≫ 

Vučić pozvao marokanskog kralja u posetu: Predsednik parlamenta potvrdio nepromenjenu politiku prema Kosovu (FOTO)

Predsednik Vučić je istakao da Srbija izrazito ceni napore Maroka da osigura mir i stabilnost u regionu Bliskog istoka

  • 42

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji.

Nova runda dijaloga za dve nedelje? Vučić i Tači ponovo u Briselu, potvrda o intenziviranju dijaloga

Predsednik Vučić izrazio je zahvalnost zbog dosledne politike i principijelnog stava Maroka o poštovanju normi međunarodnog prava i doslednoj podršci naporima Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je konstatovao da su bilateralni odnosi odlični, ali da ih ne prati adekvatan nivo privredne saradnje. Predsednik Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, naročito sektora obnovljivih energija, poljoprivrede, informacionih tehnologija i građevinarstva.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je istakao da Srbija izrazito ceni napore Maroka da osigura mir i stabilnost u regionu Bliskog istoka.

Marokanski kralj Mohamed VI Foto: AP/Tanjug

Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko El Malki podržao je reformske procese i evropski put Srbije. On je naglasio da je politika Maroka, kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, nepromenjljiva, i pozdravio stav Srbije prema teritorijalnom integritetu Kraljevine Maroko.

Predsednik Vučić uputio je poziv kralju Maroka Mohamedu VI da poseti Srbiju.

Nešto kasnije, Habib El Maliki, razgovarao je i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i rekao joj da Maroko ne priznaje Kosovo.

- Kada se dobro poznaju istorijske i geografske činjenice, ne možemo da priznamo samoproklamovane države, jer to predstavlja opasnost za druge regione u svetu - rekao je El Maliki novinarima u parlamentu.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

On je istakao da svi problemi mogu biti rešeni putem dijaloga, uz poštovanje međunarodnih pravnih normi.

Gojković je zahvalila Maroku što podržava Srbiju, poštuje međunarodno pravo i rezoluciju SB UN 1244 koja se odnosi na teritorijalni integritet i suverenitet naše države, kao i mirno rešavanje i dijalog Srbije sa vlastima u Prištini.

Potpisali su Memorandum o saradnji Foto: Tanjug/Rade Prelic

Gojković je navela da se nedavnom ratifikacijom sporazuma između dve države otvara mogućnost da se do kraja godine otvori redovna avio linija između Beograda i jednog od većih gradova u Maroku, što će, prema njenim rečima, omogućiti bolju ekonomsku saradnju.

Predložila je da Novi Sad kao evropska prestonica kulture 2021. godine ostvari saradnju sa jednim od gradova u Maroku, a El Maliki je istakao da će taj predlog odmah uzeti u razmatranje.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Gojković je posebno istakla da je ovo prva poseta na parlamentarnom nivou u 61-godišnjoj istoriji bilateralnih odnosa Srbije i Maroka .

Gojković i El Maliki su danas potpisali i Memorandum o razumevanju između dva parlamenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simic

    27. jun 2018 | 11:55

    Dobro nam došao.

  • emi

    27. jun 2018 | 11:22

    Osim zahvalnosti koju imamo prema Maroku,zaista bi nam bila cast ugostiti njihovog cara i na taj nacin ojacali medjusobne odnose !

  • nada

    27. jun 2018 | 09:31

    Treba ostvariti saradnju sa sto vise zemalja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA