Janković objasnio zašto neće u zajednički klub sa Đilasom i Jeremićem u Skupštini Beograda

- To je odluka u skladu sa dogovorom pre beogradskih izbora - naveo je on

  • 28

Predsednik Pokreta slobodnih građana, Saša Janković, objasnio je da je još pre mesec dana odlučeno da PSG nastupi samostalno kao posebna odbornička grupa.

Beograd i Priština zategli odnose do tačke pucanja: Dramatičan izveštaj u Savetu bezbednosti UN

- To je odluka u skladu sa dogovorom pre beogradskih izbora, a odbornička grupa PSG će uvek raditi u koordinaciji sa ostalim partnerima sa beogradskoh izbora kako bi efekat na stvarima na kojima radimo bio veći - rekao je Janković na konferenciji za novinare.

Ocenio je da je u Srbiji trenutno aktuelna "šešeljizacija" i istakao da je lider SRS Vojislav Šešelj samo "politički klovn" vlasti, koji se koristi da svojim nastupima prikaže aktuelnu vlast kao "manje zlu".

On je danas, povodom Svetskog dana slobode medija, rekao da nema iznenađenja kada je sloboda medija u Srbiji u pitanju, ali da bez obzira na ponašanje vlasti, novinarima slobodu niko ne može oduzeti, osim ako je se sami ne odreknu.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Janković je naveo da će PSG prve promene, kada dođe na vlast, sprovesti upravo u medijima, pre svega u radu REM i Javnih servisa, odnosno smeniti čelne ljudi tih institucija.

Osvrnuo se i na saopštenje Saveta Evrope u kome se navodi da Srbija nije primenila nijednu od 13 preporuka koje joj je Komisija Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) dostavila u julu 2015. godine i naveo da korupcija i kriminal u Srbiji "nisu incident".

Predsednik PSG naveo je da je taj pokret doneo "Dnevni red za Srbiju", spisak promena na teritoriji čitave Srbije koji će sprovesti nakon promene vlasti, a koje se odnose pre svega na promene u medijima, depolitizaciju tajnih službi i policije, demokratizaciju društva i države, fer i slobodne izbore, zaštitu prava radnika.

Funkcioner PSG Rade Veljanovski rekao je da slobode medija ima onoliko koliko se novinari i mediji za nju izbore, da je neophodno donošenje medijske strategije, stavljanje u zakonsku funkciju REM-a, zakonito i pravilno informisanje građana od strane javnih servisa, preispitivanje svih privatizacija medija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA