbini Srbije

- Mi smo mala zemlja, siromašsna i nejaka u odnosu na sile koje nam prete. Samo nas pamet može sačuvati onoliko koliko je imamo. Pamet pre oružja - rekao je proslavljeni dramski pisac

Srbija mora da se brani ako zatreba, ali više ne sme da bude isprovocirana da uđe u novi sukob, jer ono malo što je izgrađeno posle razaranja 1999. godine, srušiće se za jednu noć i bojim se da bi sledeći rat bio kraj i naše zemlje i naroda, kaže dramski pisac Dušan Kovačević.

Dušan Kovačević otkrio da li je zaista viđen za gradonačelnika Beograda

- Mi smo mala zemlja, siromašsna i nejaka u odnosu na sile koje nam prete. Samo nas pamet može sačuvati onoliko koliko je imamo. Pamet pre oružja - rekao je Kovačević za praznični trobroj "Večernjih novosti".

Pozicija Srbije danas je teška i izuzetno komplikovana što, kako objašnjava, znači da mora da pribegne politici "pragmatičnih kompromisa".

- Diplomatija je od presudnog značaja za naš opstanak. A to lako može da se izračuna činjenicom da smo u okruženju sa oko 30-40 miliona potencijalnih neprijatelja koje okuplja NATO - kaže Kovačević.

Uništen Žeželjev most u Novom Sadu tokom bombardovanja 1999. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On ističe da je od presudne važnosti da bude mir, te da se sve ostalo može podneti i rešiti.

- Mislim da je ova godina sudbonosna bitka za nas, da će se odlučivati šta će se događati i sa našom zemljom i sa budućim generacijama. Bilo bi dobro i pametno ako bismo se oko najvažnijih problema dogovorili da ih rešavamo svi zajedno. Svađe nas vode u propast, kao mnogo puta ranije. Nadam se da ćemo se prizvati pameti - navodi on.

Na pitanje čemu Srbija može da se nada kada je reč o Kosovu, Kovačević kaže da je Kosovo postalo međunarodni problem, velika politička igra velikih sila.

- Sa Kosovom se trguje, potkusurava, sa Kosovom se razračunavaju moćne države. Kosovo je postalo karta sa kojom se igra. Mi možemo da se čuvamo da ne napravimo nekakav pogrešan potez u celoj toj priči - kaže Kovačević.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, predsednik Aleksandar Vučić zna, verovatno, šta nam se nudi, šta se trazi, šta se hoće i šta se neće, šta će biti ako pristanemo i ne pristanemo, šta su tihe i glasne pretnje, šta je istina i šta je laž.

- Kosovo će jednog dana doći pred narod Srbije. I biće pitanje ili-ili. I mi ćemo odlučivati između "ili-ili", i verovatno, odlučićemo se za - ništa. Zato ponavljam pojam ''pragmatičnog kompromisa'' kao jednog od mogućih početaka za rešavanje naše teške bolesti - kaže on.

Kovačević smatra da nije tačno da je Srbija napredovala u Jugoslaviji i imala ekonomski uspeh, navodeći da je imala najgore puteve iako je zauzimala najveći prostor.

Foto: Tanjug/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE - M. MIRCETIC

- A zemlja bez dobrih puteva je ružna zemlja. Sad se mora sve nadoknaditi, ceo 20. vek u kojem smo bili u šest ratova, kada je sve porušeno i uništeno - rekao je on.

To, dodaje, ne može da se nadoknadi preko noći, potrebno je narednih 20-30 godina da bi se zemlja dovela u red, da bi moglo da se kaže da je Srbija lepa i lepo uređena zemlja.

- Onaj ko misli da to može preko noći, za tri ili pet godina, grdno se vara. A sve što pričamo i što želimo možemo učiniti samo u miru. Mir je Srbiji potreban kao lek - kazao je on.

Ne želeći da predviđa kojom brzinom možemo da obnovimo zemlju i da se ozbiljno uspravimo, Kovačević kaže da je činjenica da smo "nalik na stara kola".

- Sve je otkazalo, a sada treba ili sve popraviti deo po deo, ili kupiti nova kola. Pošto nemamo mogućnosti da kupimo novu državu kao nova kola, moramo da popravljamo deo po deo, a to je proces, moraće da košta i trajaće dugo - rekao je on.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • harama

    30. april 2018 | 13:44

    Nista neobicno za nas,ali mi uvek prebrodimo te situacije.

  • Milana

    30. april 2018 | 13:23

    Rezultati rada i zalaganja naseg predsednika su vidljivi i svakako da on nece dozvoliti da se upotrebi oruzje vec samo kompromisom do resenja.

  • Nataša

    30. april 2018 | 12:00

    Politika mira i stabilnosti koju predsednik Vučić vodi je jedini način da očuvamo i unapredimo našu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA