5 ključnih poruka za Srbiju: Predstavljen izveštaj u Briselu

Izveštaj je predstavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister

  • 17

Srbija je na putu ka EU i u poslednjih 12 meseci preduzela je važne korake u pravcu usklađivanja sa evropskim standardima, poručio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister predstavljajući nacrt svog izveštaja o Srbiji poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Srbija parking za migrante i vraćanje viza: Spekulacije ili realnost? Šta je odlučeno u Briselu (FOTO)

Izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopoltičkim odborom Evropskog parlamenta u prvom predstavljanju nacrta svog izveštaja o Srbiji kaže da izveštaj ima pet ključnih poruka.

Kao prvu, Meklister je naveo dalji napredak zemlje u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, obezbeđivanje ekonomskog rasta i očcuvanje makroekonomske i monetarne stabilnosti.

- Pristupanje EU zavisi od učinaka koji se ogledaju u usvajanju i punoj primeni neophodnih reformi. Pristupanje Unije nisu datumi, već rezultati i iskreno se nadam da će Srbija nastaviti put ka članstvu i u narednim mesecima - kaže Mekalister.

Mekalister - Foto: Wikimedia/Olaf Kosinsky / kosinsky.eu

Kao drugu ključnu poruku Dejvid Mekalister navodi da je vladavina prava u srcu pristupnih pregovora i da je napredak u toj oblasti neophodan za približavanje Srbije EU.

- Iako Beograd pokazuje jasnu opredeljenost da reši neka od pitanja, važno je da se pojačaju napori, posebno u cilju obezbeđenja nezavisnosti pravosuđa i celokupnog pravosudnog sistema, i da se bezuslovno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala - kaže Mekalister.

Medijske slobode moraju da budu garantovane i u narednoj godini situacija u medijima u Srbiji mora se popraviti, treća je poruka Dejvida Mekalistera.

- Svi se slažemo u ovom Odboru da je sloboda medija u srcu demokratije. Ona se ne može postići samo usvajanjem zakona, već i stvaranjem pozitivne atmosfere za medije - podvlači Mekalister.

Mekalister - Foto: Wikimedia/Olaf Kosinsky / kosinsky.eu

U svojoj četvrtoj poruci izvestilac za Srbiju konstatuje da država nastavlja angažman na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da na inicijativu predesednika Aleksandra Vučića vodi unutrašnji dijalog.

- I Kosovo i Srbija treba sada da rade na punoj implementaciji svih već postignutih sporazuma i to u dobroj veri i na vreme. Formiranje Asoscijcije/Zajednice srpskih opština je prioritet, a mora se rešiti i pitanje energetike između dve strane - navodi izvestilac.

Petu poruku Mekalistre je uputio srpskom parlamentu i pozvao na da efikasan nadzor izvršne vlasti u zemlji.

Naglasio je da se transprentnost, sveobuhvatnost i kvalitet zakonodavnih procesa mora povećati, a korišćenje hitnih procedura smanjiti.

- Narodna skupština mora aktivno da preuzme svoju ulogu u raspravi i nadzoru zakona - zaključio je Dejvid Mekalister.

On je pozvao Srbiju da ne odlaže rad na obavezi postepenog usklađivaja spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU.

Poslanici AFETA do 30. avgusta mogu da ponose amandamne na nacrt izvešataja o Srbiji.

Nacrt bi trebalo da bude usvojen na Spoljnopolitičkom odboru u oktobru, a Evropski parlament bi u novembru trebalo da glasa i usvoji ziveštaj o Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera ciganin

    20. jun 2018 | 15:47

    Kada se upucuje kritika uvek se upucuje Srbiji , dali ce se jednom uputiti Albancima a da se ne spomene Srbija.

  • GajbexG

    20. jun 2018 | 12:48

    Srbija je dobro radila i mislim da Brisel treba malo da bude popustljiviji prema Srbiji koja se maksimalno trudi.

  • mirko

    20. jun 2018 | 14:10

    Srbija je i dosad ispunjava sve tačke koje su pre nju stavljene, verujem da će i sada biti isti rezultat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA