≫ 

Pred nama je odlučujući period, očekujem pritiske: Vučić o rešavanju kosovskog problema

Predsednik Srbije je rekao da ostaje da vidimo šta će strani partneri i akteri imati da ponude Srbiji i njenim građanima po tom pitanju

  • 27

Pred Srbijom je odlučujući, svakako težak, period kad je reč o Kosovu i Metohiji, očekujem pritiske, ocenio je danas predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da mnogi u svetu kao kompromis vide samo ono što je njihova volja i odluka.

Pred poslednju ruku svi vade kečeve iz rukava: Šta je spremila Srbija, a šta Zapad u borbi za Kosovo

Predsednik Srbije je rekao da ostaje da vidimo šta će strani partneri i akteri imati da ponude Srbiji i njenim građanima po tom pitanju, pa ćemo onda mi donositi odluke, svakako samostalno, istakao je, kao i do sada.

- Naše je da učinimo sve i učinićemo, da zaštitimo naše vitalne nacionalne interese - dodao je Vučić, a da li ćemo biti mnogo srećni s tim, boji se, kaže, da nećemo.

HVALA GUTEREŠU, OČEKUJEM PODRŠKU RUSIJE U SB UN

Britanci, Amerikanci, Francuzi i svi drugi koji su priznali takozvanu nezavisnost Kosova već dugo vremena rade na tome da se na SB UN ne razgovara o KiM, dok ali je ohrabrujuća izjava generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je osudio ponašanje kosovske policije prema Marku Ðuriću.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U vezi sa najavama da bi Britanija, kada dođe na mesto predsedavajućeg SB UN, mogla da traži zatvorene sednice o KiM ili da njih ne bude u sadašnjoj formi, Vučić je naveo da neke zemlje iz svog ugla misle da su posao završile, ali da od Rusije očekuje otvorenu podršku po tom pitanju.

Kako je ocenio, Gutereš je pokazao da je zaslužio da bude na čelu UN svojom nepristrašnošću i odgovornošću i podvukao da je to važna vest jer je zaista osudilo ponašanje kososvske policjije i diprineo time razrešenju svega što se desilo Kososvksoj Mitovici.

- Pred nama je period od narednih nekolko meseci koji će biti svakako odlučujući i biće težak za našu zemlju i narod - upozorio je Vučić i dodao da naša pozicija nije laka, ali ćemo nastaviti da se borimo.

Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, očekuje takođe i velike i značajne pritiske, istkao da ćemo pokušati da dođemo do krompromisnog rešenja, ali se, kaže, plaši da "mnogi u svetu kao kompromis vide ono što je njihova volja i odluka".

- Na nama je da ne donosimo odluke na prečac", rekao je Vučić i dodao da ćemo videti šta se srpskom narodu nudi, da ćemo to sagledati i onda donositi odkuke važne za budućnost našeg naroda, svakako samostalno - istakao je, kao i do sada.

Kako je objasnio borimo se u nemogućoj atmosferi, kada u rukama nemate ništa.

- Šta god da uradite kajaćete se. Šta god da uradite nije dobro. To je kao kada sednu dvojica i razgovaraju o fudbalu pa kažu Murinjo ništa ne zna, Gvardiola takođe, a šta će tek misliti o nekom Vučiću pošto je Kosovo milione godina naše, a oni bi pregovore vodili bolje - dodao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Situaciju je ilustrovao da je takva da ste izašli u ring gde vas je neko već ranije izmlatio, pa izlazite umorno, ruke ne možete da pomerate od 1999. godine, vezani ste od 2008., a onda vam je neko 2010.i 2011. odlukom MSP stavio flastere na usta.

- Takvi sada u ringu, sa flasterima, nogama i rukama u gipsu morate da se borite protiv najboljih boraca na planeti. U takvim uslovima morate da se borite za našu zemlju i činite što je najbolje za nju - ukazao je Vučić.

Podsetio je da smo do sada uvek u istoriji slavili ljude koji su vodili uspešne ili neuspešne ratove, a nikada nismo imali razumevanje za mir i one koji su sačuvali našu decu.

- Svako od lidera koji su izabrani od našeg naroda ima pravo na sopstveni izbor i na to kuda i kako misli da vodi svoju zemlju i kako vidi budućnost svoje zemlje - rekao je Vučić.

MENI OBEZBEĐENJE NIJE POTREBNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je prethodnih dana potpisao da njemu nije potrebno obezeđenje, te da je uveren da mu pojedini predstavnici opozicije ne mogu ništa uprkos pretnjama.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Potpisao sam da mi ne treba obezbeđenje. Ljudi su se čudili. Izašao sam, pa šta će da urade Ðilas, Janković, Jeremić? Oni će nešto da urade? Ne razumem, hoće nekog da biju, oni? Ne razumem - rekao je na konferenciji za novinare upitan da komentariše pretnje putem Tvitera Milenku Jovanovu, potpredsedniku Srpske napredne stranke.

- Ti mnogo hrabri i jaki ili šta su već, možete da mislite šta bi radili da su na vlasti ako takve pretnje izriču sa tih mesta kada su u opoziciji. Možete da mislite kako bi se bahato i arogantno ponašali da su na vlasti -  rekao je primetivši da stvari obično izgledaju tako da je jedno na malom ekranu, a kada se dođe ispred njih te stvari izgledaju drugačije.

- A za Jovanova ne brinem, osim što je to ružno i nevaspitano i ništa više - zaključio je Vučić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    4. maj 2018 | 10:24

    Bice tesko, ali Srbija ce hrabro i mirnim resenjem napraviti korak napred.

  • Mare

    4. maj 2018 | 11:51

    Nadamo se najboljem resenju a pritisaka ce uvek biti, nije nam prvi put.

  • mirko

    4. maj 2018 | 11:22

    Pitanje Kosova je teško i noge strane pokušavaju neke svoje stvari da izguraju, an Srbiji je da pokuša maksimalno da izvuče za sebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA