Albanski lobisti u Americi kupuju nezavisnost Kosova: Davali su milione Klintonovima i Obami,a sada isto pokušavaju sa Trampom

Lobistička kompanija je do sada u nekoliko navrata obaveštavala pojedince u američkoj vladi o aktuelnim događajima i vestima na Kosovu

  • 1

Hašim Tači angažovao je jednog od najuticajnijih lobista u Vašingtonu, Brajana Balarda, kako bi osim ugovaranja sastanka sa Donaldom Trampom pomogao tzv. državi Kosovo u modernizaciji i transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u multietničke snage, navode u Predsedništvu Kosova. Za ovo lobiranje Tači plaća 52.000 dolara mesečno, odnosno oko 1,2 miliona dolara, koliko traje dvogodišnji ugovor. Zvanični dokumenti pokazuju da Kosovo američke lobističke kompanije plaća još od 1992. godine.

Od koga zavisi da li će se SAD uključiti u dijalog Beograda i Prištine?

Ugovor između Predsedništva Kosova i lobističke firme "Balard Partners" potpisan je 22. decembra 2017. i ova firma je zadužena za savetovanje i zastupanje Kosova oko određenih pitanja ispred vlade SAD-a, kao što su unapređenje odnosa Kosova i Sjedinjenih Država, ojačavanje demokratskih institucija, unapređenje ekonomskih razvojnih inicijativa i integracija Kosova u euroatlanskim strukturama i dr.

Predsednik firme Brajan Balard, na kratkom sastanku sa američkim predsednikom, koji se dogodio u aprilu, preneo je zahtev kosovske ambasadorice u SAD-u Vljore Čitaku da se sastane sa Hašimom Tačijem, piše Politico.

S obzirom na to da su lobisti koji predstavljaju strane vlade ili političke partije zakonski obavezni da se izjasne za koga lobiraju, ovo je sada i deo spisa američkog Ministarstva pravde.

Na osnovu zvaničnih dopisa Ministarstva pravosuđa, ova kompanija lobira za Kosovo od 2017, a od Kosova, Dominikanske Republike i Turske je u toku te godine zaradila 1,8 miliona dolara. 

Foto: NSD/FARA registration unit(Official website)

Jedan od partnera u "Balarad Partnersu" je i Džejms Rubin, bivši asistent državnog sekretara u Klintonovoj administraciji.

Na osnovu zvaničnog dopisa Ministarstvu pravde, ova lobistička kompanija je do sada u nekoliko navrata obaveštavala pojedince u američkoj vladi o aktuelnim događajima i vestima na Kosovu.

Iz Predsedništva Kosova navode za Radio Slobodna Evropa lobističkom kompanijom postignut u skladu sa svim predviđenim procedurama. Dodaju da je lobiranje u jakim državama neophodno za mladu državu kao što je Kosovo, uzimajući u obzir da se država i dalje konsoliduje.

- Ova kompanija će samo pomoći produbljivanju bilateralnih odnosa, privlačenju investicija, održavanju pažnje američke administracije na Kosovo i državne prioritete zemlje - dodaje se u pismenom odgovoru.

KLINTONOV ČOVEK LOBIRAO ZA KOSOVO

Pre Balarda, za Kosovo za oko 50 hiljada dolara mesečno, lobirao Toni Podesta, brat Džona Podeste, šefa osoblja u administraciji Bila Klintona, a kasnije šefa kampanje Hilari Klinton.

Bil Klinton i Hašim Tači-Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je 2017, u vreme kada je na čelu bio Enver Hodžaj angažovalo i advokatsku firmu "Alston and Bird" radi pružanja strateškog savetovanja u odnosima Kosova sa američkom vladom i Kongresom.

U ovoj lobističkoj firmi kao savetnik zaposlen penzionisani republikanski senator Robert Dol, koji ima albansko poreklo. On je jedan od prvih koji su počeli da se u SAD zalažu za interese Albanaca sa Kosova - preneli su mediji.

Na osnovu potpisanog jednogodišnjeg ugovora, Kosovo je ovoj firmi platilo 780.000 dolara. Ugovor je trajao 01.03.2017. do 28.02.2018, a ista ta firma imala je jednogodišnji ugovor sa Kosovom u vrednosti od 360.000 dolara 2003. godine kada je na čelu Kosova tada je bio Ibrahim Rugova.

SRBIJA PLAĆALA ZA AMERIČKO LOBIRANJE

Međutim, Kosovo nije jedino u regionu koje plaća američko lobiranje.

Foto: gazeta.ua

Dešavalo se da i Kosovo i Srbija plaćaju istu lobističku kompaniju, kao što je bila Podesta Grupa. Ova grupa je sa Srbijom 2011. godine sklopila jednogodišnji ugovor u vrednosti od 100.000 dolara mesečno. Godinu dana kasnije Kosovo je angažovalo Podestu.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - kamenovanje Srba koji slave slavu

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA