≫ 

Bura u Skupštini: Ko je koga nazvao psom, ko koga optužuje da zloupotrebljava tuđu nesreću i ko je zaslužio da bude ministar odbrane

Oštra polemika predstavnika vlasti i opozicije

  • 23

Tokom rasprave o amandmanima na predlog zakona o vojnom obrazovanju, poslanici su danas raspravljali o helikopterskoj nesreći, u kojoj je pre tri godine nastradalo sedam osoba, te podnetim amandmanima vlasti i opozicije na predlog zakona.

Predsednica skupštine zagrmela na ministre zbog gej slikovnice: Neka sami izađu iz vlade

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić optužio je ministra zdravlja Zlatibora Lončara i nekadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića za helikoptersku nesreću koja se dogodila u martu 2015. godine i tvrdi da je Gašić, "koji nema nikakve veze sa vojskom", dao sebi za pravo da izda naređenje posle kojeg život izgubi sedmoro ljudi.

- Posle toga može da se desi da nema odgovornosti, da nema istrage, da nema odgovornih za sedam izgubljenih života, bez obzira da li su vojna ili civilna lica - kazao je Milojičić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zamolio je Milojičića da ne koristi tu tragediju i da ne optužuje ljude za smrt.

- Nemate prava na tako nešto. To nema pravo ni jedan političar da uradi. To pravo imaju samo sudovi - kazao je Vulin i dodao da "razume njegovu mržnju, ali da nema pravo da naređuje pravosuđu šta da radi".

Vulin je upitao i čime je to Dragan Šutanovac zaslužio da svojevremeno bude ministar odbrane i istakao da svako ko se nalazi na mestu ministra odbrane ima odgovornost da vodi računa o Vojsci Srbije i da ne uništava oružje, armiju i oficire, već da ih stvara.

- Znamo kako je to bilo u proteklom periodu. Samo kada vidite količinu naoružanja koju smo sada nabavili, kada vidite promene koje vršimo u Vojsci, kada vidite vraćanje Vojske tamo gde joj je mesto, onda znate zašto je nekompetentan - kazao je Vulin.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da u "normalnoj i pristojnoj zemlji" ljudi ne pokušavaju da steknu poene tako što optužuju nekoga za nesreću i smrt nevinih ljudi.

- To radi isključivo DS i to radi već više od godinu dana - kazao je Martinović.

Poslanik Zoran Živković, osvrćući se na primedbu poslanika vladajuće većine da je opozicija protiv zakona samo zato što je vlast "za", smatra da je to besmislica.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim mišljenju, broj amandmana koji je podnela vladajuća većina govori o tome da poslanici SNS imaju nešto protiv zakona, te da se logičkim zakonom "može doći do definicije da ovim predlogom zakona je najmanja zadovoljna vladajuća partija".

- U nekom trenutku pojaviće se napad logike i pameti kod poslanika SNS-a koji su podneli te amandmane i oni će ih povući ili će, još nesigurni da li je logika nešto čime treba da se služe, čekati zvuk zvona i u opštem efektu ruskog naučnika Pavlova će glasati protiv svojih amandmana - kazao je Živković i pozvao ministra Vulina da ga povuče iz procedure.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kazao je da bi zbog tih reči Živković trebalo da dobije opomenu jer je, napominje, nazvao poslanike SNS - psima.

- Pavlovljev refleks o kojem je govorio prethodni govornik je rezultat eksperimenta koji je sovjetski naučnik Pavlov vežbao nad psima. Dakle, Zoran Živković nas je sve nazvao psima - kazao je Martinović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Napomenuo je da je takav rečnik možda bio dozvoljen kada je Živković bio u vlasti, ali da je danas Srbija civilizovana zemlja u kojoj nema niko ništa protiv da svako kaže svoje mišljenje, ali da je nedopustivo celu poslaničku grupu nazvati psima.

Živković je odgovorio da je poenta njegove priče u logici, a ne u psima i da, ako imate skoro 400 amandmana vladajuće većine na jedan predlog zakona, onda se logično, smatra, zaključuje da taj zakon nije dobar.

Martinović je uzvratio rečima da su poslanici većine na čitav set zakona iz oblasti odbrane podneli 380 amandmana, a da je ukupno podneto 1.600 amandmana.

- Sada mi recite kako je 380 veći broj od 1.600. Ako smo mi podneli 380 amandmana, ko je onda podneo ostale - upitao je Martinović.

VIDEO Šešelj vređa Mariniku Tepić u Skupštini:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    8. maj 2018 | 20:19

    Poljoprivrednik Zoran Živković,jel'to onaj što reče da Nišlije ne plaćaju struju,a posle im naplatio sa kamatom sve?

  • laza

    7. maj 2018 | 19:46

    Sramotno ponasanje opozicije!

  • daca

    7. maj 2018 | 15:02

    Sramno ponasanje u skupstini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA